Linkuri accesibilitate

Vicepremierul Raluca Turcan: Guvernul își va angaja răspunderea pentru abrogarea recursului compensatoriu, dacă nu va fi făcută în Parlament


Raluca Turcan, vicepremier în cabinetul Orban.
Raluca Turcan, vicepremier în cabinetul Orban.

Guvernul îşi va angaja răspunderea, în cel mult două săptămâni, pentru abrogarea recursului compensatoriu, dacă nu va fi realizată prin modificarea legii de către Parlament, a declarat duminică vicepremierul Raluca Turcan.

„Guvernul PNL are mandat în favoarea celor cinstiţi, nu a infractorilor! Ne punem mandatul la bătaie ca să apărăm oamenii cinstiţi puşi în pericol de fosta guvernare prin recursul compensatoriu. Abrogarea recursului compensatoriu este atât de importantă pentru noi, încât ne vom angaja răspunderea dacă nu va fi realizată prin modificarea legii de către Parlament”, a declarat duminică, pentru Agerpres, Raluca Turcan, care participă la Sibiu la manifestările prilejuite de Ziua Naţională a României

Potrivit Ralucăi Turcan, „PSD a scos pe porţile puşcăriilor aproape 20.000 de infractori periculoşi care ameninţă viaţa oamenilor”.

Vicepremierul Raluca Turcan a mai menționat că Guvernul va include „la angajarea răspunderii şi prorogarea termenului de pensionare anticipată pentru magistraţi” pentru a evita „blocarea justiției și rejudecarea a mii de procese”. Ea a mai precizat că Guvernul PNL va mai include „modificarea condiţiilor de vechime pentru accederea în magistratură, dar şi trecerea de la completele de doi judecători la cele de trei în instanţele inferioare. Anihilarea abuzurilor PSD în justiţie nu mai poate fi tergiversată”.

Premierul Ludovic Orban a declarat, la începutul ședinței de guvern de joi, că vrea „să spulbere orice fel de îndoială” privind programul de guvernare al PNL în domeniul justiției referitor la recursul compensatoriu.

„ (...) la măsuri urgente se află avizarea proiectului de lege pentru abrogarea recursului compensatoriu și consolidarea serviciului de probațiune pentru monitorizarea condamnaților eliberați condiționat. Am spus aceste lucruri, fiindcă am văzut că sunt anumite interpretări. Ăsta este programul de guvernare, asta vom face, a spus Orban în fața miniștrilor.

Pe de altă parte, ministrul Justiției, Cătălin Predoiu, a explica, în prima conferință de presă de la preluarea mandatului, că abrogarea recursului compensatoriu nu este posibilă la acest moment.

O abrogare peste noapte a recursului compensatoriu, fără a pregăti toate aceste planuri, inclusiv discuțiile cu CEDO și măsuri de extindere a capacității penitenciare, ar conduce la efecte colaterale poate mai severe decât cele din prezent. O abrogare abruptă prin OUG sau chiar prin proiect de lege acum, astăzi, fără să asigurăm CEDO că extindem capacitatea penitenciară, că extindem numărul de consilieri de probațiune, ne-ar conduce la condamnări. Am semnale scrise în acest sens, sunt îngrijorări exprimate de CEDO cu privire la anumite declarații politice și intenții. Mai este vorba și de legea penală mai favorabilă, discriminările care ar apărea dacă reglementăm greșit”, a explicat ministrul Justiției.

Declarațiile lui Cătălin Predoiu privind amânarea unei decizii în privința recursului compensatoriu au stârnit nemulțumirea unor lideri USR, partid care a semnat un pact politic cu PNL care prevedea inclusiv abrogarea acestuia.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG