Linkuri accesibilitate

Poveștile de succes ale țărilor care și-au vaccinat aproape toți cetățenii


O femeie din Israel primește un vaccin anti-Covid. Israelul este una dintre țările cu cea mai bună rată de imunizare pe bază de vaccin din lume.
O femeie din Israel primește un vaccin anti-Covid. Israelul este una dintre țările cu cea mai bună rată de imunizare pe bază de vaccin din lume.

Peste 4,6 miliarde de persoane, adică aproximativ 60,3% din populația lumii, au primit cel puțin o doză de vaccin anti-Covid. Rata de vaccinare variază semnificativ în funcție de țară.

Majoritatea țărilor UE au o rată de vaccinare de aproximativ 70%, în timp ce unele țări, precum România și Bulgaria, se află cu mult sub medie, având o rată de vaccinare de 40% respectiv 28%.

Statele Unite au o medie de 74% din populație vaccinată cu cel puțin prima doză. Unele țări se remarcă prin campanii de vaccinare mult mai eficiente și rate de inoculare mult mai ridicate.

Viteza campaniei din Israel

Cu o rată de vaccinare actuală de 64%, portivit OurWorldInData, Israelul s-a remarcat prin viteza cu care și-a vaccinat populația.

La sfârșitul anului 2020, Israel avea deja 10% din populație vaccinată, prin comparație cu SUA, care, în aceași perioadă, reușise să vaccineze doar 1% din populație, iar țările din UE abia începuseră să primească dozele de vaccin.

Israelul a fost prima țară care a aprobat doza trei.
Israelul a fost prima țară care a aprobat doza trei.

Printre factorii principali care au contribuit la viteza campaniei de vaccinare din Israel se numără atât sistemul medical puternic digitalizat și extrem de performant al țării, populația relativ mică, de doar 9 milioane de locuitori, dar și implicarea mult mai rapidă a guvernului în procurarea dozelor.

Datorită campaniei de vaccinare mai avansate, New York Times notează că Israelul este urmărit îndeaproape de către restul lumii pentru a vedea cum se confruntă țara cu provocările cauzate de noile tulpini Covid.

Israelul a fost prima țară din lume care a aprobat folosirea dozei trei, așa-zisul „booster”, iar, odată cu apariția tulpinei Omicron, autoritățile israeliene au aprobat și doza patru pentru persoanele cu risc ridicat.

Noua Zeelandă: un început mai lent

Abordarea anti-Covid folosită în Noua Zeelandă a fost un succes spectaculos, oferind țării una dintre cele mai scăzute rate de infectări și decese din lume.

În schimb, după ce campania de vaccinare din țară a avut parte de un început mai lent și autoritățile au ales să renunțe la planul inițial de eliminare completă a virusului, în vara anului trecut prim-ministrul Noii Zeelande, Jacinda Ardern, a anunțat planul guvernului de a vaccina toate persoanele eligibile până la sfârșitul 2021.

Guvernul din Noua Zeelandă a ales să renunțe la strategia de eliminare a virusului odată cu apariția tulpinei Delta.
Guvernul din Noua Zeelandă a ales să renunțe la strategia de eliminare a virusului odată cu apariția tulpinei Delta.

Odată cu începutul sărbătorilor, țara a ajuns la o rată de vaccinare de 94%, cu 90% din populație vaccinată cu schema completă.

Potrivit ziarului New Zealand Herald, acest anunț vine la 122 de zile după ce a fost detectată pentru prima dată tulpina Delta a virusului în țară, iar neozeelandezi au fost nevoiți să intre în lockdown.

La atingerea ratei de 90%, directorul general de sănătate neozeelandez, dr. Ashley Bloomfield a declarat că „acesta este un cadou pe care neo-zeelandezii l-au făcut unii altora. Ne permite să ne protejăm atât pe noi înșine, cât și pe cei vulnerabili”.

Amiralul care a vaccinat Portugalia

Portugalia are printre cele mai mari rate de vaccinare din lume, cu 98% din populația eligibilă vaccinată.

Amiralul Henrique Gouveia e Melo, care a condus campania de vaccinare, a declarat că secretul succesului său stă în strategia de a ține politica la distanță.

Întrebat ce ar putea face restul țărilor pentru a-și îmbunătății propriile eforturi de vaccinare, amirarul a spus: „Trebuie să apeleze la oameni care nu sunt politicieni”.

Portugalia are printre cele mai mari rate de vaccinare din lume.
Portugalia are printre cele mai mari rate de vaccinare din lume.

