Linkuri accesibilitate

Un avion de luptă F-16 fabricat în SUA s-a prăbușit în Ucraina


Avioane F-16
Avioane F-16

Un avion de vânătoare ucrainean F-16 a fost distrus luni, într-un accident, potrivit unui oficial american, la doar câteva săptămâni după ce primele avioane de fabricație americană au sosit în Ucraina.

Actualizare - Statul Major al Forțelor Armate Ucrainene confirmă pierderea F-16 într-un mesaj postat pe Telegram.

Rapoartele inițiale spun că avionul nu a fost doborât de focul inamic, deși incidentul a avut loc luni în timpul unui atac rusesc cu rachete asupra întregii Ucraine, a spus oficialul.

Mai degrabă, accidentul a fost cel mai probabil rezultatul unei erori de pilotaj, scrie Wall Street Journal.

Ucraina a folosit avioanele F-16 pentru prima dată în luptă pentru a doborî rachete rusești în timpul atacurilor din această săptămână, potrivit președintelui Volodimir Zelenski.

Forțele aeriene ucrainene nu au confirmat prăbușirea sau starea pilotului.

Pentagonul a adresat întrebări Forțelor Aeriene Ucrainene pentru comentarii.

Vestea că unul dintre puținele avioane F-16 ale Ucrainei a fost distrus este o lovitură majoră pentru Kiev, care a pledat pentru avioane cu câteva luni înainte ca președintele Biden să dea în sfârșit undă verde țărilor europene să transfere aeronavele către Ucraina anul trecut.

Kievul speră că aeronavele vor aduce un avantaj pe câmpul de luptă forțelor sale, în special pentru a doborî rachetele rusești și pentru a ajuta la protejarea trupelor de pe linia frontului.

Dar sunt, de asemenea, vulnerabile la rachetele rusești de apărare aeriană și reprezintă o țintă de mare valoare pentru forțele Moscovei.

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI
  • 16x9 Image

    Dora Vulcan

    Dora Vulcan este Senior Correspondent și s-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2020. A intrat în presă în 1992 ca reporter de politică internă la România liberă. A devenit apoi jurnalist de investigații specializat în Justiție, preocupat de ingerința politicului în anchetele penale. În paralel, Dora a fost și stringer BBC. A scris la Revista „22” despre plagiatele din mediul universitar, a acoperit domeniul politic la Reporter Global (partener The Economist în România) și a fost editor coordonator la departamentul Social al agenției Mediafax. A fost consultant pentru filmul „De ce eu?”, despre moartea suspectă a procurorului Cristian Panait, o tragedie cu implicații politice care a marcat anii 2000.  

XS
SM
MD
LG