Linkuri accesibilitate

Morți, spitalizări, proteste | Al patrulea val pandemic face ravagii în lume


Rusia este complet copleșită de noul val pandemic.
Rusia este complet copleșită de noul val pandemic.

Rusia: Număr-record de decese provocate de Coronavirus

Pe 14 august, Rusia a înregistrat cel mai mare număr de decese din timpul pandemiei, 819 într-o singură zi. Cu doar o zi înainte, Moscova a declarat cel mai mare număr lunar de decese de la începutul pandemiei: 17.237 de persoane. Majoritatea bolnavilor au fost infectați cu tulpina Delta.

Numărul de cazuri și de decese este atât de mare din cauza ratei joase de vaccinare, spun autoritățile. Deși cifrele sunt îngrijorătoare, experții în sănătate publică acuză autoritățile că nu numără toate cazurile - și că numerele de infectări și decese ar fi în realitate mult mai mari.

Iran: În prag de prăbușire

Pe 16 august, autoritățile din Iran vor impune un lockdown național timp de șase zile, pentru a încerca să stopeze răspândirea Coronavirusului.

În Iran, o persoană moare de COVID-19 la fiecare două minute - peste 500 pe zi. Numerele sunt, probabil, și mai mari în realitate. Spitalele sunt pline până la refuz, campania de vaccinare se mișcă încet, iar rezervele de oxigen pentru pacienți sunt extrem de scăzute. În multe spitale, pacienții stau pe holuri, întinși pe pături puse direct pe podea.

Situația este catastrofică”, explică Amir Ali Savadkuhi, președintele Asociației de Terapie Intensivă din Iran. „Spitalele sunt pline la maxim… câteodată trebuie să aștepte ca oamenii să moară, pentru că nu au niciun tratament pentru atâția oameni.”

Cimitirele au devenit printre cele mai aglomerate locuri din Iran.

SUA: Număr-record de copii spitalizați

Valul patru al pandemiei a adus spitalizările copiilor la cifre nemaiîntâlnite în SUA. 1.902 copii sunt internați în spitalele americane pentru că suferă de efectele COVID-19, constituind în jur de 2,4% din spitalizări. Copiii sub 12 ani nu pot primi vaccinul în SUA.

Acesta nu este COVID-ul de anul trecut. E mult mai rău, iar copiii noștri vor fi cei mai afectați”, a declarat Sally Goza, fosta președintă a Academiei Pediatrice Americane.

Tulpina Delta se răspândește cu repeziciune între populația nevaccinată din sudul Statelor Unite, unde spitalele sunt deja pline. O cincime din spitalizările din întreaga țară sunt în statul Florida, unde secțiile ATI sunt pline în proporție de 90%. Într-un spital din statul Mississippi, administratorii au fost nevoiți să pună paturi în garajul clădirii pentru a primi noii pacienți.

Pe lângă recordul negativ stabilit în ceea ce privește copiii, spitalizările au atins valori-record și pentru pacienții între 18 și 49 de ani.

Australia: Extinderea lockdown-ului și amenzi mai mari

Autoritățile din Australia au extins lockdown-ul și au crescut amenzile pentru cei care încalcă ordinele stay-at-home. Oricine este prins că încalcă regulile sau că minte autoritățile cu privire la urmărirea contactelor va primi o amendă de 5.000 de dolari australieni (aproximativ 3.100 de euro). Amenda este de cinci ori mai mare ca înainte.

Franța: Proteste împotriva certificatului de vaccinare

Franța este și ea copleșită de noi infectări, însă acest fapt nu pare să fie o problemă pentru miile de oameni care au ieșit în stradă să demonstreze împotriva noului certificat verde pentru a cincea săptămână la rând. Mulțimea este din ce în ce mai mică la aceste proteste, dar este persistentă.

Certificatul verde atestă statutul de vaccinare și este necesar pentru participarea la viața socială, fiind cerut la intrarea în restaurante sau trenuri. Majoritatea francezilor susțin folosirea certificatului.

Numărul cazurilor din Franța este în creștere vertiginoasă, iar spitalizările se află deja la o treime din valorile înregistrate în timpul celui de-al treilea val pandemic. Conform autorităților, 9 din 10 pacienți la ATI este nevaccinat.

XS
SM
MD
LG