Linkuri accesibilitate

USR votează împotriva ordonanței prin care presa primește bani de la guvern


Presa România - generic

Uniunea Salvați Români (USR) a anunțat că va vota împotriva aprobării în Parlament a ordonanței de urgenţă a Guvernului prin care se acordă presei 200 milioane de lei pentru o campanie de informare.

Această Ordonanță, în forma actuală, nu poate fi susținută de USR. Nu va ajuta presa, ci o va subordona!", acuză formațiunea.

Deși subliniază că „problema susținerii presei este una esențială pentru orice democrație", mai ales în contextul efectelor economice ale pandemiei de coronavirus, USR semnalează că trebuie făcută o diferență „între susținerea independenței presei și cumpărarea bunăvoinței presei prin intermediul banilor publici".

Principalii beneficiari ai Ordonanței de urgență nu vor fi jurnaliștii, ci patronatele din presă ale căror interese sunt diverse. Costul pentru presă va fi, în realitate, foarte mare – creșterea obedienței față de finanțator – în cazul de față, chiar Guvernul României", precizează USR.

USR propune și seria o măsuri care pot contribui la susținerea presei, propuneri care să fie centrate pe competiții transparente și deschise pentru crearea de conținut.

„​Iar dacă dorim să sprijinim sectorial și specific presa, atunci avem nevoie de politici de susținere a conținutului jurnalistic. Nu prin împărțire discreționară de bani publici, ci prin finanțarea unor competiții deschise și transparente pentru crearea de conținut. Nu trebuie să inventăm roata ori apa caldă: asemenea finanțări pe bază de competiții cu criterii clare și jurii profesioniste independente există peste tot în lume și nu doar pentru perioade de criză, fie că vorbim de competiții organizate de servicii de presă finanțate public, gen BBC, fie de diferite fundații și ONG-uri care se ocupă de susținerea presei. De altfel, USR are în lucru o asemenea propunere legislativă și, dacă doriți cu adevărat să ajutați presa și, mai ales, independența acesteia, mă aștept să o susțineți atunci când o vom depune", afirmă Mihai Goțiu, citat de site-ul USR.

Șeful cancelariei prim-ministrului, Ionel Dancă, a anunțat miercuri, în debutul ședinței de guvern, că 900 de cereri au fost înregistrate pentru a primi bani în cadrul campanie de informare despre COVID-19, finanțată de la buget cu 200 milioane lei de către executiv.

LISTA CU INSTITUȚIILE MEDIA ÎNSCRISE

Publicitatea, complementară comunicatelor de interes public difuzate în continuare gratuit, va fi plătită în limita a 200 milioane de lei (peste 40 de milioane de euro), proporțional cu audiența și categoria, în perioada 1 mai-31 august 2020.

Guvernul motivează prelungirea campaniei considerând că efectele sanitare și economice ale crizei se extind dincolo de starea de urgență.

Companiile media au putut să se înscrie cu o cerere și o declarație pe proprie răspundere pe o platformă web gestionată de Secretariatul General al Guvernului prin Autoritatea pentru Digitalizarea României.

Condițiile de eligibilitate sunt să nu aibă datorii la stat, să aibă cel puțin doi angajați cu contracte de muncă sau pe drept de autor, să fi existat cel puțin 6 luni înainte de de instituirea stării de urgență și să continue activitatea pe perioada campaniei, să dovedească dreptul de utilizare a domeniului de internet pentru online, sau să fie recunoscute de CNA în cazul audiovizualului.

Sunt excluse mediile publice, organizațiile media finanțate de alte autorități publice sau instituții religioase.

Citește și:

Vrei să primești știrile zilei pe e-mail?

Multimedia

Urmările distrugerii barajului Nova Kakhovka din regiunea ucraineană Herson
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:47 0:00
XS
SM
MD
LG