Linkuri accesibilitate

Un colonel în rezervă din armata austriacă, găsit vinovat de spionaj în favoarea Rusiei


Viena, gazdă a numeroase organizații internaționale, este cunoscută drept un centru al spionaj european
Viena, gazdă a numeroase organizații internaționale, este cunoscută drept un centru al spionaj european

O instanță austriacă a condamnat un colonel în rezervă la trei ani de închisoare după ce l-a găsit vinovat de spionaj în favoarea serviciului secret al armatei ruse (GRU) pentru mai bine de 25 de ani.

Dar ofițerul, în vârstă de 71 de ani, nu a fost numit iar procesul s-a desfășurat fără acces public. De asemenea, el a fost deja eliberat pentru că și-a ispășit pedeapsa primită.

Un juriu din Salzburg l-a găsit pe 9 iunie vinovat de furnizarea de secrete de stat. Mai specific, instanța l-a găsit pe colonelul în rezervă vinovat de desfășurarea unei operațiuni secrete împotriva Austriei, trădarea secretelor de stat și infracțiunea de furnizare deliberată de secrete militare.

Acuzațiile putea duce la o pedeapsă maximă de 10 ani, dar a fost condamnat la doar trei ani și eliberat pentru timpul ispășit de la momentul arestului în noiembrie 2018.

Potrivit acuzării, inculpatul a furnizat secrete militare Rusiei din 1992 până în septembrie 2018 în schimbul sumei de 280.000 de euro.

Avocații apărării au susținut că el nu furnizat secrete guvernamentale sau militare ci informații publice deja disponibile, iar suma primită a fost de 220.000 de euro.

Curtea a luat în considerare recunoașterea faptelor, vârsta înaintată și absența unor condamnări precedente ca factori atenuatori. Curtea a ajuns la concluzia că inculpatul nu mai reprezintă un pericol", a transmis un purtător de cuvânt al instanței.

În momentul arestării bărbatului, ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, afirmat că nu știe „nimic despre situație".

Austria a fost unul din puținele state europene care a menținut relații diplomatice apropiate cu Moscova în ciuda acțiunilor Rusiei din Ucraina și otrăvirii fostului spion Sergei Skripal și a fiicei sale în Marea Britanie, eveniment pe care Londra l-a pus pe seama Kremlinului.

Capitala austriacă Viena, gazdă a numeroase organizații internaționale precum Agenția Internațională pentru Energie Atomică, Organizația pentru Securitate și Cooperare în Europa și o filială a Organizației Națiunilor Unite este cunoscută drept un centru al spionaj european.

De asemenea, orașul a fost o poartă de intrare în țările comuniste în timpul Războiului Rece din cauza apropierii sale de Europa de Est.

XS
SM
MD
LG