Linkuri accesibilitate

Times: "Operațiunea Haos". Raportul secret al guvernului despre ce înseamnă Brexit-ul fără acord: penurie de medicamente și hrană


Premieul B Boris Johnson gives a speech outside 10 Downing Street in London, July 24, 2019
Premieul B Boris Johnson gives a speech outside 10 Downing Street in London, July 24, 2019

Premierul britanic Boris Johnson urmează să le transmită preşedintelui francez Emmanuel Macron şi cancelarului german Angela Merkel că Parlamentul britanic nu poate opri ieşirea Marii Britanii din UE. În același timp a fost publicată "Operațiunea Haos", raportul secret făcut de guvern.

Sunday Times a reușit să pună mâna pe întreg Raportul Yellohammer care descrie situația britanicilor imediat după ieșirea din UE fără acord. Ediția de duminică a publicației The Times numește acest raport "Operațiunea Haos": Marea Britanie se va confrunta cu penurii de combustibil, alimente şi medicamente, dacă părăseşte Uniunea Europeană fără un acord de tranziţie, riscând blocarea porturilor şi o frontieră dură în Irlanda, după cum rezultă din documentele oficiale pe care le prezintă Sunday Times. Prognoza întocmită de biroul guvernului pune în lumină cele mai probabile replici seismice ale unui Brexit fără acord, și nu scenariul cel mai rău posibil.

Documentele arată că 85% dintre camioanele care folosesc principalele puncte de trecere ale Canalului Mânecii "ar putea să nu fie pregătite" pentru vămile franceze, ceea ce e probabil să ducă la aglomerarea porturilor timp de până la trei luni, până când traficul se va ameliora.

Guvernul de la Londra estimează, în plus, că s-ar putea instala o frontieră dură între provincia britanică Irlanda de Nord şi Republica Irlanda, fiindcă planurile actuale pentru evitarea controalelor extinse se vor dovedi nesustenabile.

Ediția de duminică a cotidianului Times publică pe larg documentele guvernului strânse în dosarul cu numele de cod 'Operaţiunea Yellowhammer': "dosarul permite o privire rară în planurile secrete ale guvernului pentru a evita un colaps catastrofal în infrastructura ţării".

Comentând Raportul Yellowhammer, Sunday Times arată că "Dosarul, clasificat 'oficial-sensibil' şi necesitând autorizaţie de acces, este remarcabil, pentru că oferă cea mai comprehensivă evaluare a gradului de pregătire al Marii Britanii pentru un Brexit fără acord"

Liderul laburiștilor, Jeremy Corbyn promitea recent că va provoca în septembrie căderea guvernului conservator condus de Johnson, pentru a amâna Brexitul.

Consiliul European a decis amânarea ieşirii Marii Britanii din UE până pe 31 octombrie 2019. Camera Comunelor a respins de trei ori Acordul negociat de Guvernul Theresa May cu Uniunea Europeană. În cazul în care Acordul ar fi aprobat, ieşirea Marii Britanii din Uniunea Europeană ar urma să se producă imediat.

Aproximativ un milion de cetăţeni din state membre ale Uniunii Europene, inclusiv mulţi români, au primit dreptul de a avea rezidenţă în Marea Britanie după Brexit, anunţă autorităţile de la Londra, citate de site-ul Politico.eu.

Ministerul de Interne de la Londra a anunţat că 951.700 de cetăţeni din state membre UE şi din Spaţiul Economic European au primit până la 31 iulie statut de rezidenţă în Marea Britanie.

Brandon Lewis, secretar de stat pentru Securitate în Ministerul britanic de Interne, a declarat că nivelul de un milion a fost atins în august.

Cele mai multe solicitări au fost depuse de imigranţi polonezi (179.800). Pe locul următor sunt românii (141.200 de cereri) şi italienii (121.600).

Ministerul britanic de Interne le transmite imigranţilor din ţările UE că pot depune cereri pentru rezidenţă până pe 31 decembrie 2020 în situaţia în care Marea Britanie se va retrage din Uniunea Europeană fără acord Brexit şi până pe 30 iunie 2021 dacă Acordul Brexit va fi ratificat.

Statutul de rezidenţi poate fi obţinut de imigranţii din ţări UE care au locuit legal în Marea Britanie cel puţin cinci ani până pe 30 decembrie 2020. "Cifrele sunt pozitive, iar europenii mai au destul de mult timp pentru a depune cereri", a declarat un purtător de cuvânt al Ministerului britanic de Interne.

Brexitul așa cum îl vede Johnson este principala temă de dezbatere în Marea Britanie, iar pentru România este importantă din perspectiva absenței unei înțelegeri bilaterale privind cetățenii români aflați la muncă și la studii în Regatul Unit. Potrivit unor surse oficiale, cei peste 10.000 de medici și asistenți români din Marea Britanie nu ar avea de suferit în cazul unui Brexit fără acord, întrucât deficitul de specialiști ai sistemului britanic de sănătate se bazează pe cei veniți din afara țării. În privința studenților însă, așa cum arăta Boris Johnson în timpul campaniei din ultimele săptămâni, europenii vor trebui să plătească post-Brexit taxe mai mari, asemenea tinerilor de pe celelalte continente.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG