Linkuri accesibilitate

USR PLUS forțează mâna UDMR și PNL: desființarea „Secției Speciale” pentru noul PNDL


Conducerea USR PLUS încearcă să joace dur și să condiționeze PNDL3 de votul pentru desființarea Secției Speciale. Imagine generică din Parlament: premierul Cîțu (stânga), vicepremierul Dan Barna (centru), vicepremierul Kelemen Hunor (dreapta)
Conducerea USR PLUS încearcă să joace dur și să condiționeze PNDL3 de votul pentru desființarea Secției Speciale. Imagine generică din Parlament: premierul Cîțu (stânga), vicepremierul Dan Barna (centru), vicepremierul Kelemen Hunor (dreapta)

Surse din Coaliție au declarat pentru Europa Liberă că USR PLUS încearcă să obțină un consens în Coaliție pentru desființarea Secției Speciale, amenințând că în caz contrar nu va fi de acord cu noul PNDL.

Planul de 50 de miliarde de lei (PNDL 3) gândit de PNL și UDMR privind proiectele locale de infrastructură poate să fie blocat sau întârziat de USR PLUS. La pachet cu votarea acestui nou plan de dezvoltare locală, USR PLUS vrea să obțină consensul Coaliției pentru desființarea Secției Speciale. UDMR nu a fost de acord cu varianta propusă de ministrul Justiției, Stelian Ion.

În ședința de marți a Coaliției, potrivit mai multor surse participante la discuție, USR PLUS a cerut impunerea mai multor condiții pentru a fi de acord cu PNDL 3.

„Nu s-a ajuns la un acord privind noul PNDL din cauza USR PLUS. PNL acceptase mai multe condiții impuse de USR PLUS, dar apoi Barna și ceilalți nu au dorit să mai continue discuția până nu se lămuresc și alte blocaje din Coaliție. Bătaia directă era pe desființarea Secției Speciale, unde nu s-a ajuns la un acord, iar Stelian Ion se află sub presiune. Discuția s-a oprit și nu s-a mai intrat pe fondul criteriilor dorite de USR PLUS pentru noul PNDL”, au dezvăluit sursele citate.

USR PLUS încearcă astfel o strategie prin care să forțeze colegii din Coaliție să accepte desființarea Secției Speciale dacă vor banii pentru primari.

„USR PLUS nu are o miză cu PNDL 3 deoarece nu are mulți primari, ba chiar a criticat public planul prin ministrul Năsui. PNL și UDMR insistă pentru PNDL 3, USR PLUS insistă pentru desființarea Secției Speciale. Să vedem dacă se ajunge la un acord”, a declarat un lider USR PLUS pentru Europa Liberă.

Printre condițiile puse de USR PLUS pentru PNDL 3 se numără: criterii de standard și cost, eligibile să fie proiectele care nu se regăsesc în PNDL 1 și PNDL 2 și proiectele care pot să fie finalizate. Cu toate acestea, lista condițiilor USR PLUS nu a fost prezentată integral în Coaliție.

Liberalii susțin că USR PLUS nu are cum să oprească PNDL 3, dar recunosc „șantajul încercat în Coaliție”.

„Programul PNDL nu are cum să fie oprit de USR PLUS după ce a fost anunțat de premier și este așteptat de toți primarii. USR PLUS ne poate pune bețe în roate, îl poate amâna, poate cere lucruri, dar nu îl poate opri. Sunt 50 de miliarde de lei, nu ne jucăm. Încearcă și ei diferite strategii”, a spus un lider PNL pentru Europa Liberă.

Ministrul Stelian Ion, direct implicat în desființarea Secției Speciale, a cerut intervenția președintelui pentru rezolvarea situației. Klaus Iohannis a aruncat responsabilitatea desființării SIIJ pe umerii ministrului, spunând că acesta nu a găsit calea potrivită”.

Variantele propuse de ministrul Justiției pentru desființarea Secției s-au lovit de refuzul UDMR, care dorește ca dosarele să revină, după desființarea SIIJ, la Parchetul General.

Conflict între ministrul Economiei și cel de Finanțe

Ministrul de Finanțe a susținut marți că nu este de acord cu eliminarea taxelor pentru salariul minim pentru a nu deschide o cutie a Pandorei.

„Când e vorba să lăsăm banii românilor care muncesc, e o problemă bugetară. Dar când este vorba să dăm 50 de miliarde de lei la programe care au mers întotdeauna către baroni locali și firme de partid, nu mai e o problemă de partid sau deficit?”, a fost replica lui Claudiu Năsui pentru Dan Vîlceanu.

  • 16x9 Image

    Cristian Andrei

    Face parte din echipa Europa Liberă din aprilie 2019, prima dată ca freelancer, iar din ianuarie 2021 este Senior Editor. În ultimii 15 ani a trecut de la presa tipărită, la televiziune și apoi, la presa online. Ca reporter de teren în zona politică este printre cei mai experimentați jurnaliști acreditați la PSD, dar a relatat și despre evoluția tuturor partidelor din ultimul deceniu. A făcut parte din redacția Gândul până în 2015, iar în televiziune a lucrat pentru Digi24.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG