Apariția proiectului pe ordinea de zi a fost forțată de reprezentanții PNL și PSD. Dacă la prima oră, Senatul nu avea programată astăzi o ședință de vot final, ea a apărut la solicitarea liderilor de grup.
USR a acuzat proiectul prin care 46 de hectare urmează să intre în proprietatea Camerei de Comerț și Industrie și l-a catalogat drept „un tun imobiliar de proporții prin care este vorba de devalizarea statului român de un teren cu o valoare între 400 și 500 de milioane de euro”. Senatorii USR doreau respingerea proiectului pentru ca 46 de hectare să fie scoase la licitație și nu date cadou unei instituții.
„Cu mâna parlamentarilor se jefuiește statul roman”, a insistat Narcis Mircescu, senator USR.
Proiectul aflat la vot reprezenta o cerere de reexaminare venită din partea președintelui Iohannis. Senatorii trebuiau să se exprime dacă sunt de acord cu cererea de reexaminare sau nu. Liderul grupului PNL din Senat, Daniel Fenechiu, a spus că garanțiile legitime cerute de președintele Iohannis se află acum în proiect.
„E lăudabil că am reușit după 8 luni de dezbateri să ajungem la un raport comun și să dăm Camerei de Comerț ce are, dar nu poate folosi, dreptul asupra terenului. E firesc ca terenul să fie al Camerei de Comerț și Industrie”, a afirmat Fenechiu de la tribuna Senatului.
USR a susținut că banii care s-ar putea obține dintr-o licitație ar putea să fie folosiți la construirea a zece spitale de genul construite de Asociația „Dăruiește Viață”.
„Dăm gratis 46 de hectare”, au insistat cei din USR, care au fost acuzați de PNL că au în spate un mare dezvoltator imobiliar care vrea să pună mâna pe teren.
PSD și UDMR s-au poziționat de partea PNL, în timp ce poziția USR a mai fost susținută doar de senatoarea independentă Diana Șoșoacă.
Proiectul privind transferul celor 46 de hectare a fost depus de PMP în legislatura trecută, iar ulterior a fost susținut în comisii de PNL și PSD.
USR a acuzat că inițiativa legislativă este una cu dedicație pentru dezvoltatorul imobiliar grupul Iulius, controlat de omul de afaceri Iulian Dascălu. Acesta dorește să construiască în zona Romexpo un mare proiect imobiliar cu 14 clădiri, unele chiar de 42 de etaje, un parc acvatic, un muzeu de Istorie Monetară și un muzeu de artă dedicat lui Constantin Brâncuși.
A doua firmă interesată de proiect este Nepi Group, cea despre care PNL susține că se află în spatele acțiunilor USR. Nepi Group a cerut să existe o licitație pentru cele 46 de hectare și nu o asociere directă între Camera de Comerț și grupul Iulius.
Amendamentul PNL cu garanțiile legitime
- Terenurile proprietate privată a statului transmise în folosinţă gratuită a Camerei de Comerţ şi Industrie a României până la data intrării in vigoare a prezentei legi şi care nu sunt revendicate, se transmit cu titlu gratuit in proprietatea Camerei de Comerţ şi Industrie a României, în scopul desfăşurării exclusiv a activităţii specifice cu caracter de continuitate şi al realizării în termen de maxim 40 de ani de la data dobândirii dreptului de proprietate, de proiecte de dezvoltare urbană durabilă pe terenurile respective, menite să susţină mediul de afaceri.
- Terenul nu poate fi vândut, donat, adus ca aport la capitalul social al unei societăţi comerciale sau dat în plată pentru stingerea unor obligaţii şi nu fi ipotecat timp de 49 de ani de la data dobândirii, iar destinaţia terenurilor stabilită conform alin. (1) nu poate fi schimbată în acelaşi termen, sub sancţiunea nulităţii absolute a actelor juridice de înstrăinare, de ipotecare sau de schimbare a destinaţiei terenurilor
Dacian Cioloș susține că megaafacerea Romexpo este primul tun PSD – PNL – UDMR înainte de a definitiva noul guvern.
Facebook Forum