Mai sunt câteva minute până la începerea lucrărilor plenului reunit și la grupul parlamentar al UDMR e vânzoleală: 15 - 20 de tineri ies din sală, se poziționează pe hol, în jurul bannerului cu însemnele Uniunii. Pupitrul din spatele căruia se dau declarațiile este îndepărtat, tinerii se strâng unul lângă altul, se fotografiază.
Nu au nimic de-a face cu acțiunea majoră de astăzi, sunt veniți în vizită la formațiunea care numără ultimele minute în care mai este, oficial, membră în guvernul demisionar.
La alt etaj, în sala Camerei Deputaților, e lume puțină. O tânără cu o cutie plină cu apă minerală înlocuiește sticlele în plen.
Sala începe să se umple. Pe lângă prezidiu se strecoară vicepremierul demis Kelemen Hunor. Liderul UDMR e tot numai un zâmbet, se oprește să discute cu ministrul demis al Dezvoltării, Cseke Attila (UDMR), și cu fostul premier Florin Cîțu (PNL).
Zâmbetele se transformă în râsete. Li se alătură fostul ministru al Finanțelor, Dan Vâlceanu. Râde și el. Se despart greu, tot cu zâmbetul pe buze, un zâmbet al oamenilor care au scăpat de povara conducerii unei țări, în momente economice destul de complicate.
Cu 5 minute înainte de ora 12, când ar trebui să înceapă lucrările comune de învestire, o mică vânzoleală anunță intrarea miniștrilor PSD. Sosesc în grup, își caută locurile din priviri, dar nu se așază.
La un minut după ei intră, pe aceeași ușă, Patriarhul Daniel. E imediat preluat de prim-ministrul desemnat, Marcel Ciolacu, și de ceilalți miniștri.
Gabriela Firea îl flanchează. Concursul de cucernicie e câștigat însă de Alfred Simonis, noul președinte interimar al Camerei Deputaților (PSD), ce coboară grăbit de la pupitru și-i sărută mână.
Marcel Ciolacu îl conduce apoi pe Patriarh spre fotoliul din primul rând al prezidiului. Nu zăbovește mult și se întoarce la locul său: are un vot de primit.
Proteste anemice
Între timp, sala de plen s-a umplut cu deputați și senatori de toate culorile.
„Rog liderii de grup să invite colegii parlamentari să ia loc”, transmite președintele de ședință, noul șef al Senatului, fostul premier Nicolae Ciucă.
418 din cei 465 de deputați și senatori sunt deja prezenți în sală.
Deputatul Emanuel Ungureanu pozează în fața prezidiului unde e noul Executiv cu o pancartă: „Rafila a distrus (nu se înțelege ce) din Sănătate”. Plimbă bucata de carton peste tot, nu se va dezlipi de ea nici când va vota.
„Haideți, acum!”, vine semnalul. Cu o sprinteneală pe care abia o ținea în frâu până atunci, fostul premier Ludovic Orban țâșnește din bancă aflată în spatele sălii, urmat de colegii de la Forța Dreptei. Toți au în mâini buchete cu trei trandafiri și plicuri cu adeziuni la PSD.
Le lasă pe pupitrul foștilor colegi liberali. Din nou râsete, glume. Ludovic Orban se întoarce și ia ultimul buchet: „Mai e unul!”
Se duce în sprint spre prezidiu, urcă la președintele de ședință, liderul liberal Nicolae Ciucă, și-i lasă pe pupitru florile și plicul cu adeziunea.
Se întoarce spre bancă. Aplauze.
Din fundal, fostul premier și fost coleg de partid cu Ludovic Orban îi întoarce gestul: „Domnule Orban, când erați premier, cu PSD în guvern, vă plăceau trandafirii.”
Multă blazare și puțină supărare
Încep discursurile. Rând pe rând, aleșii încep să părăsească sala de plen. Dacă la președinții PSD și PNL nu au curaj, deja la discursul Gabrielei Firea din ce în ce mai mulți parlamentari încep să plece.
O moleșeală soră cu plictiseala cuprinde întreaga audiență. Cei rămași în sală butonează telefoanele sau vorbesc cu vecinii de pupitru.
„Da, suntem supărați. Cum să nu fim supărați când vedem că profesionalismul, seriozitatea, predictibilitatea, transparența decizională, munca făcută cu seriozitate nu contează deloc. Prin umilirea celuilalt, lipsa de demnitate, nerespecatrea cuvântului dat, nu se poate construi absolut nimic. Supărarea va trece, dar rămâne un gust amar și o lipsă de încredere”, spune Kelemen Hunor de la tribună și vorbele liderului UDMR își fac loc prin blazarea ce pusese stăpânire pe întreaga sală.
Președintele USR, Cătălin Drulă, se așază lângă liderul Forța Dreptei, Ludovic Orban. Vorbesc cu un aer preocupat.
Începe votul cu bile pentru validarea Guvernului Ciolacu.
Secondat de noul premier, Patriarhul Daniel părăsește sala. La fel și restul reprezentanților cultelor. Parlamentarii se înghesuie alfabetic la vot.
Cine a terminat pleacă iute, poate mai prinde deschis restaurantul Parlamentului. Nu a mai rămas mare lucru de mâncare - doar câteva fileuri de șalău pane, orez și cartofi prăjiți.
La o masă, fostul vicepremier Dan Barna (USR) mănâncă liniștit și râde alături de colegii de partid.
Câteva etaje mai sus se deschid urnele. Cu 290 de voturi pentru şi 95 de voturi împotrivă, Guvernul Ciolacu primește cheia de la Palatul Victoria.