Linkuri accesibilitate

Vaccinarea COVID | Doza 3 și imunizarea adolescenților, printre obiectivele țărilor performante


Flacoane goale de vaccin AstraZeneca.

Lumea a atins pragul de 1 miliard de doze de vaccin împotriva virusului COVID-19. Printre țările cele mai performante se numără Statele Unite, Marea Britanie și Israelul. Având în vedere succesul de până acum, acestea fac planuri de viitor și elaborează noi strategii.

Obiectivele actuale ale Statelor Unite

Președintele Statelor Unite, Joe Biden a propus un nou obiectiv în ceea ce privește vaccinarea. Acesta dorește vaccinarea a cel puțin 70% din populația adultă americană până la data de 4 iulie. Ținta nu pare de neatins având în vedere rata accelerată de vaccinare a Statelor Unite: SUA vaccinează aproape un milion de oameni pe zi.

La o populație de 331.996.199 de persoane, Statele Unite au vaccinat până acum 97.792.513 de locuitori (29,5%) cu a doua doză și 147,894,671 (44,5%) cu prima doză de vaccin anti-COVID..

Președintele Biden a subliniat totuși că este îngrijorat de scăderea treptată a ratei de vaccinare, din ultimele trei săptămâni. El spune că proviziile de vaccin sunt suficiente, dar campania intră acum într-o etapă de convingere a scepticilor să se vaccineze. „Depinde acum de convingerea poporului american mai degrabă, decât de a ne asigura că avem proviziile necesare”, a spus Biden.

Noua etapa din vaccinare din Statele Unite va include și vaccinarea tinerilor între 12 și 15 ani.

Pentru a face procesul mai ușor pentru populație, guvernul american a introdus diverse măsuri pentru facilitarea vaccinării. Printre acestea se numără și site-ul vaccines.gov, prin care americanii vor putea căuta cel mai apropriat punct de vaccinare.

Pentru a oferi o alternativă celor care nu pot accesa pagina web, guvernul a lansat și o linie telefonică la care se poate trimite un mesaj pentru a obține mai multe informații despre vaccinare.

Obiectivele Marii Britanii

Marea Britanie urmărește, de asemenea, vaccinarea unui procent cât mai mare din populație. Guvernul dorește să vaccineze întreaga populație adultă până la sfârșitul lunii iulie. Până acum au fost vaccinați peste 34 de milioane de oameni cu prima doză. Pentru a vaccina întreaga populație adultă, cu cel puțin o doză, ar trebui să mai fie vaccinați aproximativ 28 de milioane de locuitori.

La o populație de 62.348.447, Marea Britanie a vaccinat 15.500.949 de persoane (24.9%) din populație cu a doua doză și 34.588.600 (55.5%) cu prima.

Având în vedere succesul campaniei de până acum, planul de relaxare a restricțiilor își va urma cursul propus mai devreme anul acesta. Următoarea etapa a redeschiderii va începe pe 17 mai când vor fi permise adunările mai mari și adunările în interior.

Etapa actuală a campaniei de vaccinare din Regatul Unit va insista asupra vaccinării adulților peste 40 de ani. După aceștia, vor urma cei între vârstele de 30 și 39 de ani și apoi cei între 18 și 29 de ani. Dacă guvernul Marii Britanii va reuși să vaccineze întreaga populație până la sfârșitul lui iulie, evenimentele în aer liber ar putea să fie reluate împreună cu vacanțele în străinătate.

Duminică în Liverpool a fost organizat un concert-experiment care a găzduit cel mai mare număr de participanți într-un spațiu restrâns de la începutul pandemiei – 5.000. Nu au existat restricții iar toți participanții au efectuat un test COVID-19 la intrare.

Rezultatele experimentului de la Liverpool vor influența decizia guvernului privind reluarea evenimentelor cu un număr mare de participanți.

O a treia doză

Guvernul Marii Britanii se gândește deja și la următorul nivel al vaccinării - o a treia doză de vaccin începând din septembrie, a spus ministrul responsabil cu campania de vaccinare, Nadhim Zahawi pentru postul de televiziune britanic Sky News.

Nu este încă clar cine va primi vaccinul sau ce vaccin va fi administrat celor vulnerabili odată cu sosirea toamnei. Guvernul britanic dorește însă protecția celor mai vulnerabile grupuri iar imunizarea împotriva diverselor tulpini va fi o prioritate.

Rămâne de văzut dacă guvernul va alege să administreze grupurilor vulnerabile o a treia doză cu vaccinurile care sunt deja în circulație sau dacă va decide să administreze un vaccin nou, rezistent la mutațiile mai periculoase ale virusului.

Obiectivele Israelului

Între timp, Israelul este aproape de a atinge pragul de imunizare a populației, după spusele unui medic israelian. Acest prag este atins atunci când o proporție suficientă (65 - 70% din populație în cazul COVID-19) a oamenilor sunt protejați de infectare. Când această imunitate este atinsă, chiar și acei oameni neimunizați sunt indirect protejați.

În Israel, 5.060.309 de locuitori (68,8%) au fost vaccinați cu prima doză și 5.407.202 (73,5%) cu a doua, la o populație de 7.353.985 de locuitori.

Campania de vaccinare a Israelului a început în decembrie și este văzută ca un succes enorm având în vedere scăderea treptată și consistentă a numărului de infecții. Numărul pacienților cu COVID-19 a scăzut luni sub 100, cel mai mic nivel din iulie anul trecut până acum.

Din cele 37.926 de teste coronavirus efectuate luni, numai 0.2% au avut un rezultat pozitiv. Reluarea evenimentelor sportive și redeschiderea sălilor de sport și a piscinelor publice sunt acum posibile.

Noile reglementări care fac parte din planul ministrul Culturii și Sportului, Chili Tropper, împreună cu ministrul Sănătății, Yuli Edelstein, vor intra în vigoare joi.

Reglementările noi vor include creșterea limitelor la adunările în aer liber la 500 de persoane, respectiv 50 de persoane pentru adunările în spații închise.

Permisul verde

Pentru a putea participa la evenimente cu un număr mare de participanți Israelul testează un sistem care presupune prezentarea unui „permis verde”.

Permisul ar funcționa ca un certificat de imunizare împotriva COVID-19. Astfel, pentru a deține acest permis este necesară vaccinarea cu ambele doze de vaccin sau recuperarea după infectare. Minori sub 16 ani care au avut COVID-19 vor putea fi adăugați în certificatul părinților.

Facilități vor primi și persoane care nu au „permisul verde”, dar vor exista măsuri de distanțare socială și numărul de persoane care vor putea participa la evenimente, în acest caz, va fi limitat.

Expiră efectele vaccinului?

Nu este încă sigur pentru cât timp durează efectele vaccinului și dacă va fi necesară imunizarea anuală. Deși protecția oferită de vaccin scade după câteva luni, imunitatea pare să reziste pentru perioade mai îndelungate, spun experții.

Mutațiile care alterează virusul sunt principalul motiv de îngrijorare. Pe lângă o doză trei, o măsură pentru combaterea virusului pe termen lung este, în Marea Britanie, deschiderea unor noi laboratoare la Porton Down pentru testarea efectelor vaccinurilor asupra noilor tulpini ale virusului COVID-19.

Ministrul Nadhim Zahawi a spus despre laborator că va asigura viitorul campaniei de vaccinare din Marea Britanie pentru următorii ani. Acesta a mai declarat că, pentru viitor, speră ca programul de vaccinare COVID-19 să fie unul similar cu programul anual de vaccinare antigripală.

*Articol redactat de Irina Breilean, stagiar Europa Liberă.

XS
SM
MD
LG