Linkuri accesibilitate

USR-PLUS renunță la controversata idee de a-i proteja pe cei care au colaborat cu Securitatea când erau minori


Dan Barna
Dan Barna

Liderul USR, Dan Barna susține că nu ar fi fost vorba de protejare a celor au avut relații cu Securitatea când erau foarte tineri și care acum și-ar dori să ocupe funcții importante în stat.

Barna explică de ce e nevoie de "zero toleranță față de colaboratorii Securității" și susține că din Protocolul inițial semnat de USR și PLUS a fost eliminată sintagma care ridica semne de întrebare: "pentru a nu mai lăsa loc atacurilor care vor să distrugă credibilitatea Alianței, am discutat cu colegii de la PLUS și am decis eliminarea sintagmei „majori fiind”, tocmai pentru a nu mai exista niciun fel de echivoc. Alianța USR PLUS trebuie să aibă candidați comuni cu o integritate ireproșabilă. De la acest principiu nu va exista excepție.

Textul acestui articol din Protocol va rămâne în forma inițială:
„Nu vor putea fi desemnați drept candidați ai Alianței persoane care au avut calitatea de lucrători activi sau colaboratori ai Securității sau au semnat un angajament cu Securitatea înainte de 1990 sau au în prezent calitatea de lucrători activi/colaboratori/informatori ai unui serviciu de informații sau persoane care promovează violența, ideologii totalitare, discriminarea de gen, anarhismul, rasismul, șovinismul, separatismul etnic sau teritorial și orice alte idei ori acțiuni extremiste.”

Pe 6 august această prevedere includea o anumită protecție: "nu vor putea fi desemnate drept candidați ai Alianței persoane care au avut calitatea de lucrători activi sau colaboratori ai Securității sau, majore fiind, au semnat un angajament cu Securitatea înainte de 1990"

Fostul ministru al Educației, Daniel Funeriu i-a întrebat public pe liderii USR-PLUS dacă "nu e păcat" să-și distrugă "munca politică, pentru a salva un gunoi uman care de mic își turna colegii". Funeriu socotea chiar că excluderea celor care erau minori atunci când au semnat angajamentul cu Securitatea din criteriile de integritate ale viitorilor candidați la funcții importante au fost introduse pentru a-l acoperi pe unul dintre oamenii importanți ai USR-PLUS.

Dan Brna susține, pe de altă parte că "în discuțiile" din interiorul Alianței, s-au gândit "la cazuri dramatice, la copii care, într-o situație de vulnerabilitate, au fost constrânși, sub presiune, să semneze un angajament. Sau au fost amenințați că li se va întâmpla ceva familiilor lor, dacă nu semnează, dar care ulterior NU au colaborat în niciun fel cu Securitatea. Era vorba totuși de copii, care nu au discernământul unor adulți, care au semnat un angajament, fără să colaboreze și fără să cunoască implicațiile acelei semnături. După toate standardele europene legale aceste persoane sunt considerate victime ale regimurilor opresive". Liderul USR insistă că "era vorba doar despre semnarea unui angajament, nu despre colaborare. Colaborarea, la orice vârstă, reprezintă, din punctul nostru de vedere, o incompatibilitate cu poziția de candidat al Alianței"

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG