Linkuri accesibilitate

Venituri lunare de mii de euro pentru liderii de sindicat


Lideri de sindicat, între care se află Dumitru Costin (mijloc), la o întâlnire cu premierul Ludovic Orban
Lideri de sindicat, între care se află Dumitru Costin (mijloc), la o întâlnire cu premierul Ludovic Orban

Liderii de sindicat au avut mereu mari rezerve în a-și face publice declarațiile de avere. Pe site-urile marilor confederații sindicale, informațiile privind averea liderilor de sindicat se găsesc cu foarte mare greutate sau lipsesc. Nici pe portalul Agenției Naționale de Integritate nu apar date recente despre veniturile obținute de liderii de sindicat. Există situații în care astfel de declarații de avere au rămas la nivelul anului 2011 sau sunt din urmă cu doi sau trei ani.

Senatorul PSD Liviu Pop a depus în Senat o inițiativă legislativă prin care liderii de sindicat să nu mai fie obligați să depună anual declarații de avere. El consideră că aceștia nu ocupă funcții și demnități publice.

Europa Liberă a încercat să afle care sunt veniturile anuale ale liderilor de sindicat și cât de ușor se pot obține aceste informații. Legea îi obligă în prezent pe sindicaliști să ofere aceste informații publicului, chiar dacă a existat o rezistență din partea acestora în a-și prezenta sumele încasate în calitatea sindicală.

Nedepunerea declarațiilor de avere și a declarațiilor de interese în termenul prevăzut de lege constituie contravenție și se sancționează cu amendă de la 50 de lei la 2.000 de lei.

Printre cei care sunt obligați să depună anual declarații de avere sunt președinții, vicepreședinții, secretarii și trezorierii federațiilor și confederațiilor sindicale.

Portalul declarațiilor de avere găzduit de Agenția Națională de Integritate ar trebui să ofere toate informațiile necesare privind averea celor care sunt obligați să depună astfel de declarații. În fapt, site-ul nu conține aceste date. Căutările privind liderii de sindicat îți oferă mai degrabă informații vechi, decât cele de actualitate.

Printre cei care pot să fie găsiți pe portalul de integritate se află Dumitru Coarnă, președintele Sindicatului Național al Polițiștilor și Personalului Contractual. În această calitate, el a obținut anul trecut un venit de 113.773 de lei. Pe lângă această sumă, Dumitru Coarnă este membru în Consiliul Economic și Social, calitate obținută tot datorită calității de sindicalist, poziție din care a câștigat 29.382 de lei. La aceste sume se adaugă și pensia, de 64.800 de lei. Un total de aproape 208 mii de lei anul trecut (aproape 42.440 de euro).

Dumitru Costin, președintele Blocului Național Sindical, nu apare cu declarația la zi pe portalul ANI, ultima fiind din 2018, dar declarația de avere se regăsește pe site-ul sindicatului. Dacă în declarația de avere din 2018, Dumitru Costin a trecut venituri de 70.939 de lei, în cea depusă în acest an apar încasări din poziția de președinte al BNS în valoare de 113.733. De asemenea, din calitatea de secretar general al Asociației Fotbaliștilor Amatori și Non-amatori a mai încasat 69.029 lei.

Lista veniturilor obținute de liderii de sindicat de la Blocul Național Sindical poate să fie consultată aici.

Declarația de avere actualizată a lui Marius Nistor, președintele Federației Sindicatelor din Educație Spiru Haret, se poate găsi pe site-ul Consiliului Economic și Social (CES), nu și pe portalul declarațiilor de avere al ANI. De la sindicat, Marius Nistor a obținut anul trecut 78.288 de la „Spiru Haret” și 72.000 de lei de la Sindicatul Salariaților din Învățământ. În calitatea deținută la CES a primit 27.466 de lei, iar ca profesor la liceul teoretic „Nicolae Iorga” a realizat venituri de 44.404 de lei. Tot în dreptul lui Marius Nistor mai apar venituri din proprietate intelectuală de 12.000 de lei.

Simion Hăncescu, președintele Federației Sindicatelor Libere din Învățământ, a câștigat în această calitate 127.542 de lei. Ca vicepreședinte al Consiliului Economic și Social a mai încasat în 2019 suma de 106.374 de lei

Președintele Federației Naționale Sindicală Alma Mater, Anton Hadăr, nu primește bani pentru calitatea sa de lider de sindicat. În declarația de avere din 2019, Hadăr a trecut venituri din activități didactice, profesor universitar la Politehnică, în valoare de 266.069 de lei. Ca membru în Consiliul ARACIS a primit 61.424 de lei, ca membru corespondent al Academiei Oamenilor de Știință a obținut 13.958 de lei, de la Agenția de Investigară Feroviară a luat 18.135 de lei, iar în calitate de membru în Consiliul de Administrație al Companiei Municipale de Consolidări a fost remunerat cu 36.000 de lei.

Pe portalul declarațiilor de avere, Vasile Lincu, președintele Sindicatului Național al Polițiștilor și Vameșilor „Pro Lex”, a rămas în anul 2011. Atunci e consemnată ultima declarație pe numele liderului de sindicat. Venitul lui Vasile Lincu poate să fie regăsit în declarația de avere a soției sale, care este angajată a Ministerului pentru Relația cu Parlamentul.

În 2019, în dreptul lui Vasile Lincu pare la categoria venituri suma de 17.361 de lei. Soția sa a obținut și ea venituri de la sindicat, în baza unui contract drepturi de autori, suma încasată fiind de 30.458 de lei.

Ultima declarație de avere pe numele lui Bogdan Hossu, președinte Confederației naționale sindicale „Cartel Alfa”, este din 2017 pe portalul Agenției Naționale de Integritate.Ca angajat al CNS „Cartel Alfa” a obținut 70.939 de lei, iar ca membru în Consiliul de Administrație al SC SINDRomania SRL a încasat 29.049 de lei. Suma apare apoi ca fiind donată către CNS Cartel Alfa.

Surse din Agenția Națională de Integritate au declarat pentru Europa Liberă că anul acesta au fost depuse peste un milion de declarații de avere, însă nu toate au fost înregistrate pe site. Potrivit acestora, instituția a avut și anumite probleme financiare, sumele necesare fiind alocate cu ocazia rectificării bugetare.

  • 16x9 Image

    Cristian Andrei

    Face parte din echipa Europa Liberă din aprilie 2019, prima dată ca freelancer, iar din ianuarie 2021 este Senior Editor. În ultimii 15 ani a trecut de la presa tipărită, la televiziune și apoi, la presa online. Ca reporter de teren în zona politică este printre cei mai experimentați jurnaliști acreditați la PSD, dar a relatat și despre evoluția tuturor partidelor din ultimul deceniu. A făcut parte din redacția Gândul până în 2015, iar în televiziune a lucrat pentru Digi24.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG