Linkuri accesibilitate

Coronavirus. O companie americană începe testele pe oameni pentru vaccin


Imagine generică pentru coronavirusul Covid-19

Compania americană de biotehnologie Moderna a trimis guvernului SUA un vaccin exeperimental împotriva coronavirusului, după șase săptămâni de cercetări.

Testele ar putea începe în luna aprilie, însă întreaga procedură până la avizele de intrare în producția pe scară largă ar putea dura cel puțin un an.

Moderna (MRNA) a anunțat că a trimis luni prima mostră a vaccinului, numit mRNA-1273, către Institutului Național de Alergologie și Boli Infecțioase din Statele Unite. Anunțul a avut ca efect creșterea pe bursa din New York cu 15% a acțiunilor companiei care funcționează lângă Boston.

Compania a precizat că prima etapă presupune testarea vaccinului pe un lot restrâns de oameni..

Anthony Fauci, directorul Institutului Național de Alergologie și Boli Infecțioase, a spus că testele clinice ar putea debuta la sfârșitul lunii aprilie, un prim pas către folosirea vaccinului pentru combaterea infecțiilor cu Covid-19, virusul care a produs 80.000 de îmbolnăviri si aproape 3.000 de decese.

Peste 25.000 de persoane s-au vindecat de pneumonia severă pe care o provoacă virusul depistat pentru prima dată la 31 decembrie 2019, în China.

Datele privind victimele și însănătoșirile după contaminarea cu coronavirus, de la 25 februarie
Datele privind victimele și însănătoșirile după contaminarea cu coronavirus, de la 25 februarie

  • Virusul a ajuns și în Brazilia, astfel că infecția a apărut și în America Latină. În Europa, diagnosticul de coronavirus se răspândește, cu noi cazuri în Spania continentală, ca și în insulele Canare, de asemenea în Austria și în Italia, cea mai afectată țară europeană. Un francez a murit din cauza infecției produse de coronavirus.

The Wall Street Journal a scris că două doze de vaccin ar putea fi testate pe voluntari, pentru a vedea dacă este produs un răspuns imun de protecție împotriva virusului. Fauci este citat de CNN cu numărul de 45 de voluntari care s-au înscris.

El a mai arătat că, deși se aplică o procedură de urgență, până să poată fi ditribuit global ar putea să treacă un an- un an și jumătate.

De menționat că, în cazul în care testul are succes, este nevoie și de alte încercări, precum și de o serie de avize pentru ca în final vaccinul să fie introdus pe piață.

Autorități sanitare și companii farmaceutice din întreaga lume lucrează în colaborare pentru a identifica un vaccin sau un tratament eficace împotriva coronavirusului.

Moderna nu este singura companie care speră să găsească leacul pentru coronavirus. Johnson & Johnson (JNJ) și GlaxoSmithKline (GLAXF) lucrează la vaccinuri similare, asemenea cercetătorilor de la Institutul american de Alergologie și Boli Infecțioase. De asemenea, Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a anunțat că un medicament - remdesivir- produs de compania californiană Gilead, a dat rezultate încurajatoare în tratarea gripei Covid-19.

Milano, unul dintre orașele aflate în focarul coronavirusului în Europa
Milano, unul dintre orașele aflate în focarul coronavirusului în Europa

Cei de la Moderna au reușit să obțină informațiile genetice necesare pentru crearea vaccinului în 42 de zile, în vreme ce în cazul SARS, un coronavirus mai vechi, a fost nevoie de 20 de luni pentru a începe testele pe oameni, potrivit unei lucrări științifice semnate de Fauci.

Tehnologia pe care se bazează noul vaccin a reușit să producă în laborator proteinele din Covid-19, care direcționează celulele în organism pentru a se lupta cu gripa. De asemenea, se folosește pe post de „mesager”, acidul ribonucleic (ARN), răspunzător de funcționarea normală, din punct de vedere biologic,a celulelor.

Se pare că vaccinul în cauză se poate obține mai repede din cauza acestei tehnologii, în comparație cu metodele tradiționale, după cum a anunțat o organizație britanică specializată în politici sanitare.

OMS a anunțat, de asemenea, că descoperirea vaccinului eficient în tratarea contaminării cu Covid-19 ar putea dura 18 luni. Cercetători din SUA, Europa și Australia au început să caute leacul după ce China a făcut publică întreaga secvență de ARN a virusului, la jumătatea lunii ianuarie.

Apoi, la finalul lunii ianuarie, a urmat un nou pas semnificativ, când cercetătorii de la Doherty Institute, din Australia, au reușit să multiplice virusul viu.

Potrivit cercetătorilor, un vaccin are nevoie de doi până la cinci ani de cercetare și testare, însă istoricul cercetărilor în privința coronavirușilor și colaborarea internațională în cazul Covid-19 dau speranța că este posibil ca leacul să fie găsit mai repede.

Este important, de asemenea, că actualul virus are codul genetic asemănător în proporție de 80-90% cu SARS, un alt coronavirus, transmis de la lilieci, care a avut o rată mai mare de mortalitate în momentul în care a provocat epidemia din 2002-2003.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG