Linkuri accesibilitate

Ucraina spune că a repatriat trei dintre cei 11 prizonieri de război transferați de Rusia în Ungaria


Detaliile transferului de prizonieri ucraineni din 9 iunie, dintre Rusia și Ungaria, sunt în continuare necunoscute publicului larg (Imagine de arhivă).

Autoritățile de la Budapesta și Kiev sunt în conflict pe tema celor 11 prizonieri de război ucraineni de etnie maghiară care au ajuns în Ungaria, în urma unui schimb organizat fie de un oficial ungar, fie de organizații religioase. Trei dintre prizonieri au fost deja aduși în Ucraina.

Tensiunile sunt palpabile între guvernele de la Budapesta și cele de la Kiev, după ce autoritățile ucrainene au declarat că guvernul maghiar ar bloca intenționat comunicarea cu prizonierii de război.

Diplomații ucraineni din Ungaria au anunțat marți că au reușit să-i ducă înapoi în țară pe trei dintre aceștia.

„Se află deja pe teritoriul Ucrainei și beneficiază de sprijin. Diplomații ucraineni, împreună cu Centrul de coordonare pentru tratamentul prizonierilor de război, continuă eforturile de a aduce înapoi în Ucraina soldații transferați din Rusia, în Ungaria”, a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe din Ucraina, Oleg Nikolenko.

Dialogul pentru schimbul de prizonieri se poate să fi avut loc între vicepremierul Zsolt Semjen și reprezentanții Bisericii Ortodoxe din Rusia.

Sursele Europei Libere din Ungaria afirmă că nimeni altcineva din guvernul de la Budapesta nu ar fi fost informat și că vicepremierul ar fi negociat singur schimbul de prizonieri.

Ministrul de Externe din Ungaria a afirmat, însă, că guvernul nu ar fi fost deloc implicat în acest proces și că ar fi rezultatul diplomației organizațiilor religioase (Biserica Ortodoxă din Rusia și Serviciul Maltez din Ungaria).

Cei 11 soldați ucraineni de etnie maghiară capturați de forțele ruse și transferați în Ungaria nu mai erau, din punct de vedere legal, prizonieri de război în momentul în care au ajuns în Ungaria, spun autoritățile de la Budapesta.

În plus, spune guvernul maghiar, celor care nu sunt cetățeni ungari li s-ar fi oferit statut de refugiat.

Guvernul maghiar afirmă că foștii prizonieri de război ar fi liberi să comunice cum doresc și să se deplaseze oriunde doresc în Ungaria fără a fi urmăriți.

Autoritățile ucrainene spun însă că nu au fost informate de acest schimb de prizonieri.

Mai mult, partea ucraineană afirmă că autoritățile și rudele nu au reușit să stabilească o linie de comunicare cu cei 11. Acest lucru ar contraveni drepturilor umane, spune Kievul.

Ministerul de Externe din Ucraina a cerut autorităților de la Budapesta o întâlnire a ambasadorului ucrainean cu cei 11, pentru a putea cel puțin să evalueze starea fizică și psihologică a acestora și să le ofere asistență consulară.

Guvernul ucrainean nu cunoaște din surse oficiale nici numele celor 11 soldați, informație care conform convențiilor de la Geneva ar trebui să ajungă la Crucea Roșie și a țărilor implicate.

Crucea Roșie afirmă că nu a primit numele prizonierilor iar, conform oficialilor ucraineni, Ministerul Apărării din Rusia nu a confirmat transferul.

Ucrainenii au reușit să confirme, din alte surse, o listă cu 13 nume, pe care s-ar afla cel mai probabil cei 11 cetățeni ucraineni.

„Dacă vrei să faci o faptă bună, fă-o cum trebuie și ți se va mulțumi pe măsură”, a afirmat pentru Europa Liberă Ucraina reprezentantul Direcției de Inteligență din cadrul Ministerului Apărării din Ucraina, Andriy Yusov.

„Ucraina apreciază și va aprecia orice asistență a altor țări, guverne, ori instituții în a ne proteja și elibera prizonierii de război. Dar aici este vorba de dezinformare voită. Dacă ar fi fost oameni liberi, am fi avut o listă confirmată, am fi știut că sunt mutați. Este vorba de prizonieri de război care sunt protejați de Convenția de la Geneva, pe care Ungaria a ratificat-o. Înseamnă cu atât Ucraina cât și Crucea Roșie ar trebuie informate despre și ar trebui să poată monitoriza condițiile în care sunt ținuți. Or, acest lucru nu s-a întâmplat”, a adăugat oficialul ucrainean.

XS
SM
MD
LG