Linkuri accesibilitate

Un avion de linie brazilian s-a prăbușit cu 62 de persoane la bord. Niciun supraviețuitor


Un avion regional cu turbopropulsoare s-a prăbușit vineri în apropiere de Sao Paulo, Brazilia. Toate cele 62 de persoane aflate la bord au murit, au anunțat oficialii brazilieni.

Imagini dramatice de la fața locului arată căderea avionului Voepass Linhas Aéreas și fuzelajul distrus apoi în flăcări la sol, printre copaci.

Compania aeriană Voepass a declarat că avionul, cu destinația principalului aeroport internațional din Sao Paulo, a decolat de la Cascavel, în statul Parana, în jurul orei 15:00 (1800 GMT) și s-a prăbușit în orașul Vinhedo, la aproximativ 80 km nord-vest de Sao Paulo.

Un videoclip distribuit pe rețelele de socializare arată ceea ce pare a fi un avion fabricat de ATR scăpat de sub control în timp ce se prăbușește peste copaci, în apropierea unor case, după care se ridică o pală uriașă de fum negru, descrie Reuters.

„Nu există supraviețuitori”, a declarat pentru CNN Ana Cândida Briski, directorul de comunicații al orașului din apropiere Valinhos, lângă Vinhedo, care a precizat nu există victime la sol.

O casă dintr-un complex de locuințe a fost avariată, dar niciunul dintre locuitorii ei nu a fost rănit, notează Reuters.

„Trebuie să fiu purtător de vești cu adevărat proaste”, a declarat președintele Luiz Inacio Lula da Silva la un eveniment, la scurt timp după accident.

El a cerut un minut de reculegere pentru victimele accidentului.

La doar câteva minute după accident, pompierii din Sao Paulo au ajuns cu șapte echipaje la fața locului.

Aeronava a fost listată de site-ul de urmărire a zborurilor FlightRadar24 ca un turbopropulsor ATR 72-500 de 14 ani.

Site-ul notează că ultimul semnal primit de la aeronavă a fost la ora 16:22 și că, în ultimul său minut, transponderul avionului a înregistrat o viteză verticală cuprinsă între 2.400 - 7.300 de metri pe minut.

Limita superioară a acestui interval s-ar traduce la o viteză de 391 km/h.

FlightRadar24 a descris o „givrare severă” la o altitudine cuprinsă între 3.600 de metri și 6.400 de metri și că aeronava zbura la 5.100 de metri înainte de accident.

Avionul a început să piardă din altitudine cu un minut și jumătate înainte de a se prăbuși.

Transportatorul regional VoePass este a patra companie aeriană ca mărime din Brazilia după cota de piață.

Compania, cunoscută anterior ca Passaredo, are sediul în Ribeirao Preto, statul Sao Paulo și deservește aproape 50 de destinații, cu o flotă formată în întregime din aeronave ATR-72 și ATR-42 cu o capacitate de până la 70 de pasageri.

Compania aeriană nelistată la bursă a declarat că nu poate oferi informații suplimentare despre ce a cauzat prăbușirea avionului.

Conform datelor de înregistrare de la Registrul Aeronautic Brazilian, zborul Voepass Linhas Aéreas a fost fabricat în 2010 și achiziționat de compania aeriană în septembrie 2022.

ATR, un avion franco-italian, este deținut în comun de Airbus (AIR.PA) și Leonardo (LDOF.MI).

Într-o declarație trimisă prin e-mail către Reuters, ATR a spus că a fost informată despre un accident în Vinhedo în care a fost implicată una dintre aeronavele sale.

„Primele noastre gânduri sunt la toate persoanele afectate de acest eveniment”, a spus compania, adăugând că specialiștii săi sunt „pe deplin implicați” în investigarea accidentului.

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI
  • 16x9 Image

    Dora Vulcan

    Dora Vulcan este Senior Correspondent și s-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2020. A intrat în presă în 1992 ca reporter de politică internă la România liberă. A devenit apoi jurnalist de investigații specializat în Justiție, preocupat de ingerința politicului în anchetele penale. În paralel, Dora a fost și stringer BBC. A scris la Revista „22” despre plagiatele din mediul universitar, a acoperit domeniul politic la Reporter Global (partener The Economist în România) și a fost editor coordonator la departamentul Social al agenției Mediafax. A fost consultant pentru filmul „De ce eu?”, despre moartea suspectă a procurorului Cristian Panait, o tragedie cu implicații politice care a marcat anii 2000.  

XS
SM
MD
LG