Linkuri accesibilitate

Ursula von der Leyen, votată pentru un nou mandat la șefia Comisiei Europene


Ursula Von der Leyen cere votul parlamentarilor europeni pentru un nou mandat de președinte al Comisiei Europene.
Ursula Von der Leyen cere votul parlamentarilor europeni pentru un nou mandat de președinte al Comisiei Europene.

Ursula von der Leyen s-a angajat să fie un lider puternic pentru Europa într-o perioadă de criză și polarizare. Ea a susținut joi dimineață ultimul discurs înainte de votul din Parlamentul European legat de un nou mandat al său ca Președinte al Comisiei Europene.

Actualizare ora 15:15. Ursula von de Leyen a câștigat un nou mandat ca președinte al Comisiei Europene. A fost aleasă cu 410 de voturi pentru și 284.

Știrea inițială

Ursula von der Leyen a declarat în fața celor 720 de parlamentari europeni că, într-un eventual nou mandat pe care îl va primi, dorește să reducă polarizarea politică, să stimuleze competitivitatea UE și să întărească securitatea blocului comunitar.

„Nu voi lăsa niciodată ca polarizarea extremă a societăților noastre să fie acceptată. Nu voi accepta niciodată ca demagogii și extremiștii să distrugă modul nostru de viață european”, a spus von der Leyen.

„Destinul Europei depinde de ceea ce vom face în continuare” - spune von der Leyen, iar Uniunea Europeană trebui să devină un actor care să influențeze evenimentele internaționale, nu doar să fie afectată de ele.

Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a pledat joi pentru o „Europă puternică” într-o „perioadă de anxietate și incertitudine profundă” care îi afectează pe europeni.

„Sunt convinsă că Europa, o Europă puternică, poate face față provocărilor”, a spus von der Leyen în Parlamentul European.

În discursul ei, candidata pentru un nou mandat la șefia executivului european l-a criticat pe premierul maghiar Viktor Orban pentru vizita pe care a făcut-o la Moscova, imediat după ce Ungaria a preluat președinția Consiliului European.

„Această așa-numită misiune de pace nu a fost altceva decât o misiune de împăciuire, o veritabilă măsură de împăciuire”, a afirmat Ursula von der Leyen.

Președinta Consiliului European a spus că va prezenta, dacă va fi votată, un plan de dezvoltare economică intensivă, în paralel cu păstrarea obiectivelor de mediu ale Uniunii Europene.

„Nu este doar o chestiune de competitivitate, ci este și o chestiune de corectitudine față de generațiile viitoare”, a spus von der Leyen, care a afirmat că tinerii și copiii trebui să moștenească o Europă prosperă și un mediu curat.

De asemenea, șefa Comisiei Europene a promis să combată imigrația ilegală, unul dintre subiectele politice cele mai sensibile din alegerile europene.

„Trebuie să consolidăm Frontex [agenția UE de control al frontierelor - n.red.] pentru a-l face mai eficient, respectând totodată pe deplin drepturile fundamentale. Voi propune triplarea numărului de polițiști de frontieră și de coastă europeni la 30.000", le-a spus ea parlamentarilor UE.

Respingerea lui von der Leyen ar aduce o nouă criză

Von der Leyen, mamă a şapte copii şi prima femeie care a condus Comisia Europeană, are nevoie de sprijinul a cel puţin 361 de deputaţi din cei 720 de membri ai Parlamentului UE.

Dacă majoritatea parlamentarilor îi resping candidatura, liderii blocului celor 27 de națiuni vor fi nevoiți să desemneze un înlocuitor, în timp ce Europa se luptă cu crize variind de la războiul din Ucraina, imigrația, scăderea competitivității economice sau schimbările climatice.

Mandatul din ultimii cinci ani al Ursulei von der Leyen s-a confruntat numeroase crize profunde precum ieșirea Marii Britanii din UE, pandemia de Covid sau invazia Rusiei în Ucraina.

Politiciana germană a fost lăudată pentru rolul său de lider în timpul crizei coronavirusului, când UE a cumpărat vaccinuri în mod colectiv pentru cetățenii săi.

Ea a fost însă și criticată dur pentru lipsa de transparență a negocierilor cu producătorii de vaccinuri.

Tribunalul UE a decis miercuri că Comisia nu a permis publicului suficient acces la informații despre acordurile de achiziție a vaccinurilor anti-Covid pe care le-a încheiat cu companiile farmaceutice în timpul pandemiei.

Realegerea Ursulei von der Leyen nu este garantată

Cele trei grupuri de centru care ar urma să o susţină au în total 401 deputaţi. Însă unii dintre ei ar putea să i se opună în cadrul votului secret. Pentru a trece cu uşurinţă, ea ar putea avea nevoie de sprijinul unor deputaţi din grupul Conservatorilor şi Reformiştilor Europeni (ECR), format din 78 de membri, sau al celor 53 de deputaţi ai Verzilor.

„Avem nevoie de mesajul că ne bazăm pe actualul acord ecologic şi că nu vom da înapoi”, a condiționat votul Bas Eickhout, copreşedintele grupului legislativ al Verzilor.

Deputatul ECR, Dominik Tarczyński, a declarat că cei 18 membri polonezi ai grupului vor vota „nu”.

„Ursula von der Leyen a luat decizii care sunt teribile pentru Uniunea Europeană: migraţia, Green Deal, comerţul cu China”, a motivat el votul împotrivă.

În urma alegerilor pentru Parlamentul European, liderii Uniunii Europene au convenit asupra oficialilor care vor deține poziții-cheie în cel mai mare bloc comercial din lume în următorii ani pentru probleme variind de la investigațiile antitrust la politica externă. Alături de von der Leyen vor fi doi noi politicieni: Antonio Costa din Portugalia în calitate de președinte al Consiliului European și Kaja Kallas din Estonia în calitate de diplomat de vârf al celui mai mare bloc comercial din lume.

În timp ce nominalizarea lui Costa avea nevoie doar de aprobarea Consiliului European, Kallas va trebui, de asemenea, să fie aprobat de parlamentarii europeni în cursul acestui an.

Articol redactat pe baza informațiilor transmise de Reuters, AFP și AP.

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.

  • 16x9 Image

    Adrian Ardelean

    S-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2023. A intrat în presă în 2002 și s-a format că jurnalist la BBC World Service Romania. A lucrat mai apoi atât pentru posturi de radio și televiziune naționale ca Europa FM, Digi24, cât și pentru posturi de radio și televiziune regionale ca Transilvania LIVE, Radio Romania Cluj sau EBS Radio Cluj. Experiența lui include producerea și prezentarea de emisiuni live, jurnale de știri, dar și realizarea de analize, reportaje și documentare pe subiecte ce țin de actualitatea în economie, administrație și societate.

XS
SM
MD
LG