Linkuri accesibilitate

Un tanc rusesc distrus, în orașul Izium, recent eliberat de sub ocupația rusească. Atacul asupra Ucrainei continuă
Un tanc rusesc distrus, în orașul Izium, recent eliberat de sub ocupația rusească. Atacul asupra Ucrainei continuă

Războiul din Ucraina | Lukașenko spune că România ar putea avea soarta Ucrainei. Serviciile secrete rusești au torturat locuitori din Harkov

Ziua 207 a invaziei. Peste 440 de cadavre găsite îngropate în pădurea de la Izium aveau mâinile legate la spate

19:02 17.9.2022

Republica Cehă solicită un „tribunal internațional special” pentru crime de război

Republica Cehă, care deține în prezent președinția UE, a cerut un „tribunal internațional special” după ce a fost descoperită o groapă comună în Izium, un oraș din nord-estul Ucrainei .

Peste 440 de cadavre au fost descoperite de oficiali ucraineni, unele fiind găsite cu mâinile legate la spate.

Volodimir Zelenski a invocat numele altor orașe ucrainene în care autoritățile au spus că trupele ruse în retragere au lăsat în urmă gropi comune ale civililor, a raportat Associated Press.

„Bucea, Mariupol, acum, din păcate, Izium”, a spus președintele Ucrainei. „Rusia lasă moartea peste tot. Și trebuie să fie tras la răspundere pentru asta.”

Într-o serie de tweet-uri de sâmbătă, Jan Lipavský, ministrul de externe al Republicii Cehe a spus:

„Rusia a lăsat în urmă gropi comune cu sute de oameni împușcați și torturați în zona Izyum. În secolul 21, astfel de atacuri împotriva populației civile sunt de neconceput și detestabile. Nu trebuie să trecem cu vederea. Suntem pentru pedepsirea tuturor criminalilor de război. Solicit înființarea rapidă a unui tribunal internațional special care va urmări crima de agresiune. Rusia a lăsat în urmă gropi comune cu sute de oameni împușcați și torturați în zona Izium. În secolul 21, astfel de atacuri împotriva populației civile sunt de neconceput și detestabile. Nu trebuie să trecem cu vederea. Suntem pentru pedepsirea tuturor criminalilor de război.”

19:28 17.9.2022

Situația critică la Zaporojie

Chiar dacă cele șase reactoare ale centralei de la Zaporojie au fost închise, combustibilul din ele trebuie încă răcit pentru a evita o topire potențial catastrofală. Aceasta înseamnă că centrala are nevoie de electricitate pentru a pompa apă prin miezul reactoarelor, scrie The Guardian.

Situația de la Zaporojie, localitate din Ucraina, aflată sub control rusesc, este îngrijorătoare după ce ultima linie principală a căzut și apoi trei linii de rezervă care o pot conecta la o centrală electrică pe cărbune din apropiere au fost, de asemenea, deconectate.

Acest lucru a determinat centrala să intre în așa-numitul „mod insular”, unde ultimul său reactor în funcțiune i-a furnizat energie, deși acel mod nu este durabil.

O linie electrică de rezervă a fost reconectată în urmă cu o săptămână, permițând și reactorului să se închidă.

21:14 17.9.2022

O fetiță de 11 ani, ucisă într-un atac cu rachete rusești în orașul Ciuhuiiv

O fetiță de 11 ani a fost ucisă într-un atac cu rachete rusești în orașul Ciuhuiiv, în regiunea de est a Ucrainei, a declarat guvernatorul regiunii Harkov, Oleg Siniehubov,

Guvernatorul a spus că rachetele au provocat, de asemenea, daune „infrastructurii critice, sectorului privat, unei întreprinderi și unei benzinării”.

Pavlo Kirilenko, guvernatorul regiunii Donețk din estul Ucrainei, a anunțat sâmbătă că doi civili au fost uciși vineri după bombardamentele rusești în orașele Bakhmut și Sviatohirsk.

21:31 17.9.2022

Linia electrică principală a centralei de la Zaporojie, repusă în funcțiune

Una dintre cele patru linii electrice principale ale centralei nucleare Zaporizhzhia, deținută de Rusia, a fost reparată și a reluat alimentarea centralei cu energie electrică din rețeaua ucraineană la două săptămâni după ce aceasta a căzut, a declarat organul de pază nuclear al ONU.

„Odată cu reconectarea liniei principale ieri după-amiază, cele trei linii electrice de rezervă sunt din nou ținute în rezervă”, a spus Agenția Internațională pentru Energie Atomică.

„Celelalte trei linii electrice externe principale de 750 kv (kilovolti) care au fost pierdute mai devreme în timpul conflictului rămân oprite.”

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG