Linkuri accesibilitate

Un tanc rusesc distrus, în orașul Izium, recent eliberat de sub ocupația rusească. Atacul asupra Ucrainei continuă
Un tanc rusesc distrus, în orașul Izium, recent eliberat de sub ocupația rusească. Atacul asupra Ucrainei continuă

Războiul din Ucraina | Lukașenko spune că România ar putea avea soarta Ucrainei. Serviciile secrete rusești au torturat locuitori din Harkov

Ziua 207 a invaziei. Peste 440 de cadavre găsite îngropate în pădurea de la Izium aveau mâinile legate la spate

00:13 18.9.2022

Ambasada Ucrainei, după derapajul lui Andrei Marga: asemenea declarații sunt inacceptabile. Reacția MAE român

Ambasada Ucrainei a reacționat sâmbătă seara față de declarațiile făcute de fostul ministru al Educației, Andrei Marga, care a spus că Ucraina ar trebui să cedeze teritorii atât Rusiei, cât și României, Ungariei și Poloniei.

„Regretăm că fostul ministru Andrei Marga, al unui stat european și democratic, face declarații care pun sub semnul întrebării principiile de bază ale dreptului internațional, în special inviolabilitatea frontierelor. Asigurarea respectului deplin pentru aceste principii este baza securității și stabilității pe continent.

Asemenea declarații nu sunt inacceptabile în nicio circumstanță. Acestea reprezintă o abatere deosebit de flagrantă într-un moment în care Ucraina își apără eroic independența sa și securitatea întregii Europe”, transmite Ambasada Ucrainei în România.

„Ministerul Afacerilor Externe consideră că declarațiile făcute de domnul Andrei Marga în spațiul public cu privire la războiul de agresiune al Rusiei contra Ucrainei și efectele acestuia sunt inacceptabile. Aceste declarații sunt în flagrantă contradicție cu poziția oficială a României față de agresiunea ilegală, nejustificată și neprovocată a Rusiei împotriva Ucrainei, precum și cu principiile fundamentale de drept internațional care guvernează relațiile internaționale în prezent. MAE respinge ferm poziționarea domnului Marga, care preia, încurajează și propagă narativele maligne emise de Rusia. MAE reiterează susținerea sa fermă pentru suveranitatea și integritatea teritorială ale Ucrainei, în granițele sale recunoscute la nivel internațional”, a transmis MAE român.

10:19 18.9.2022

Lukașenko amenință România. Reacția MAE român

UPDATE - Ministerul Afacerilor Externe l-a convocat pe însărcinatul cu afaceri al Belarusului în România, după discursul președintelui Aleksandr Lukașenko, care a spus că Statele Unite împing Europa într-o confruntare militară cu Rusia și că România și alte țări din zonă ar putea avea soarta Ucrainei.

Președintele Belarusului, Alexandr Lukașenko, susține într-un discurs susținut de Ziua Unității, că Washingtonul a jucat un rol important în toate conflictele majore din lume și spune despre România că ar putea avea soarta Ucrainei.

Lukașenko spune, citat de TASS, că apropierea românilor de SUA ar putea duce la distrugerea țării și că „Washingtonul s-a implicat în toate conflictele politice importante, dar în același timp, pare să ignore controversele interne care sunt pe cale să devină un conflict civil".

„Statele Unite ale Americii împing Europa într-o confruntare militară cu Rusia, pe teritoriul Ucrainei. Și scopurile sunt, în același timp, slăbirea Rusiei și distrugerea Belarusului. Astăzi este Ucraina, mâine vor fi Moldova sau statele baltice, Polonia sau România. SUA încearcă să provoace un război în Kosovo, ca să pună presiune asupra Serbiei, aruncă gaz pe focul care mocnește în Karabah, tulbură apele din Siria. America este singura țară care beneficiază de pe urma a ceea ce se întâmplă aici: poate să îi arate Europei care este locul ei și să elimine rivalii dintr-o singură mișcare", a declarat liderul de la Minsk.

„Cum se va termina? Este prima data de la sfârșitul Războiului Rece când omenirea se află pe punctul de a începe un conflict nuclear. În toată nebunia, va trebui să dovedim maturitatea noastră ca națiune, pregătirea de a răspunde provocărilor geopolitice ale secolului XXI", a mai spus Lukașenko.

13:29 18.9.2022

Marea Britanie: Putin „a eșuat în toate obiectivele sale strategice militare”

Vladimir Putin „eșuează în toate obiectivele sale strategice militare”, a spus șeful Statului Major al Apărării din Regatul Unit, Sir Tony Radakin.

El a spus că este probabil că conflictul „se va continua pentru mult timp”, în ciuda succeselor recente ale forțelor militare ucrainene.

„De la bun început, am spus că aceasta a fost o eroare strategică a președintelui Putin și erorile strategice duc la consecințe strategice. Și în acest caz, este un eșec strategic. Putin eșuează în toate obiectivele sale strategice militare. A vrut să subjugă Ucraina, asta nu se va întâmpla. El a vrut să preia controlul asupra capitalei, am văzut că asta a fost învins. Am văzut că a vrut să slăbească NATO. NATO este acum mult mai puternică, iar Finlanda și Suedia i se alătură. Vrea să rupă fermitatea internațională. Ei bine, de fapt, asta s-a consolidat în această perioadă, și el este sub presiune, problemele lui cresc”, a spus Radakin pentru BBC, întrebat despre situația din Ucraina.

„Întotdeauna a avut o problemă în ceea ce privește dotarea cu oameni a echipamentelor pe care le are. Nu are suficientă forță de muncă. Forțele lui terestre sunt slabe. Și vedem, de asemenea, forțe ale armatei ucrainene magnifice, care au fost curajoase, luptă pentru țara lor și au îmbrățișat sprijinul internațional pe care noi toți îl oferim”, a încheiat el.

13:43 18.9.2022

Ministerul britanic al apărării: Rusia atacă infrastructura civilă a Ucrainei pentru a-și compensa eșecul

Rusia a reacționat la eșecurile sale militare de săptămâna trecută prin creșterea atacurilor cu rachete asupra infrastructurii civile, chiar dacă acestea nu au niciun impact militar, arată un raport de informații al Ministerului Britanic al Apărării.

Într-o postare pe Twitter se spune că mișcarea are scopul de a distruge moralul poporului ucrainean.

Putin a promis că își va continua atacul asupra Ucrainei și a avertizat că Moscova ar putea intensifica atacurile asupra infrastructurii vitale a țării dacă forțele ucrainene vor viza instalațiile din Rusia.

Putin a spus că „eliberarea” întregii regiuni din estul Donbasului a Ucrainei rămâne principalul obiectiv militar al Rusiei și că nu vede că este nevoie să-l revizuiască.

„Nu ne grăbim”, a spus el, după întâlnirea Organizației de Cooperare din Shanghai de la Samarkand.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG