Linkuri accesibilitate

Zelenski oferă dublă cetățenie ucrainenilor din diaspora și luptătorilor străini


Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski
Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski

Președintele Volodimir Zelenski a marcat Ziua Unității ucrainene prin introducerea unui proiect de lege care va modifica Legea fundamantală a țării pentru a permite cetățenia multiplă.

Decizia le-ar permite luptătorilor străini și etnicilor ucraineni din afara țării să dețină pașapoarte ucrainene, fără a renunța la altă cetățenie, scrie Reuters.

În ceea ce s-a dorit a fi un gest simbolic de Ziua Unității a Ucrainei, care marchează aniversarea unificării estului și vestului Ucrainei în 1919, Zelenski a spus că înaintează parlamentului un proiect de lege care să permită dubla cetățenie.

El a mai spus că legea nu se va aplica „cetățenilor țării agresoare”, trimitere la cetățenii ruși.

„Astăzi prezint Radei Supreme un proiect cheie de lege care va permite adoptarea unor amendamente legislative cuprinzătoare și introducerea cetățeniei multiple”, a spus Zelenski într-un comunicat. „Și va permite tuturor etnicilor ucraineni și descendenților lor din întreaga lume să aibă cetățenia noastră. Desigur, cu excepția cetățenilor țării agresoare”.

Oficialii ucraineni se referă adesea la Rusia ca fiind țara agresoare după ce Kremlinul a invadat Ucraina pe 24 februarie 2022.

Constituția actuală ucraineană nu permite cetățenia dublă sau multiplă pentru deținătorii de pașapoarte ucrainene, astfel că milioane de persoane de origine ucraineană ce trăiesc în străinătate nu pot obține pașapoarte ucrainene

Președintele rus Vladimir Putin a semnat o lege similară la începutul acestei luni, care le permite luptătorilor străini posibilitatea de a primi cetățenia rusă.

Zelenski a subliniat frecvent nevoia de unitate pe măsură ce războiul Rusiei în Ucraina se prelungește, Kievul fiind foarte dependent de ajutorul militar și financiar din străinătate.

Mulțumind diasporei pentru sprijinul acordat, inclusiv celor care au venit să lupte pentru Ucraina, Zelenski a spus că cuvintele „sunt ucrainean” au o semnificație specială și a salutat spiritul de neînfrânt al poporului ucrainean.

„Astăzi, trebuie să facem un pas înainte nu numai pentru a consolida unitatea Ucrainei și a poporului nostru, ci și pentru unitatea drepturilor și libertăților, adevărului pentru ucraineni, adevărul pentru noi și adevărul pentru istoria noastră”, a spus Zelenski despre proiectul de lege care va permite adoptarea unor modificări legislative cuprinzătoare și introducerea cetățeniei multiple.

„Cei care, odată cu izbucnirea unui război pe scară largă, indiferent de locul de reședință, de naștere sau de pașaport, au spus afirmativ: «Sunt ucrainean.» Ucraineni de origine, care au dovedit de mult că sunt ucraineni în spirit. Și după mulți ani de așteptare, ar trebui să devină în sfârșit ucraineni prin pașaport", a adăugat Zelenski.

Modificările aduse constituției necesită aprobarea parlamentului, un proces care ar putea dura aproximativ un an, și acceptul Curții Constituționale.

Guvernul ucrainean a înființat o legiune străină la doar câteva zile de la invazie care are aproximativ 2.000 de membri.

Președintele ucrainean a semnat, de asemenea, un decret care conține o schiță a unui program „de păstrare a identității etnice a ucrainenilor” care locuiesc în mod tradițional în regiunile rusești Krasnodar, Belgorod, Brîansk, Voronej, Kursk și Rostov.

Ziua Unității a fost marcată ca sărbătoare națională în Ucraina din 1999. Ideea de a marca Ziua Unității a apărut cu aproape un deceniu înainte, când țara făcea încă parte din ceea ce era atunci Uniunea Sovietică, de care s-a desprins oficial pe 24 august 1991.

Sute de mii de ucraineni s-au unit pe 21 ianuarie 1990, pentru a forma un lanț viu care leagă Kiev, capitala, cu alte câteva orașe din apropiere, într-un spectacol de unitate și naționalism.

  • 16x9 Image

    Dora Vulcan

    Dora Vulcan este Senior Correspondent și s-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2020. A intrat în presă în 1992 ca reporter de politică internă la România liberă. A devenit apoi jurnalist de investigații specializat în Justiție, preocupat de ingerința politicului în anchetele penale. În paralel, Dora a fost și stringer BBC. A scris la Revista „22” despre plagiatele din mediul universitar, a acoperit domeniul politic la Reporter Global (partener The Economist în România) și a fost editor coordonator la departamentul Social al agenției Mediafax. A fost consultant pentru filmul „De ce eu?”, despre moartea suspectă a procurorului Cristian Panait, o tragedie cu implicații politice care a marcat anii 2000.  

XS
SM
MD
LG