Grupul însărcinat cu coordonarea campaniei de vaccinare a conceput un sistem special pentru a asigura trecerea cât mai eficientă a oamenilor prin centrele de vaccinare, iar pentru a genera încredere în acest sistem, aceștia au ales să folosească armata.

Odată ce au văzut soldații vaccinându-se, oamenii au început să aibă încredere mai mare în siguranța serurilor anti-Covid. Iar cu același scop, grupul de lucru a arătat imagini și cu medici și asistente vaccinându-se.

„La început, am avut aproximativ 40% din persoane care nu erau sigure dacă să se vaccineze”, a declarat amiralul Gouveia e Melo pentru New York Times. Acum, potrivit sondajelor, a spus el, numărul persoanelor care nu vor să își facă vaccinul a scăzut la 2,2%.

Spania, influențată de trecut

În Spania, una dintre cel mai puternic lovite țări în primul val al pandemiei, după o inițială ezitare, rata de vaccinare este acum la 81% din întreaga populație.

„În comparație cu celelalte patru cele mai populate țări din UE, Spania deține primul loc la toți indicatorii, plasându-ne pe prima poziție a țărilor G20 atât la injecțiile cu prima doză, cât și la vaccinarea cu schemă completă”, s-a lăudat Ministerul Sănătății din Spania, conform Euronews.

În anii 1950, oamenii din Spania nu au fost vaccinați împotriva poliomielitei.
În anii 1950, oamenii din Spania nu au fost vaccinați împotriva poliomielitei.

Experții consideră că încrederea spaniolilor în vaccinuri se datorează nu numai percepției lor pozitive asupre sistemului de sănătate al țării, dar și pe factori culturali și sociali.

Potrivit Euronews, foarte mulţi tineri au ales să se vaccineze fiindcă 55% din cei cu vârste cuprinse între 25-29 de ani locuiesc încă împreună cu părinţii și nu vor să îi infecteze pe aceștia.

Un alt motiv, de data aceasta istoric, este „trauma colectivă” a anilor petrecuți sub dictatura lui Franco. „Generațiile mai în vârstă din Spania își amintesc încă de dictatura Franco când oamenii nu au fost vaccinați împotriva poliomielitei”, a declarat un expert pentru Euronews.

În timp ce majoritatea țărilor au început vaccinarea împotriva poliomielitei la mijlocul anilor 1950, autoritățile spaniole și-au început campania de inoculare cu aproape un deceniu mai târziu, drept urmare, mii de copii au fost infectați, boala provocându-le dizabilități fizice grave și multe decese.

Cuba a creat propriul vaccin

Insula de 11 milioane de locuitori, aflată la doar 140 de kilometri de coasta Statelor Unite, a reușit, în ciuda dificultățiilor economice, să vaccineze peste 90% din populație cu cel puțin o doză dintr-un ser propriu anti-Covid.

Știind că ar fi avut dificultăți în cumpărarea vaccinurilor de pe piața internațională, Cuba a decis să creeze, cu ajutorul oamenilor de știință de pe insulă, propriul ser.

Potrivit oficialilor cubanezi injecțiile pe bază de proteine - Abdala, Soberana 02 și Soberana Plus - oferă protecție de până la 90% împotriva Covid atunci când sunt administrate în scheme de câte trei doze. Aceste afirmații nu au fost însă confirmate de către Organizația Mondială a Sănătății.

În ciuda dificultățiilor economice, Cuba a reușit să vaccineze peste 90% din populație.
În ciuda dificultățiilor economice, Cuba a reușit să vaccineze peste 90% din populație.

Odată cu apariția vaccinurilor, angajații din sistemul de sănătate cubanez, în ciuda condițiilor slabe în care se află acesta, au început administrarea injecțiilor rapid, inoculându-i chiar și pe cei mici.

Conform The Guardian, vaccinarea de pe insulă este voluntară.

Efectul campaniei de vaccinare a devenit evident în numărul deceselor raportate de pe insulă, care a scăzut de la 100 de decese raportate pe săptămână în vara anului trecut, la doar 3 în ultimele săptămâni.

„Ca națiune, în Cuba există tendința de a excela la lucrurile mărețe și de a rămâne în urmă la lucrurile de zi cu zi”, a declarat pentru The Guardian, Hal Klepak, profesor de istorie și strategie la Colegiul Militar Regal din Canada.

Anna Barabas este intern Radio Europa Liberă.

XS
SM
MD
LG