Linkuri accesibilitate

Vaccinarea merge prost, România e la coada Europei | Soluția guvernului: campanie cu emoție


Guvernul caută soluții pentru a accelera campania de vaccinare, care a încetinit semnficativ în ultima perioadă.
Guvernul caută soluții pentru a accelera campania de vaccinare, care a încetinit semnficativ în ultima perioadă.

Ritmul de vaccinare continuă să scadă în pofida eforturilor făcute de guvern pentru a convinge populația să se imunizeze. Cu 4, 2 milioane persoane vaccinate cu cel puțin o doză, România este la coada clasamentului european, cu un procent de 21,75%, în urma ei fiind Muntenegru, Albania, Bulgaria.

Situația este și mai proastă dacă ne raportăm la populația cu schema completă de vaccinare (ambele doze) - doar 17, 41%, potrivit datelor furnizate de world data.

Numărul dozelor de vaccin anti-COVID-19 administrate la 100 de mii de persoane, 26 mai 2021
Numărul dozelor de vaccin anti-COVID-19 administrate la 100 de mii de persoane, 26 mai 2021

Pe 26 mai, de exemplu, s-au vaccinat în total 71.522 de persoane, din care cu prima doză doar 25.404, arată platforma vaccinare-covid. Ritmul de vaccinare a scăzut constant: în 25 mai s-au vaccinat 68.820, din care cu prima doză 23.980, iar în 24 mai 57.615 de persoane – cu prima doză 23.021.

Rata de vaccinare în ultimele 14 zile
Rata de vaccinare în ultimele 14 zile

Dacă se menține acest ritm, spune profesorul Octavian Jurma, pragul de 5 milioane de oameni complet vaccinați va fi atins în 16 iulie, iar cel de 10 milioane de abia în 28 ianuarie anul viitor.

Relaxările vor continua în perioada următoare, scrie Octavian Jurma pe Facebook. „Relaxarea, indiferent de situația epidemiologică, este singura certitudine politică în perioada următoare, pentru că numărul de infectări va continua să rămână relativ scăzut în următoarele 2 luni”.

Nici situația celor vaccinați pe grupe de vârstă, așa cum este ea prezentată de site-ul oficial, nu este prea bună: 74,85 % din cei eligibili nu sunt vaccinați (12.044.803 persoane).

La categoria de vârstă de peste 60 de ani sunt 3.502.490 de persoane nevaccinate, deci 30% din numărul total al celor eligibili. Cifra arată însă cu totul altfel dacă o raportăm la totalul populației în vârstă de peste 60 de ani (4.959.074), ceea ce însemnă că peste 70% este nevaccinată.

Soluția guvernului: emoția

Conștient că ritmul vaccinării nu se ridică la înălțimea așteptărilor și nici al mesajelor ușor triumfaliste privind ținta de 5 milioane, guvernul este în căutarea soluțiilor salvatoare, altele decât maratoanele de vaccinare sau centrele drive-thru, care nu prea dau rezultate în mediul rural.

Găselnița, așa cum a prezentat-o azi premierul Florin Cîțu, este o ​„​campanie nouă bazată pe emoție”. Ideea rămâne aceeași, „Împreună învingem pandemia”, dar va fi introdus un element nou, întrebarea ce înseamnă vaccinul.

„​Nu vorbim despre componenţa clară, despre elemente chimice sau lista ingredientelor vaccinului, ci e mai mult despre ce înseamnă vaccinul pentru noi”, a explicat premierul. Adică, românii ar trebui să se gândească la ce le lipsește, de ce anume le este dor.

„​Poate vă e dor să mergeţi la un concert, să călătoriţi fără grija restricţiilor şi a altor măsuri de siguranţă, dacă doriţi acest lucru, vaccinaţi-vă", a exemplificat Florin Cîțu.

Vor fi, așadar, 11 spoturi care vor fi difuzate în mass media: „trei generale, care ne arată de ce ne este dor sau ne-a fost dor şi alte șapte sporturi făcute pe public-ţintă: elev, bunică, mamă, turist, tânăr festivalier, bine, tânăr care merge la concerte aș spune eu", a precizat premierul Florin Cîțu.

XS
SM
MD
LG