Linkuri accesibilitate

Soldați ruși în Mariupol, oraș din sud-estul Ucrainei care a fost intens bombardat. Rusia a anunțat că deține controlul orașului, cu excepția unei foste fabrici unde sunt trupe ucrainene.
Soldați ruși în Mariupol, oraș din sud-estul Ucrainei care a fost intens bombardat. Rusia a anunțat că deține controlul orașului, cu excepția unei foste fabrici unde sunt trupe ucrainene.

Masacrul rusesc din Ucraina | Ultimatum pentru Mariupol, ucrainenii nu cedează. Bombardament în Harkov, civili uciși

Rusia vrea să captureze integral primul mare oraș de la începerea războiului: Mariupol. În ultimele zile, a bombardat cu rachete cu rază lungă de acțiune Kiev, Harkov și Liov.

Orașul Mariupol a reprezententat principala țintă pentru armata lui Putin în ultimele zile. Soldații ruși le-au transmis un ultimatum ucrainenilor din orașul port de la Marea Azov: Vă predați sau muriți!

Președintele Zelenski a anunțat că nu va ceda Donbas-ul în schimbul păcii, iar luptătorii din Mariupol nu se vor preda. Putin vrea să cucerească cel puțin un oraș din Ucraina.

Papa Francisc a transmis un mesaj special pentru Ucraina la slujba de Înviere. Suveranul Pontif și-a încheiat mesajul spunând în ucraineană Hristos a Înviat!”. Un nou îndemn la pace a fost transmis duminică.

Rușii au bombardat cu rachete Harkov și Kiev. În primul oraș au fost omorâți trei civili și alte 13 persoane au fost rănite.

Încă un general rus a murit săptămâna aceasta pe frontul din Ucraina. Al optulea de la începutul războiului. Generalul Vladimir Frolov, comandantul adjunct al Armatei a VIII-a a fost înmormântat, sâmbătă, la Sankt Petersburg.

Ucraina a cerut urgent mai multe arme pentru a se putea apăra în fața Rusiei.

Uniunea Europeană anunță un nou pachet de sancțiuni împotriva Rusiei, care vizează principala bancă prin care se fac plățile către Gazprom.

Un atac cu rachete care a avut loc la primele ore ale dimineții de duminică a provocat distrugeri de infrastructură lângă capitala ucraineană Kiev, în oraşul Brovarî, a anunţat primarul acestui oraş, Igor Sapojko, informează Reuters.

Până în acest moment, nu există detalii cu privire la eventualele victime sau cât de mari sunt pagubele.

Rusia a început să recurgă tot mai des la bombardamente asupra orașelor din Ucraina și a folosit pentru prima dată rachete cu rază lungă de acțiune în Mariupol.

Bulgaria a interzis, duminică, navelor sub pavilion rusesc să intre în porturile sale de la Marea Neagră ca parte a sancțiunilor extinse ale UE, a anunțat duminică administrația maritimă.

„Tuturor navelor înregistrate sub pavilion rusesc, precum și tuturor navelor care și-au schimbat pavilionul sau înregistrarea în registrul maritim în orice alt stat după 24 februarie, le este interzis accesul în porturile maritime și fluviale bulgare”, a spus autoritatea. .

Se vor face excepții numai pentru navele aflate în primejdie sau care solicită asistență umanitară sau pentru navele care transportă produse energetice, alimente și produse farmaceutice către țările UE.

România a luat o măsură similară sâmbătă, decizia fiind anunțată de Autoritatea Navală.

Autorităţile ucrainene au anunţat duminică suspendarea coridoarelor umanitare pentru evacuarea de civili din estul Ucrainei, din cauza faptului că nu s-a ajuns la un acord de încetare a focului cu armata rusă, informează AFP, citat de Agerpres.

"În această dimineaţă, nu am reuşit să negociem cu ocupanţii un acord de încetare a focului asupra itinerariilor de evacuare. De aceea, din nefericire, nu vom deschide coridoare umanitare astăzi", duminică, a anunţat pe Telegram vicepremierul ucrainean Irina Vereşciuk. "Nu vom precupeţi niciun efort pentru ca aceste coridoare umanitare să fie reluate pe cât de repede posibil", a adăugat ea.

Vereşciuk a cerut de asemenea deschiderea unui coridor de evacuare pentru militarii răniţi din oraşul Mariupol, devastat de lupte.

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a atenţionat sâmbătă că "eliminarea" ultimilor soldaţi ucraineni prezenţi la Mariupol "va pune capăt oricăror negocieri de pace" cu Moscova.

Un tanc rusesc cu emblema Z pe străzile din Mariupol, 15 aprilie.
Un tanc rusesc cu emblema Z pe străzile din Mariupol, 15 aprilie.

Președinta Comisiei European, Ursula von der Leyen, a declarat că viitorul pachet de sancțiuni împotriva Rusiei va avea în vedere băncile și firmele din domeniul petrolier, informează Reuters, citând un interviu dintr-un ziar german.

„Ne uităm mai departe la sectorul bancar, în special la Sberbank, care reprezintă 37% din sectorul bancar rus. Și desigur la sectorul energetic”, a spus von der Leyen pentru Bild am Sonntag.

Uniunea Europeană a evitat, până în acest moment, să impună sancțiuni pentru Sherbank, deoarece prin aceasta bancă țările europene fac plățile pentru gazul și petrolul rusesc pe care îl cumpără.

Ursula von der Leyen a adăugat că Uniunea Europeană lucrează la un mecanism inteligent pentru ca și petrolul să fie inclus pe lista viitoarelor sancțiuni.

„Prioritatea numărul este să reducem veniturile lui Putin", a precizat președinta Comisiei Europene.

Președinta Comisiei Europene și șeful diplomației europene au mers pe 8 aprilie la Bucea unde sute de civili au fost uciși de armata rusă.
Președinta Comisiei Europene și șeful diplomației europene au mers pe 8 aprilie la Bucea unde sute de civili au fost uciși de armata rusă.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG