Linkuri accesibilitate

Un tanc rusesc distrus, în orașul Izium, recent eliberat de sub ocupația rusească. Atacul asupra Ucrainei continuă
Un tanc rusesc distrus, în orașul Izium, recent eliberat de sub ocupația rusească. Atacul asupra Ucrainei continuă

Războiul din Ucraina | Lukașenko spune că România ar putea avea soarta Ucrainei. Serviciile secrete rusești au torturat locuitori din Harkov

Ziua 207 a invaziei. Peste 440 de cadavre găsite îngropate în pădurea de la Izium aveau mâinile legate la spate

08:48 17.9.2022

UE condamnă atrocitățile rusești de la Izium

Uniunea Europeană este „profund șocată” de descoperirea gropii comune cu sute de cadavre de la Izium, a declarat vineri șeful politicii externe a blocului comunitar, Josep Borrell, relatează Agenția France-Presse.

„Uniunea Europeană este profund șocată de gropile comune descoperite de autoritățile ucrainene. Condamnăm aceste atrocități în termenii cei mai fermi posibil. Războiul de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei a lăsat o dâră de sânge și distrugere în întreaga Ucraină”, a adăugat Josep Borrell.

„Mii de civili au fost deja uciși, mulți alții au fost torturați, hărțuiți, agresați sexual, răpiți sau strămutați cu forța. Rusia, conducerea sa politică și toți cei implicați în încălcările continue ale dreptului internațional și ale dreptului umanitar internațional în Ucraina vor fi trași la răspundere”, a mai spus șeful diplomației UE.

Oficialii de la Kiev spun că au numărat 450 de morminte în acest loc de înmormântare în masă și au găsit 10 presupuse „centre de tortură” în regiunea Harkov după ce a fost recucerită de la invadatorii ruși.

08:48 17.9.2022

99% din cadavrele exhumate la Izium au semne de moarte violentă

Toate cadavrele exhumate din Izium aveau semne de moarte violentă, a declarat șeful administrației regionale a Ucrainei despre locul de înmormântare în masă descoperit după ce forțele de la Kiev au recucerit orașul din estul Ucrainei.

După exhumare au fost descoperite mai multe cadavre cu mâinile legate la spate și unul „cu o frânghie în jurul gâtului”, a declarat vineri Oleg Synegubov, șeful administrației regionale Harkov.

„Din corpurile care au fost exhumate astăzi, 99% au prezentat semne de moarte violentă”, a spus el pe rețelele de socializare.

08:50 17.9.2022

Plan de pace propus ONU de Mexic

Mexicul va prezenta săptămâna viitoare un plan de pace pentru Ucraina Adunării Generale a Națiunilor Unite, a declarat președintele Andrés Manuel López Obrador.

Propunerea este ca Papa Francisc, secretarul general al ONU, António Guterres, și premierul indian, Narendra Modi, să formeze un comitet de dialog și pace, transmite AFP.

Statele membre ale Națiunilor Unite au votat să facă o excepție pentru a-i permite lui Volodimir Zelenski să se adreseze adunării generale de săptămâna viitoare prin video, în ciuda opoziției ruse.

Din cele 193 de state membre, 101 au votat vineri în favoarea permiterii președintelui ucrainean să „prezente o declarație preînregistrată” în loc să fie în persoană, așa cum se cere de obicei.

Șapte membri au votat împotriva propunerii, inclusiv Rusia. Nouăsprezece state s-au abținut.

10:55 17.9.2022

Victimele din groapa comună de la Izium au semne de tortură, gâtul sau mâinile legate cu frânghie

Oficialii ucraineni au spus că unele dintre cadavrele scoase dintr-o groapă comună din afara orașului Izium, recent recucerit, prezentau semne de tortură.

Oleg Synegubov, guvernatorul regional, a declarat că unele dintre cele peste 440 de cadavre îngropate într-o pădure din apropierea orașului din nord-estul orașului aveau și mâinile legate la spate.

„Suntem la locul înmormântării în masă a oamenilor, a civililor care au fost îngropați aici, iar acum, conform informațiilor noastre, toți au semne de moarte violentă”, a spus Synegubov la fața locului.

„Sunt corpuri cu mâinile legate la spate. Fiecare fapt va fi investigat și va fi evaluat corespunzător și legal.”

Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski , a acuzat joi seară Rusia că „a lăsat moartea peste tot” după descoperirea sitului. El a comparat descoperirea, într-o zonă recapturată săptămâna aceasta de forțele ruse, cu crimele în masă din orașele Bucea, în afara Kievului, și Mariupol.

Bărbații în salopete albe au început să scoată cadavre vineri, ca parte a unei exhumări în masă la fața locului, au declarat reporterii agenției de presă Reuters și au putut fi văzute 20 de saci de cadavre albe. Reuters a raportat că mai multe cadavre aveau frânghie legate la gât și la mâini.

Șeful poliției ucrainene Ihor Klymenko a declarat într-o conferință de presă că toate cadavrele recuperate până acum par a fi ale unor civili, deși există informații că unii soldați ar fi fost îngropați și acolo.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG