Linkuri accesibilitate

Uniunea Europeană aprobă noi sancțiuni împotriva regimului Lukașenko


Noile sancțiuni vizează și membri ai familiei lui Alexandr Lukașenko.
Noile sancțiuni vizează și membri ai familiei lui Alexandr Lukașenko.

Miniștrii de externe din statele membre ale Uniunii Europene (UE) au aprobat, luni, o nouă serie de sancțiuni împotriva unor oficiali și entități din Belarus, inclusiv împotriva unor membri ai familiei liderului autoritar Alexandr Lukașenko.

Lista aprobată luni include 78 de persoane, printre care parlamentari, judecători, procurori, și opt entități despre care Uniunea Europeană spune că „sunt responsabili/responsabile de grave încălcări ale drepturilor omului, de subminarea statului de drept și de reprimarea societății civile și a opoziției politice democratice.”

Fiul lui Lukașenko, Dmitri,și soția acestuia, Lilia, au fost adăugați pe listă pentru că „sprijină și beneficiază de pe urma regimului".

Noile măsuri, care vizează înghețarea averilor și interdicții de intrare în UE au fost elaborate de experții europeni ca răspuns la deturnarea de Belarus a unei curse aeriene comerciale, pentru arestarea unui opozant al regimului.

UE a interzis deja zborul în spațiul său aerian și aterizarea pe aeroporturile statelor membre a avioanelor companiilor din Belarus.

Chiar și înaintea incidentului, UE analiza adoptarea de noi sancțiuni împotriva regimului de la Minsk, pentru reprimarea opoziției în urma alegerilor prezidențiale din august, adjudecate de Lukașenko, dar despre care opoziția și societatea civilă spun că au fost fraudate.

Potrivit șefului diplomației Uniunii Europene, Josep Borrell, UE pregătește și o serie de măsuri cu urmări economice pentru Belarus. „Vom aproba un pachet nou de sancțiuni, unul mai complex”, a spus Borrell. Dacă vor fi acceptate de statele membre, acestea ar putea include interdicția acordării de împrumuturi. „Nu vom mai sancționa doar indivizi, ne vom concentra pe sectoare economice relevante pentru Belarus”, a spus ministrul de externe al Germaniei, Heiko Maas.

Diplomații au arătat că experții europeni au căzut de acord și cu privire la aplicarea unor interdicții de export care vizează materiale ce pot fi folosite în reprimarea manifestanților. Propunerile de restricționare a importurilor de tutun și petrol urmează să afecteze, de asemenea, soluțiile financiare ale regimului Lukașenko.

  • 16x9 Image

    Carmen Valică

    A început să lucreze în presă în 2000, când studia încă jurnalismul la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca. Pasionată de radio, Carmen s-a mutat la București în 2004, când s-a alăturat redacției în limba română a BBC World Service. După închiderea acesteia a lucrat la Radio România Actualități iar apoi, timp de cinci ani, s-a dedicat comunicării și relațiilor publice. A revenit în presă în 2020 iar din ianuarie 2021 s-a alăturat echipei Europa Liberă România.

    valican@rferl.org

XS
SM
MD
LG