Linkuri accesibilitate

Variantele îmbunătățite de vaccin urmează să fie rapid aprobate în UE


Noile variante de vaccin trebuie să aibă o eficiență ridicată împotriva noilor tulpini de coronavirus.

Comisarul european pentru sănătate a declarat că Uniunea Europeană va aproba rapid variantele îmbunătățite de vaccin adaptate pentru combaterea mutațiilor, informează Reuters.

Un vaccin îmbunătățit să combată noile tulpine de coronavirus, dar care are la bază vaccinul aprobat al unui producător, nu va mai trebui să treacă din nou prin tot procesul european de aprobare, susține Stella Kyriakides. Potrivit acesteia, vom avea avea vaccinuri adecvate mai rapid fără a face un compromis în ceea ce privește siguranța sanitară.

Ea este membră într-un grup de lucru condus de comisarul pentru Piața internă, Thierry Breton, care are misiunea de a elimina blocajele apărute în relația cu producătorii de vaccinuri și pentru a ajusta producția pentru noile variante ale vaccinurilor.

Comisia Europeană a fost criticată dur de mai multe state membre ale UE din cauza întârzierilor apărute în distribuția vaccinurilor.

Vaccinarea a început slab în primul trimestru din 2021, dar se așteaptă că la finalul lunii septembrie Uniunea Europeană să primească destul doze de vaccin pentru a vaccina 70% din populația, a afirmat Kyriakides.

Premierul Florin Cîțu a precizat ieri că România așteaptă 2.4 milioane doze de vaccin în luna martie, iar ținta o reprezintă vaccinarea a peste 10 milioane de persoane până la finalul lunii septembrie.

Comisarul european pentru sănătate susține că închiderea granițelor nu a fost o armă eficientă de luptă împotriva coronavirusului. Opinia ei este că ar fi greșit dacă ne-am întoarce la o Europă cu granițele închise, cum s-a întâmplat în martie 2020.

Teama de noile tulpini a determinat mai multe state europene să-și închidă granițele sau să impună măsuri mai restrictive de călătorie.

  • 16x9 Image

    Cristian Andrei

    Face parte din echipa Europa Liberă din aprilie 2019, prima dată ca freelancer, iar din ianuarie 2021 este Senior Editor. În ultimii 15 ani a trecut de la presa tipărită, la televiziune și apoi, la presa online. Ca reporter de teren în zona politică este printre cei mai experimentați jurnaliști acreditați la PSD, dar a relatat și despre evoluția tuturor partidelor din ultimul deceniu. A făcut parte din redacția Gândul până în 2015, iar în televiziune a lucrat pentru Digi24.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG