Linkuri accesibilitate

Ucraina: Cel puţin un mort şi 10 răniţi după bombardarea unui muzeu în orașul Kupiansk din nord-est


Orașul Kupiansk, situat la aproximativ 100 de kilometri de Harkov, avea o populaţie de peste 25.000 de locuitori înainte de război.
Orașul Kupiansk, situat la aproximativ 100 de kilometri de Harkov, avea o populaţie de peste 25.000 de locuitori înainte de război.

Un atac cu rachete rusești asupra unui muzeu din orașul Kupiansk din estul Ucrainei a ucis marți cel puțin o persoană și a rănit alte zece. Președintele Volodimir Zelenski a calificat atacul drept „barbar”, în timp ce luptele grele pentru controlul orașului Bahmut s-au intensificat în ultima zi.

Oleh Sînehubov, șeful Administrației militare regionale din Harkov, a declarat pentru Europa Liberă că lovitura din 25 aprilie asupra centrului orașului Kupiansk a implicat rachete de tip S-300, dintre care una a lovit Muzeul de Istorie Locală.

Sînehubov a declarat că militarii continuă să caute dacă mai sunt persoane sub dărâmături.

Preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a spus marți că atacul rușilor este o nouă „crimă de război" care, potrivit acestuia, s-a soldat cu cel puţin un mort şi 10 răniţi

„Deocamdată, am fost informaţi despre moartea unui angajat al muzeului şi despre zece răniţi", a declarat Volodimir Zelenski pe Telegram.

„Toţi cei vinovaţi de aceste crime de război vor fi cu siguranţă aduşi în faţa justiţiei şi nu va exista milă", a promis preşedintele ucrainean, criticându-i pe ruşi pentru că „ucid ucraineni cu metode absolut barbare".

El a publicat şi un filmuleţ în care se vede o clădire distrusă, cu ferestrele aruncate în aer şi o mulţime de resturi pe jos.

Andrii Iermak, şeful administraţiei prezidenţiale, a declarant pe Telegram că atacul rusesc a fost efectuat cu ajutorul unei rachete sol-aer S-300 de fabricaţie sovietică.

Aflat la aproximativ 100 de kilometri de Harkov, Kupiansk avea o populaţie de peste 25.000 de locuitori înainte de război. A fost cucerit de ruşi în primele zile ale invaziei, în urmă cu mai bine de un an.

Ucrainenii au recucerit apoi oraşul în septembrie, după o contraofensivă fulgerătoare. Dar forţele Moscovei, susţinute prin mobilizarea a sute de mii de rezervişti, s-au întors în zonă la începutul acestui an, stârnind temeri în rândul multor localnici.

  • 16x9 Image

    Andreea Ofițeru

    Andreea Ofițeru s-a alăturat echipei Europa Liberă România în ianuarie 2021, ca Senior Correspondent. Lucrează în presă din 2001, iar primele articole le-a publicat în România Liberă. Aici a scris pe teme legate de protecția copiilor, educație, mediu și social. De-a lungul timpului, a mai lucrat în redacțiile Adevărul, Digi24, Gândul, HotNews.ro, unde a documentat subiecte legate de învățământul din România și de actualitate. 

    A scris știri, interviuri, reportaje și anchete. A participat la mai multe proiecte printre care și conceperea primului supliment dedicat exclusiv subiectelor despre școală: Educație&Școală.  

    A fost bursieră Voice Of America/Washington DC, într-un program dedicat jurnaliștilor din Europa de Est.

XS
SM
MD
LG