Linkuri accesibilitate

Coronavirusul în lume. Situația la zi. În Italia, 11 morți și peste 200 de cazuri


Domul din Milano, străjuit de soldați, a doua zi după declararea codului roșu din cauza focarului din regiunea Lombardia
Domul din Milano, străjuit de soldați, a doua zi după declararea codului roșu din cauza focarului din regiunea Lombardia

Italia a devenit epicentrul european al Covid-19, virusul care se răspândește rapid în peninsulă, noi țări precum Elveția, Austria și Croația raportând îmbolnăviri.

În Italia trei persoane în vârstă de 80 de ani au murit marți, toate fiind din regiunea Lombardia, cea mai afectată de apariția coronavirusului - peste 200 de cazuri diagnosticate în doar patru zile, de când a fost depistat pentru prima dată prezența infecției virale. De altfel, aici, într-un mic orășel, Codogno, a fost raportată prima îmbolnăvire, după ce medicii de la spitalul local nu și-au dat seama că un pacient cu simptome de coronavirus fusese diagnosticat greșit. Spitalul s-a transformat într-un mic focar, unde, deopotrivă bolnavi și personalul medical, au fost infestați.

Turiști în Piața San Marco, din Venezia, după declararea focarului de infecție cu coronavirus în regiunea Veneto
Turiști în Piața San Marco, din Venezia, după declararea focarului de infecție cu coronavirus în regiunea Veneto

Italia 11 morți în patru zile, 322 de îmbolnăviri, orașe închise

Sunt opt regiuni în Italia în care s-au raportat îmbolnăviri, nu doar în nord, ci și în Sicilia. De asemenea, Toscana și Lazio, Piemont sunt printre regiunile unde s-au depistat cazuri.

Anul trecut, în Italia erau înregistrați 1.200.000 de români, cea mai mare comunitate de străini care locuisc în această țară, iar fluxul zilnic de deplasări între cele două țări este în jur de 1.000 de persoane.

5 lucruri despre coronavirusul din China
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:20 0:00

Autoritățile italiene sunt acuzate că nu au gestionat ferm situația. Nordul Italiei este considerat zonă roșie, există controale epidemiologice la intrarea și ieșirea din orașe. Presa internațională prezintă reportaje din Milano, cu străzi pustii și cafene închise, la care doar patronii stau la mese. Universitățile, școlile au porți ferecate. La Roma, fotografii cu anunțuri în limbile engleză și chineză care spun că nu mai au măști chirurgicale.

Există și temerea că temporizarea activității în nordul Italiei, unde este motorul economic al țării, cu principalele industrii, s-ar putea să aducă prejudicii economice țării aflate în zona limită de recesiune.

Spania a ajuns la cinci cazuri de infestare cu Covid-19, iar în Tenerife, un hotel de lux a fost băgat în carantină - 1000 de turiști laolaltă cu personalul hotelului - după ce un medic italian și soția sa au fost avut test pozitiv care indica prezența coronavirusului.

În insule sunt raportate celelalte cazuri (Canare și Baleare), cu excepția îmbolnăvirii unei femei de 36 de ani, la Barcelona, care a vizitat la începutul lunii Milano și Bergamo.

Elveția a raportat astăzi primul caz, în orașul Ticino, de la granița cu Italia.

Există cazuri și în Croația, Austria, în Marea Britanie și Franța, în Germania, de asemenea.

În vreme ce virusul se răspândește în Europa, în China, unde se află o echipă de specialiști de la Organizația Mondială a Sănătății (OMS), s-a înregistrat o ușoară scădere a cazurilor diagnosticate cu Covid-19.

OMS a lăudat China pentru măsurile draconice pe care le-a luat pentru a opri răspândirea virusului, însă neîncrederea în raportările autorităților chineze este încă puternică.

Epidemia de coronavirus, așa cum arată la 25 februarie
Epidemia de coronavirus, așa cum arată la 25 februarie

Măsurile luate de chinezi au însemnat că populației nu doar din Wuhan și Hubei, ci și în metropolele Beijing și Shanghai i s-a interzis să iasă din casă. Practic, orașele au fost sigilate, afacerile s-au oprit, școlile s-au închis, iar singurii care au mai circulat pe străzile pustii au fost băieții care au dus cumpărăturile la casele oamenilor.

  • Au murit peste 2.600 de oameni în China, iar peste 77.000 de îmbolnăviri au fost raportate.

Secretarul de stat american Mike Pompeo a criticat, marți, China și Iranul pentru cenzurarea informațiilor despre răspândirea coronavirusului. Într-o conferință de presă, oficialul american a acuzat China de informare eronată în privința focarelor.

El s-a referit la faptul că autoritățile chineze nu le-au permis jurnaliștilor străini și personalului medical să investigheze liber situația, astfel că celelalte țări ar fi putut să se pregărească mai bine.

Declarația sa vine după ce China a expulzat trei jurnaliști ai Wall Street Journal, după refuzul publicației de a schimba sau de a prezenta scuze pentru un articol de opinie în care China era denumită „adevăratul bolnav al Asiei”.

Pompeo s-a referit și la situația din Iran, unde a spus că, de asemenea, sunt ascunse informații cu privire la numărul real de îmbolnăviri. OMS estimează că în Iran este posibil să fi murit opt oameni, dintr-un total de 43. Un politician iranian a anunțat în aceste zile că ar fi vorba de 50 de cazuri depistate cu virusul letal pentru persoane vârstnice și pentru cei cu alte afecțiuni grave.

În Iran, ministrul adjunct al sănătății a anunțat public că este diagnosticat cu virusul care provoacă o pneumonie severă, adăugând că până acum ar fi murit din cauza virusului 12 persoane.

„Toate țările, inclusiv Iran, ar trebui să spună adevărul despre coronavirus și să coopereze cu organizațiile internaționale”, a spus Pompeo.

În Statele Unite, unde au fost depistate 34 de cazuri, iar un american a murit din cauza bolii pe când se afla în China, președintele Donald Trump a anunțat, într-o conferință de presă pe care a ținut-o în India, unde se află în vizită, că „situația se află sub control”. Trump a cerut congresului american aprobarea unui buget de 2,5 miliarde de dolari pentru a preveni răspândirea coronavirusului și a focarelor. De asemenea, el a vorbit și despre ajutor acordat altor țări.

XS
SM
MD
LG