Grupul G7, al celor mai industrializate şapte state (Canada, Franţa, Germania, Italia, Japonia, Marea Britanie şi Statele Unite), a convenit duminică, în ultima zi a summitului din Cornwall, sudul Angliei, asupra unei abordări mai dure în relaţia cu China.
În comunicatul final de 25 de pagini, liderii G7 se angajează să livreze peste un miliard de doze de vaccin împotriva coronavirusului în țările mai sărace și să strângă 100 de miliarde de dolari pentru a le ajuta să reducă emisiile de carbon.
„Angajamentele G7 de la începutul pandemiei au însemnat două miliarde de doze de vaccin, pe lângă cele stabilite la întâlnirea din februarie 2021, la care se adaugă încă un miliard de doze anul viitor", au stabilit cei şapte şefi de stat şi de guvern.
Alte promisiuni includ acordarea a cel puțin 2,75 miliarde de dolari pentru Parteneriatul Global pentru Educație, pentru a oferi tuturor copiilor o șansă la educație, potrivit BBC care a publicat documentul integral.
Criticile pentru China includ și problemele legate de originea COVID-19
În declaraţia finală, puterile din G7 se angajează să combată practicile comerciale incorecte ale Chinei, problemele acesteia în materie de drepturi ale omului şi reprimarea opoziţiei din Hong Kong.
În acelaşi timp, declaraţia arată un interes comun în ce priveşte cooperarea cu China în provocări globale cum sunt lupta împotriva schimbărilor climatice şi protejarea biodiversităţii.
Aceasta este prima dată când liderii G7 îşi exprimă criticile la adresa Chinei atât de explicit într-o declaraţie finală.
Consultați aici Documentul publicat la finalul Summitului G7
Referitor la China, statele G7 vor să „continue consultările privind abordări colective la politici necomerciale şi practici care subminează funcţionarea corectă şi transparentă a economiei globale”.
În plus, grupul va „promova valorile noastre, inclusiv prin a cere Chinei să respecte drepturile omului şi libertăţile fundamentale, mai ales în relaţie cu Xinjiang şi acele drepturi, libertăţi şi grad înalt de autonomie pentru Hong Kong înscrise în Declaraţia comună chino-britanică şi în Legea fundamentală”.
Grupul G7 a cerut „un raport transparent, rapid, bazat pe studii ştiinţifice cu experţi de la OMS cu privire la virusul din China".
Referitor la mediu, șefii de stat prezenți în Marea Britanie au spus: „ne angajăm să accelerăm tranziţia de la combustibili auto fosili la vehicule cu zero emisii".
Dispută între Emmanuel Macron și Boris Johnson cu privire la Brexit
Preşedintele francez Emmanuel Macron a avut o dispută cu prim-ministrul britanic Boris Johnson cu privire la geografia post-Brexit a Regatului Unit în timpul discuţiei pe care au avut-o, cu ocazia summitului G7 din Cornwall, despre soluţionarea problemei fluxurilor comerciale în Irlanda de Nord, transmite duminică Reuters.
„Preşedintele a spus că Toulouse şi Paris sunt parte a unei singure zone geografice şi că Irlanda de Nord se află pe o insulă”, a transmis Palatul Elysee după ce cotidianul britanic Telegraph a scris că Macron sugerase că Irlanda de Nord nu este parte a Regatului Unit.
„Preşedintele vrea să sublinieze că situaţia este total diferită şi că nu este corect să se facă o astfel de comparaţie”, a menţionat comunicatul de la Elysee.
„El i-a reamintit (lui Boris Johnson) că ieşirea Regatului Unit din UE a fost o decizie britanică şi că este necesar să se respecte cuvântul dat. Preşedintele a îndreptat apoi conversaţia din nou spre subiectele cheie ale G7”, a adăugat Palatul Elysee.
Ulterior, întrebat de BBC dacă a fost deranjat de comentariile lui Macron, premierul Johnson a spus că problemele legate de Protocolul Irlandei de Nord au ocupat „o proporție dispărut de mică din deliberările noastre” la summitul G7.
Angela Merkel salute „elanul” adus de Joe Biden pentru G7
În ultima zi a summitului din Cornwall, cancelarul german Angela Merkel a declarat că venirea la putere a lui Joe Biden în Statele Unite a adus „un nou” elan lucrărilor G7.
„Alegerea lui Joe Biden ca preşedinte al Statelor Unite nu înseamnă că nu mai avem probleme în lume, ci că putem lucra cu un nou elan la rezolvarea lor”, a declarat presei cancelarul german, care a avut o relaţie dificilă cu predecesorul lui Biden la Casa Albă, Donald Trump, sceptic faţă de forumurile multilaterale cum este şi G7.
„Şi găsesc că e foarte bine că am devenit mai concreţi la această reuniune a G7”, a adăugat şefa guvernului german, referindu-se la deciziile privind lupta contra pandemiei COVID-19 sau acţiunile de combatere a încălzirii climatice.
După întâlnire, Angela Merkel a spus că Germania a promis o „contribuţie substanţială” la distribuţia de vaccinuri contra COVID-19 pentru ţările sărace, a transmis dpa.
„Germania este responsabilă pentru 350 milioane de doze”, cea mai mare parte a contribuţiei urmând a fi distribuită prin mecansimul internaţional COVAX, la care Germania este al doilea cel mai mare donator.
Scopul este de a asigura accesul tuturor oamenilor la vaccin, a adăugat Merkel. G7 'a convenit că pandemia poate fi învinsă doar la scară globală. Calea de ieşire din pandemie este prin vaccinuri', a subliniat ea.
Cancelarul a reiterat că grupul G7 intenţionează să distribuie un total de 2,3 miliarde de doze de vaccinuri până la finele lui 2022.