Linkuri accesibilitate

Comisia Europeană cere Ungariei explicații pentru transferul a 11 prizonieri de război ucraineni de etnie maghiară


Spre deosebire de alte schimburi de prizonieri care au avut loc până acum, guvernul de la Kiev nu a fost deloc implicat în transferul celor 11 ucraineni de etnie maghiară, de sub controlul Rusiei sub cel al Ungariei.
Spre deosebire de alte schimburi de prizonieri care au avut loc până acum, guvernul de la Kiev nu a fost deloc implicat în transferul celor 11 ucraineni de etnie maghiară, de sub controlul Rusiei sub cel al Ungariei.

Ungaria va trebui să explice Comisiei Europene (CE) implicarea sa în schimbul de prizonieri cu Rusiei de la începutul acestei luni, conform unui oficial al CE.

Comisia Europeană, prin purtătorul de cuvânt Peter Stano, dorește să afle ce au comunicat autoritățile de la Budapesta cu reprezentanții Moscovei și cu cei ai Kievului.

Tensiunile sunt palpabile între autoritățile de la Budapesta și cele de la Kiev, după ce ucrainenii au declarat că Budapesta blochează intenționat comunicarea cu prizonierii de război eliberați.

Un grup de 11 prizonieri de război ucraineni de etnie maghiară au fost transportați, pe 8 iunie, în Ungaria, potrivit unui anunț al Bisericii Ortodoxe Ruse.

Vicepremierul maghiar Zsolt Semjén a confirmat atunci informația și a declarat că acei oameni își datorează viața unui gest al Bisericii Ortodoxe Ruse față de Ungaria.

Cei 11 prizonieri de război ucraineni de origine maghiară ar fi fost trimiși în Ungaria fără știrea guvernului de la Kiev. Nici oficialii de rang înalt din guvernul maghiar nu ar fi fost conștienți de acest schimb de prizonieri ucraineni cu Rusia.

„Cu binecuvântarea Preasfințitului Părinte Patriarh Kirill al Moscovei și al Întregii Rusii, prin mijlocirea Bisericii Ortodoxe Ruse, în cadrul cooperării inter-bisericești, la cererea părții maghiare, un grup de prizonieri de război ucraineni de origine transcarpatică ce au luat parte la ostilități au fost transportați joi în Ungaria”, a anunțat atunci Biserica Ortodoxă Rusă pe site-ul său.

Presa ungară scrie că decizia nu a fost convenită cu Ucraina. Predarea celor 11 prizonieri de război s-ar fi făcut prin intermediul Serviciului de Ajutor Maltez în Ungaria.

Cu toate acestea, guvernul ucrainean nu a putut lua, încă, legătura cu cei 11 prizonieri eliberați.

„Toate încercările guvernului ucrainean de a stabili contactul cu cetățenii ucraineni în cauză au eșuat. Acest lucru, precum și informațiile primite de la unele rude, indică faptul că asigurările autorităților maghiare cu privire la libertatea soldaților ucraineni nu corespund cu realitatea”, a transmis Ministerul de Externe din Ucraina.

„În fapt, ei sunt ținuți izolați, fără acces liber la informație, iar comunicarea cu rudele are loc doar în prezența unei părți terțe. Nu le este permis contactul cu ambasada ucraineană”, adaugă oficialii ucraineni despre lipsa dialogului cu omologii de la Budapesta.

Condițiile în care sunt ținuți în Ungaria cei 11 ucraineni de etnie maghiară contravin normelor de drepturi umane și libertate, mai consideră autoritățile de la Kiev.

XS
SM
MD
LG