Linkuri accesibilitate

Ludovic Orban îl apără pe ministrul Sănătății, angajat la un spital privat: „Operează sâmbăta și duminica, nu e conflict de interese"


Romania- members of Ludovic Orban's government- Victor Costache
Romania- members of Ludovic Orban's government- Victor Costache

Prim-ministrul Ludovic Orban a declarat, joi, că știe că ministrul Sănătății, Victor Costache, operează la un spital privat, dar că o face sâmbăta și duminica, la cererea pacienţilor, şi că nu s-ar afla în conflict de interese.

„Domnul ministru al Sănătăţii operează sâmbăta şi duminica, în loc să se ducă în vacanţe, să se ducă munte să îşi petreacă timpul, operează, pentru că este un doctor renumit. Este un medic care este căutat de pacienţi (…). Evident că pentru a putea opera era necesar un contract, contractul în schimb e la o sumă minima (…) Nu putea să opereze fără să fie angajat", a declarat Ludovic Orban, întrebat despre cazul ministrului Sănătății care, potrivit presei, are un contract cu un spital privat, Polisano.

Ludovic Orban nu vede în acest caz un conflict de interese și susține că ministrul Costache ar fi întrebat Agenția de Integritate.

"Domnul ministru a consultat ANI, din ceea ce ştiu eu, şi a existat un răspuns că nu există un conflict de interese. Dacă ar fi existat un conflict, cel mai probabil ar fi fost declarat până astăzi", a explicat Ludovic Orban.

Un proiect de ordonanță lansat în dezbatere publică de ministrul Sănătății, Victor Costache, permite accesul nelimitat al spitalelor private la decontări din banii publici alocați pentru programele naționale de sănătate.

Ministrul Victor Costache, născut la Iași, este fost director medical al clinicii private Polisano din Sibiu.

În comisiile consultative ale Ministerului Sănătății pe diferite specialități care au puncte de vedere în programele naționale de sănătate sunt mai mulți medici veniți din sectorul privat. De exemplu, în comisia pentru chirurgie oncologică, președinte este dr.. Liviu Bosînceanu, care vine de la clinica privată Polisano, șef de lucrări este dr. Claudiu Matei, care vine de la clinica privată Polisano, prof. univ. dr. Florin Cătălin Cîrstoiu vine de la spitalul privat Regina Maria, iar dr. Nicolae Ioanid vine de la spitalul privat Arcadia, din Iași.

Avocatul Poporului a intervenit, joi, în chestiunea liberalizării programelor naționale de sănătate, inclusă în proiectul de ordonanță pus în dezbatere publică de Ministerul Sănătății, susținând că aceasta ar trebui discutate și votate în procedură parlamentară obişnuită și că acestea sunt făcute „fără a asigura echilibrul în sistemul sanitar" și fără garanții prin care „să se evite inechitățile dintre sistemul public și cel privat".

Avocatul Poporului vorbește și de un posibil conflict de interese.

„Odată cu intrarea în vigoare a modificărilor propuse, medicii coordonatori ai programelor de sănătate din unitățile sanitare, adică specialiștii care fundamentează întreg procesul de contractare și achiziții, nu au nici o interdicție în a activa atât în unitățile publice, cât și în cele private, care derulează programe naționale de sănătate", susține Avocatul Poporului într-un comunicat de presă.

În plus, ziarul Libertatea a publicat, joi, mai multe documente, pe care le-a obținut din Ministerul Sănătății și din clinica privată Polisano, potrivit cărora Victor Costache ar fi semnat un contract să opereze la spitalul privat imediat după ce a fost numit ministru al Sănătății.

Medicul e angajat pentru „10 ore/săptămână, inegal în afara orelor de program ale angajatului din cadrul Ministerului Sănătății”, potrivit contractului publicat de Libertatea, jurnaliștii susținând și că ministrul Costache a pus clinica privată Polisano Sibiu într-un Ordin de ministru care stabilește finanțarea pe bani publici a Acțiunilor Prioritare ATI și Cardio.

Potrivit proiectului Ministerului Sănătății, serviciile medicale din cadrul programelor naționale de sănătate curative, care se suportă din bugetul Fondului național unic de asigurări sociale de sănătate, se vor derula „în mod unitar atât prin furnizori publici, cât și prin furnizori privați, în mod similar cu reglementarea privind furnizorii privaţi de medicamente şi dispozitive medicale”.

Victor Costache a spus că modificările au în intenție ca pacientul să fie pus „în centrul sistemului” şi să fie lăsat să aleagă între sistemul de stat și sistemul privat.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG