Linkuri accesibilitate

Universitățile pregătesc scenariile în care vor începe cursurile din semestrul II


Universitatea București va deschide semestrul II cu cursuri online

Universitatea din București a decis să înceapă semestrul II tot cu cursuri online, în timp ce la Cluj se conturează un scenariu hibrid. Dacă în sistemul preuniversitar, Ministerul Educației a decis ca elevii să revină în bănci din 8 februarie unde situația epidemiologică permite, universitățile au autonomie pentru a își lua propriile decizii.

Pentru aceste câteva activități propuse față în față totul va fi condiționat de rata de infectare în București la acel moment. Dacă aceasta nu va crește, probabil o mică parte din activități vor fi la începutul semestrului față în față, dar cele mai multe vor fi online", a declarat rectorul UB, Marian Preda, potrivit Hotnews.

Purtătorul de cuvânt al Universității București, Mirabela Amarandei, a declarat pentru sursa menționată că patru facultăți - Chimie, Biologie, Geologie și Teologie Ordoxă - au propus ca doar laboratoarele și cursurile practice să se țină fizic. În rest, inclusiv la aceste facultăți, celelalte cursuri ar urma să se desfășoare în continuare tot online.

Potrivit rectorului, cursurile ar putea reveni în format clasic odată cu vaccinarea profesorilor și a studenților.

La Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj încă este în analiză la fiecare facultate ce se va întâmpla odată cu începerea semestrului al doilea, iar decizia ar urma să fie luată săptămâna viitoare

UBB nu poate avea un sigur model, pentru că sunt 22 de facultăți cu profiluri foarte diferite, așa că fiecare își va alege modalitatea în funcție de numărul de studenți, de spațiu și de profilul facultății. Luni va exista o decizie a facultăților, apoi se va aproba în consiliul de administrație", spune rectorul Daniel David.

Și Universitatea de Vest Timișoara - care are 18 facultăți - ar urma să ia o decizie săptămâna viitoare. Potrivit rectorului Marilen Pirtea, propunerea este ca majoritatea facultăților să rămână în online, cu excepția unor activități la facultățile vocaționale - Arte, Design, Muzică, Teatru, Educație Fizică și Sport - și a laboratoarelor la Chimie și Fizică.

Potrivit acestuia, peste 70% din cele 700 de cadre didactice din universitate și-au exprimat disponibilitatea de a se vaccina, iar în weekend s-a reușit programarea a 460 de cadre didactice pentru vacinarea împotriva COVID-19.

Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” din Iaşi (TUIASI) a anunţat că studenţii instituţiei vor susţine cursurile în sistem hibrid şi în semestrul al II-lea.

Profesorii universitare au intrat în etapa a II-a de vaccinare care a început pe 15 ianuarie, dar studenții vor trebui să aștepte abia până la etapa a III-a când intră populația generală.

Vrei să primești știrile zilei pe e-mail?

XS
SM
MD
LG