Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a demis mai mulți consilieri, dintre care unul de top, într-o remaniere extinsă, în timp ce Rusia a lansat, pe 30 martie, noi atacuri cu drone și rachete care au ucis cel puțin două persoane.
Zelenski l-a demis pe Serghei Shefir din postul de prim-asistent al președintelui și, de asemenea, a concediat trei consilieri și doi reprezentanți prezidențiali care supravegheau activitățile de voluntariat și drepturile soldaților.
Înainte, fusese demis Oleksii Danilov, secretarul Consiliului Național de Securitate și Apărare, pe 26 martie.
Zelenski l-a numit în fruntea consiliului pe Oleksandr Litvinenko, șeful Serviciului de Informații Externe.
În februarie, Zelenski l-a înlocuit pe șeful Forțelor Armate, Valeri Zalujnîi, pe fondul unei dispute privind mobilizarea.
Shefir este o cunoștință veche a lui Zelenskiy și co-fondator al companiei lor de producție, Kvartal-95.
Nu a fost făcut public niciun motiv pentru schimbarea lui pe 30 martie, care vine la câteva ore după ce Forțele Aeriene ucrainene au declarat că forțele ruse au tras peste noapte patru rachete în estul Ucrainei, precum și 12 drone Shahed în toată țara.
Nouă dintre drone ar fi fost doborâte de Ucraina în regiunile Dnipropetrovsk, Herson, Odesa și Poltava. Nu s-au raportat imediat victime. Două persoane au fost ucise în urma bombardamentelor rusești în orașul de est Krasnohorivka, care se află direct pe linia frontului în provincia Donețk, a declarat guvernatorul regional Vadim Filashkin.
„Orașul a fost sub focul inamicului în timpul nopții și al dimineții”, a scris Filashkin pe rețelele de socializare și a îndemnat civilii care locuiesc acolo să evacueze zona.
Rusia a lansat o campanie de atacuri aerian concentrate pe sectorul energetic al Ucrainei în ultima săptămână, trăgând 190 de rachete, 140 de drone Shahed și 700 de rachete antiaeriene, ceea ce Zelenski a descris anterior drept o „creștere dramatică a terorii aeriene a Rusiei”.
Reprezentanții companiei energetică ucraineană Centrenerho au declarat că termocentrala Zmiiv, una dintre cele mai mari centrale termice din regiunea Harkov, a fost complet distrusă de bombardamentele rusești, săptămâna trecută, lăsând zeci de mii de oameni fără electricitate.
Cea mai mare firmă privată de energie din Ucraina, DTEK, și-a pierdut aproximativ 50% din capacitatea sa, după ce a fost lovită de atacurile rusești, a declarat săptămâna aceasta distribuitorul ucrainean de energie Yasno.
Oficialii din Poltava au declarat că au avut loc „mai multe lovituri” la o instalație de infrastructură din regiunea centrală, dar nu au spus dacă este vorba despre o instalație energetică.
De asemenea, forțele ruse „încearcă activ” să avanseze pe linia frontului, 72 de ciocniri au avut loc în estul provinciilor Donețk și Lugansk în ultima zi, a declarat armata ucraineană în buletinul zilnic din dimineața zilei de 30 martie.
Forțele ucrainene au respins cel puțin 40 de atacuri rusești în apropierea orașelor Avdiivka, Bahmut și Liman din regiunea Donețk și Bilohorivka din regiunea Lugansk, potrivit buletinului.
„Apărătorii ucraineni au respins 16 atacuri în Liman și Bilohorivka, unde inamicul, cu sprijinul aviației, a încercat să spargă apărarea trupelor noastre", a spus armata.
Ucraina a fost forțată să se retragă pe o poziție defensivă pe linia frontului în ultimele luni, în timp ce Kievul se luptă cu deficitul de muniții pe fondul întârzierilor pachetului de ajutor de 60 de miliarde de dolari din partea Statelor Unite.
Rusia a intensificat semnificativ loviturile aeriene și terestre de la începutul anului, profitând de scăderea stocurilor de arme ale Ucrainei pe fondul blocării ajutorului militar critic al SUA.
Din octombrie, Congresul nu a putut adopta un ajutor suplimentar de 60 de miliarde de dolari pentru Ucraina din cauza dezacordurilor cu privire la proiectul de lege care se referă la protejarea graniței de sud a SUA de migranți.
Într-un interviu pentru The Washington Post publicat pe 29 martie, Zelenski a avertizat că forțele ucrainene vor trebui să se retragă „pas cu pas, cu pași mici”, dacă Kievul nu primește ajutorul militar al SUA care a fost blocat de disputele politice din Congres.
„Dacă nu există sprijin din SUA, înseamnă că nu avem apărare aeriană, nici rachete Patriot, nici bruiaj pentru războiul electronic, nici cartușe de artilerie de 155 de milimetri”, a spus Zelenski, adăugând că țara sa „încearcă să găsească o cale să nu se retragă."