Linkuri accesibilitate

Belarus | Noi condamnări din rândul opoziției pentru „plănuirea revoltelor în masă” cu lanterne


În urma alegerilor din Belarus din august 2020, președintele Lukașenko a mobilizat forțele de ordine pentru a pune capăt protestelor.
În urma alegerilor din Belarus din august 2020, președintele Lukașenko a mobilizat forțele de ordine pentru a pune capăt protestelor.

Patru membri din echipa unui fost candidat prezidențial din Belarus au fost condamnați la cinci ani într-o închisoare de maximă securitate pentru plănuirea „revoltelor în masă” după alegerile din august 2020.

Un tribunal din Minsk i-a condamnat, joi, pe Ihar Yarmolau, Dimitri Kanapelka, Uladzislau Karețki și Mikalai Saseu. Opoziția și activiștii pentru drepturile omului consideră că această condamnare este nemotivată, pentru că nu ar fi destule dovezi. Lanternele cu laser găsite în mașina lui Ihar Yarmolau în perioada protestelor din Belarus au fost principala dovadă prezentată în timpul procesului.

Grupul pentru drepturile omului din Belarus, Vyasna, îi consideră pe cei patru a fi deținuți politici. Procurorii au argumentat că fiecare dintre inculpați „intenționa să participe personal la proteste”, dar nu au reușit pentru că poliția „a prevenit activ deranjarea liniștii publice și a arestat persoanele care au participat la proteste”.

În timpul în care a fost deținut, Yarmolau a fost bătut - i s-au rupt coaste, unul dintre plămâni i-a fost perforat, și s-a ales cu o contuzie care l-a ținut în spital timp de o săptămână.

Yarmolau, Kanapelka, Karețki și Saseu au lucrat în echipa lui Viktar Babarika, fostul director Belgazprombank. Acesta era considerat un candidat major în alegerile prezidențiale, așa că autoritățile au preluat controlul băncii sale și l-au arestat. Babarika a fost acuzat că a orchestrat transferul a mai multor milioane de dolari către conturi din Letonia. Babarika și fiul său se află în arest preventiv. Dacă va fi condamnat, va putea petrece următorii 15 ani în închisoare.

Campania lui Babaryka a susținut-o, în final, pe Svetlana Țihanovskaia, considerată de Occident drept adevărata câștigătoare a alegerilor din 2020.

Lukașenko a devenit un paria internațional în urma violențelor împotriva protestatarilor regimului său. După alegerile din august 2020, au fost arestați 30.000 de oameni, mulți dintre ei au primit pedepse cu închisoarea, sute de oameni au fost bătuți, unii uciși, iar jurnaliștii au fost o țintă principală a regimului.

Statele Unite, Uniunea Europeană și alte țări au pus presiune pe izolarea regimului Lukașenko prin sancțiuni economice și măsuri politice.

XS
SM
MD
LG