Linkuri accesibilitate

Victor Costache spune că operațiile de la spitalul privat sunt pro-bono


Ministrul Victor Costache operează, în week-end, la un spital privat, pe bază de contract, dar susține că nu este plătit
Ministrul Victor Costache operează, în week-end, la un spital privat, pe bază de contract, dar susține că nu este plătit

Ministrul Sănătății, Victor Costache, susține că a consultat Agenția de Integritate care i-a transmis că poate profesa ca medic cât timp este ministru, fără a fi în stare de incompatibilitate, că operează pro-bono, fără să fie plătit de spitatul privat cu care are un contract de muncă, și că este atacat pentru că reforma pe care o propune în sănătate „deranjează anumite interese nedeclarate”.

Ministrul Costache oferă mai multe detalii despre contractul pe care îl are cu un spital privat din Sibiu, unde operează în week-end, susținând că a făcut toate demersurile legale pentru a se convinge că „în timpul liber” poate profesa. Acest lucru a presupus consultarea Agenției de Integritate, al cărei răspuns îl face public.

Pentru a evita orice discuție, înainte de a prelua mandatul de ministru, am făcut demersuri la cea mai înaltă instituție a statului, abilitată în acest domeniu, Agenția Națională pentru Integritate. Vă citez din documentul primit de la ANI: ”din cele expuse de dumneavoastră și din interpretarea sistematică a prevederilor legale incidente, opinăm că funcția de membru în cadrul Guvernului simultan cu desfășurarea de activități medicale în baza unui contract individual de muncă, nu este de natură a genera o situație de incompatibilitatea din perspectiva legii 161/2003 cu modificările și completările ulterioare”. Așadar, nu văd unde am greșit și ce anume mi se impută în faptul că mi-am propus să operez în continuare”, a scris ministrul Victor Costache pe Facebook.

Ministrul Sănătății spune că a semnat un contract cu spitalul Polisano din Sibiu, pentru că legea nu ar fi permis un contract de voluntariat și că nu este plătit pentru operațiile pe care le face.

Nu e un moft, ci o necesitate. Pot salva vieți, când nu sunt la minister. Fac acest lucru din pasiune, rupând din timpul alocat familiei mele (…) operațiile sunt pro bono, dar legea m-a obligat să semnez un contract de muncă. Jurnaliștii l-au prezentat, dar precizez că aveam nevoie de acest contract ca să profesez LEGAL în weekend, ca medic primar. Altfel, ar fi însemnat să fac operații în afara Legii”, susține Costache.

Ministrul mai spune că acest contract este „pe o sumă minimă, pentru un chirurg cu specializarea și calificările mele”, fiind încadrat pe grilă ca medic primar.

„Operațiile în sine, care în mod normal se plătesc, am ales să nu fie remunerate în cazul meu”, a adăugat ministrul Costache.

El a mai spus că nu a ascuns niciodată că operează în week-end la un spital privat din Sibiu.

Victor Costache crede că acuzațiile la adresa sa sunt lansate pentru că a propus măsuri de reformă în sănătate,

„Nu voi accepta ca cineva să prezume în privința mea acțiuni sau intenții reprobabile doar pentru că un act de reformă în sistemul de sănătate deranjează anumite interese nedeclarate”, susține Costache.

Măsurile de reformă la care se referă ministrul sunt incluse într-un proiect de ordonanță, pus în dezbatere de Ministerului Sănătății, care prevede că serviciile medicale din cadrul programelor naționale de sănătate curative, care se suportă din bugetul Fondului național unic de asigurări sociale de sănătate, se vor derula „în mod unitar atât prin furnizori publici, cât și prin furnizori privați”.

Asta înseamnă că este permis accesul nelimitat al spitalelor private la decontări din banii publici alocați pentru programele naționale de sănătate.

Ziarul Libertatea a publicat, pe 30 ianuarie, mai multe documente, despre care susține că le-a obținut din Ministerul Sănătății și din clinica privată Polisano, potrivit cărora Victor Costache ar fi semnat un contract să opereze la spitalul privat imediat după ce a fost numit ministru al Sănătății.

Medicul e angajat pentru „10 ore/săptămână, inegal în afara orelor de program ale angajatului din cadrul Ministerului Sănătății”, potrivit contractului publicat de Libertatea, jurnaliștii susținând și că ministrul Costache a pus clinica privată Polisano Sibiu într-un Ordin de ministru care stabilește finanțarea pe bani publici a Acțiunilor Prioritare ATI și Cardio.

Ministerul Sănătății a transmis presei, în seara aceleiași zi, că în respectivele ordine, așa cum au fost publicate în Monitorul Oficial, „nu exista niciun spital privat nominalizat”.

Într-o situație similară cu a ministrului Costache s-ar afla și Horaţiu Moldovan, secretar de stat la Sănătate, care operează la Spitalul Sanador.

Prim-ministrul Ludovic Orban a declarat, pe 30 ianaurie, că știe că ministrul Sănătății, Victor Costache, operează la un spital privat, dar că o face sâmbăta și duminica, la cererea pacienţilor, şi că nu s-ar afla în conflict de interese.

„Domnul ministru al Sănătăţii operează sâmbăta şi duminica, în loc să se ducă în vacanţe, să se ducă munte să îşi petreacă timpul, operează, pentru că este un doctor renumit. Este un medic care este căutat de pacienţi (…). Evident că pentru a putea opera era necesar un contract, contractul în schimb e la o sumă minima (…) Nu putea să opereze fără să fie angajat", a declarat Ludovic Orban, întrebat despre cazul ministrului Sănătății care, potrivit presei, are un contract cu un spital privat, Polisano.

Avocatul Poporului a intervenit, joi, în chestiunea liberalizării programelor naționale de sănătate, inclusă în proiectul de ordonanță pus în dezbatere publică de Ministerul Sănătății, susținând că aceasta ar trebui discutate și votate în procedură parlamentară obişnuită și că acestea sunt făcute „fără a asigura echilibrul în sistemul sanitar" și fără garanții prin care „să se evite inechitățile dintre sistemul public și cel privat".

Avocatul Poporului vorbește și de un posibil conflict de interese.

„Odată cu intrarea în vigoare a modificărilor propuse, medicii coordonatori ai programelor de sănătate din unitățile sanitare, adică specialiștii care fundamentează întreg procesul de contractare și achiziții, nu au nici o interdicție în a activa atât în unitățile publice, cât și în cele private, care derulează programe naționale de sănătate", susține Avocatul Poporului într-un comunicat de presă.

XS
SM
MD
LG