Linkuri accesibilitate

Valeriu Gheorghiță: AstraZeneca, probabil doar pentru persoanele până în 55 de ani


România - medicul Valeriu Gheorghiță, coordonatorul Comitetul Naţional de Coordonare a Activităţilor privind Vaccinarea

Vaccinul AstraZeneca va fi, cel mai probabil, recomandat persoanelor între 18 și 55 de ani, spune medicul militar Valeriu Gheorghiţă, coordonatorul campaniei naționale de vaccinare despre vaccinul din care România urmează să primească chiar în această lună 800.000 de doze.

Medicul a anunțat că din 15 februarie vor fi deschise încă 180 de centre de vaccinare.

„Campania de vaccinare este în continuă dinamică. Au fost într-adevăr aceste reprogramări, care s-au impus a fi făcute din limitările dozelor disponibile pentru România, lucru care s-a întâmplat şi este valabil din nefericire şi pentru celelalte ţări europene. Din acest punct de vedere, după cum ştim, în luna februarie urmează să primim tranşele de vaccin alocate de la AstraZeneca. Pentru luna februarie avem alocate aproximativ 800.000 de doze şi diferenţa până la 1.300.000 în luna martie. Din acest punct de vedere, din 15 februarie, vor fi deschise pentru vaccinare un număr de circa 180 de cabinete de vaccinare la nivel naţional, cu distribuţie judeţeană în funcţie de numărul persoanelor din fiecare judeţ”, a declarat, miercuri seară, la B 1 TV, Valeriu Gheorghiţă, citat de News.ro.

El a admis că grupa de vârstă pentru care vaccinul se adresează este cea între 18 și 55 de ani dar o decizie în acest sens va fi luată abia în această săptămână după consultarea specialiștilor din minister cu cei de la Agenția Națională a Medicamentelor.

„Foarte probabil, vaccinul de la AstraZeneca va avea această indicaţie pe grupă de vârstă de la 18 la 55 de ani. În cursul acestei săptămâni, aşa cum am anunţat, va fi luată această decizie, în urma consultărilor cu comisiile de specialitate de la nivelul Ministerului Sănătăţii şi din Agenţia Naţională a Medicamentelor şi Dispozitivelor Medicale”, a mai declarat Gheorghiţă.

Agenția Europeană a Medicamentului (EMA) și-a dat acordul pe 29 ianuarie pentru ca vaccinul produs de AstraZeneca să fie folosit în țările din Uniunea Europeană pentru persoanele care au peste 18 ani.

EMA a avertizat că nu există suficiente rezultate pentru categoria de vârstă peste 55 ani pentru a calcula eficacitatea vaccinul pentru aceste persoane.

„Totuşi, o protecţie este aşteptată'' întrucât a fost identificat un răspuns imunitar.

„Întrucât există informaţii fiabile privind siguranţa'' pentru persoanele cu vârste peste 55 de ani, '„experţii ştiinţifici ai EMA au estimat că vaccinul ar putea fi utilizat la persoanele în vârstă. Mai multe informaţii sunt aşteptate de la studiile în desfăşurare, care includ o proporţie mai mare de participanţi în vârstă'', a explicat agenţia europeană.

Este al treilea vaccin care primește aprobare în UE, după cel de la Pfizer/BioNTech și Moderna.

Studiile au demonstrat că vaccinul este extrem de eficient în prevenirea bolii severe și a deceselor provocate de coronavirus.

De asemenea, vaccinul dispune de avantajul de a avea un cost de producţie mai mic decât vaccinurile rivale, fiind în acelaşi timp mai uşor de stocat şi de transportat.

Au existat, însă, temeri cu privire la eficacitatea sa pentru persoanele în vârstă, în lipsa datelor suficiente, fie și pentru că mai puțin de 10% dintre voluntari au avut peste 65 de ani.

Cu doar câteva ore în urmă, Ursula von der Leyen, președintele Comisiei Europene, aflată într-o dispută cu producătorul britanico-suedez, care a decis reducerea cantității de vaccinuri livrate pentru UE, a publicat contractul semnat cu compania, arătând că acesta „conţinea dispoziţii obligatorii şi este foarte clar”.

Compania a fost suspectată că ar fi redirecționat mai multe doze către Regatul Unit, după ce a anunțat că va livra mai puține doze pentru UE din cauza unor probleme de producție la fabrica din Belgia.

Acordul din august prevede ca 300 de milioane de doze să fie livrate în Uniunea Europeană după aprobare, cu o opţiune pentru încă 100 de milioane.

Reproșurile UE, venite prin comisarul european pentru sănătate, Stella Kyriakides, erau legate tocmai de faptul că UE a prefinanțat dezvoltarea și producția vaccinului și „vrea să vadă rezultatul”.

Vaccinul AstraZeneca, dezvoltat în colaborare cu Universitatea Oxford pe bază de virus ameliorat, a fost aprobat de câteva săptămâni deja în Marea Britanie, milioane de oameni fiind deja vaccinați.

Au fost probleme și cu vaccinul de la Pfizer/BioNTech.

Pfizer a anunțat că își va reduce temporar livrările de vaccin anti-Covid în Europa, ca să-și poată îmbunătăți capacitatea de producție.

Reducerea livrărilor se datorează faptului că Pfizer limitează producția, astfel încât să poată actualiza capacitatea de producție la 2 miliarde de doze de vaccin pe an, de la 1,3 miliarde cât are în prezent, a spus FHI.

Pe de altă parte, compania a anunțat că va putea furniza SUA dozele de vaccin contractate mult mai repede decât se anticipase anterior.

  • 16x9 Image

    Dora Vulcan

    Dora Vulcan este Senior Correspondent și s-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2020. A intrat în presă în 1992 ca reporter de politică internă la România liberă. A devenit apoi jurnalist de investigații specializat în Justiție, preocupat de ingerința politicului în anchetele penale. În paralel, Dora a fost și stringer BBC. A scris la Revista „22” despre plagiatele din mediul universitar, a acoperit domeniul politic la Reporter Global (partener The Economist în România) și a fost editor coordonator la departamentul Social al agenției Mediafax. A fost consultant pentru filmul „De ce eu?”, despre moartea suspectă a procurorului Cristian Panait, o tragedie cu implicații politice care a marcat anii 2000.  

Vrei să primești știrile zilei pe e-mail?

Multimedia

A început anul universitar
Așteptați
Embed

Nici o sursă media

0:00 0:00:46 0:00
XS
SM
MD
LG