Situația critică la Zaporojie
Chiar dacă cele șase reactoare ale centralei de la Zaporojie au fost închise, combustibilul din ele trebuie încă răcit pentru a evita o topire potențial catastrofală. Aceasta înseamnă că centrala are nevoie de electricitate pentru a pompa apă prin miezul reactoarelor, scrie The Guardian.
Situația de la Zaporojie, localitate din Ucraina, aflată sub control rusesc, este îngrijorătoare după ce ultima linie principală a căzut și apoi trei linii de rezervă care o pot conecta la o centrală electrică pe cărbune din apropiere au fost, de asemenea, deconectate.
Acest lucru a determinat centrala să intre în așa-numitul „mod insular”, unde ultimul său reactor în funcțiune i-a furnizat energie, deși acel mod nu este durabil.
O linie electrică de rezervă a fost reconectată în urmă cu o săptămână, permițând și reactorului să se închidă.
Republica Cehă solicită un „tribunal internațional special” pentru crime de război
Republica Cehă, care deține în prezent președinția UE, a cerut un „tribunal internațional special” după ce a fost descoperită o groapă comună în Izium, un oraș din nord-estul Ucrainei .
Peste 440 de cadavre au fost descoperite de oficiali ucraineni, unele fiind găsite cu mâinile legate la spate.
Volodimir Zelenski a invocat numele altor orașe ucrainene în care autoritățile au spus că trupele ruse în retragere au lăsat în urmă gropi comune ale civililor, a raportat Associated Press.
„Bucea, Mariupol, acum, din păcate, Izium”, a spus președintele Ucrainei. „Rusia lasă moartea peste tot. Și trebuie să fie tras la răspundere pentru asta.”
Într-o serie de tweet-uri de sâmbătă, Jan Lipavský, ministrul de externe al Republicii Cehe a spus:
„Rusia a lăsat în urmă gropi comune cu sute de oameni împușcați și torturați în zona Izyum. În secolul 21, astfel de atacuri împotriva populației civile sunt de neconceput și detestabile. Nu trebuie să trecem cu vederea. Suntem pentru pedepsirea tuturor criminalilor de război. Solicit înființarea rapidă a unui tribunal internațional special care va urmări crima de agresiune. Rusia a lăsat în urmă gropi comune cu sute de oameni împușcați și torturați în zona Izium. În secolul 21, astfel de atacuri împotriva populației civile sunt de neconceput și detestabile. Nu trebuie să trecem cu vederea. Suntem pentru pedepsirea tuturor criminalilor de război.”
Victimele din groapa comună de la Izium au semne de tortură, gâtul sau mâinile legate cu frânghie
Oficialii ucraineni au spus că unele dintre cadavrele scoase dintr-o groapă comună din afara orașului Izium, recent recucerit, prezentau semne de tortură.
Oleg Synegubov, guvernatorul regional, a declarat că unele dintre cele peste 440 de cadavre îngropate într-o pădure din apropierea orașului din nord-estul orașului aveau și mâinile legate la spate.
„Suntem la locul înmormântării în masă a oamenilor, a civililor care au fost îngropați aici, iar acum, conform informațiilor noastre, toți au semne de moarte violentă”, a spus Synegubov la fața locului.
„Sunt corpuri cu mâinile legate la spate. Fiecare fapt va fi investigat și va fi evaluat corespunzător și legal.”
Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski , a acuzat joi seară Rusia că „a lăsat moartea peste tot” după descoperirea sitului. El a comparat descoperirea, într-o zonă recapturată săptămâna aceasta de forțele ruse, cu crimele în masă din orașele Bucea, în afara Kievului, și Mariupol.
Bărbații în salopete albe au început să scoată cadavre vineri, ca parte a unei exhumări în masă la fața locului, au declarat reporterii agenției de presă Reuters și au putut fi văzute 20 de saci de cadavre albe. Reuters a raportat că mai multe cadavre aveau frânghie legate la gât și la mâini.
Șeful poliției ucrainene Ihor Klymenko a declarat într-o conferință de presă că toate cadavrele recuperate până acum par a fi ale unor civili, deși există informații că unii soldați ar fi fost îngropați și acolo.
Plan de pace propus ONU de Mexic
Mexicul va prezenta săptămâna viitoare un plan de pace pentru Ucraina Adunării Generale a Națiunilor Unite, a declarat președintele Andrés Manuel López Obrador.
Propunerea este ca Papa Francisc, secretarul general al ONU, António Guterres, și premierul indian, Narendra Modi, să formeze un comitet de dialog și pace, transmite AFP.
Statele membre ale Națiunilor Unite au votat să facă o excepție pentru a-i permite lui Volodimir Zelenski să se adreseze adunării generale de săptămâna viitoare prin video, în ciuda opoziției ruse.
Din cele 193 de state membre, 101 au votat vineri în favoarea permiterii președintelui ucrainean să „prezente o declarație preînregistrată” în loc să fie în persoană, așa cum se cere de obicei.
Șapte membri au votat împotriva propunerii, inclusiv Rusia. Nouăsprezece state s-au abținut.