Linkuri accesibilitate

Un Brexit fără acord va pune capăt „imediat” liberei circulații în Marea Britanie pentru cetățenii europeni


Terminal de pe aeroportul Heathrow

Guvernul britanic condus de prim-ministrul Boris Johnson a anunțat că doreşte să pună capăt „imediat” liberei circulaţii a cetăţenilor Uniunii Europene în situaţia unui Brexit fără acord la 31 octombrie

Un purtător de cuvânt de la Downing Street a declarat, pentru BBC, că, într-un scenariu de ieșire din UE fără acord, „acei cetățeni ai UE cu dreptul de rezidență permanentă în Marea Britanie - garantată dacă au locuit în Regatul Unit vreme de cinci ani, nu ar trebui să-și vadă drepturile amenințate”. Cetățenii Uniunii Europene care se află deja în Marea Britanie nu ar urma să fie afectați de noile reglementări și pot aplica pentru statutul de rezident permanent sau pre-stabilire în Regatul Unit, ca și până acum.

Într-o declarație a Ministerului de Interne de la Londra se arată că „ cetățenii UE și familiile lor beneficiază până în decembrie 2020, de dreptul de a aplica pentru șederea în Marea Britanie, de care s-au bucurat 1 milion de persoane în ultimul an.

Fostul prim-ministru Theresa May, căreia Boris Johnson i-a succedat pe 24 iulie, avea în vedere o perioadă de tranziţie chiar şi în lipsa unui acord cu UE, ceea ce le-ar fi permis cetăţenilor europeni să se deplaseze, să lucreze sau să studieze în Marea Britanie fără a le fi cerute demersuri speciale.

„Libera circulaţie, aşa cum funcționează acum, se va termina pe 31 octombrie, când Marea Britanie va părăsi Uniunea Europeană', a declarat luni o purtătoare de cuvânt din Downing Street.

Unul dintre exemplele oferite pentru modificări esre introducerea, chiar de la 31 octombrie, a unor reguli mai stricte în materie de infracţionalitate pentru persoanele care intră în Marea Britanie.

Purtătoarea de cuvânt a insistat că cetăţenii UE rezidenţi actualmente în Regatul Unit nu vor fi împiedicaţi să reintre în ţară după ce vor călători în străinătate, deşi nu este clar cum vor fi întreprinse controalele.

În Marea Britanie este o dezbatere aprinsă pe acest aspect, în condițiile în care cetățenii UE nu au fost iventariați la granițe cu perioadele petrecute în afara Marii Britanii.

Sistemul care le permite cetăţenilor UE să solicite statutul de rezident permanent nu va fi modificat, iar cei două milioane de europeni care nu au finalizat încă acest demers nu vor fi împiedicaţi să intre în Marea Britanie de sfârşitul libertăţii de circulaţie, a indicat ea.

Premierul Boris Johnson doreşte introducerea unui sistem de imigraţie pe puncte similar celui din Australia, croit în funcţie de necesităţile Marii Britanii post-Brexit, a amintit purtătoarea de cuvânt.

Asociaţia The 3 Million, care luptă pentru interesele celor aproximativ 3,6 milioane de cetăţeni ai UE rezidenţi în Marea Britanie, a reacţionat pe Twitter la acest anunţ, considerând că 'ideea de a pune capăt brusc libertăţii de circulaţie la 31 octombrie în cazul unui ''no-deal'' este o politică iresponsabilă', care 'deschide calea unei discriminări generalizate' şi 'goleşte de conţinut garanţia fără echivoc a prim-ministrului către cetăţenii UE pe care a dat-o cu doar trei săptămâni în urmă'.

La începutul lui august, Boris Johnson a anunţat un proiect de emitere de vize în procedură accelerată vizând să atragă cele mai bune creiere şi să permită astfel ţării sale să continue să fie o superputere ştiinţifică după ieşirea din UE. Pe de altă parte însă, în Marea Britanie se vorbește intens despre modificarea actualelor condiții pentru studenții europeni care urmează universități din Marea Britanie și care, potrivit noului guvern de la Londra, vor fi tratați ca studenți internaționali, adică vor plăti taxe mai mari de școlarizare.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG