Linkuri accesibilitate

Victorie istorică a opoziției în alegerile locale din Turcia


Susținătorii Partidului Popular Republican (CHP), sărbătoresc victoria candidatului propriu la primăria Ankarei, la alegerile locale din Turcia. 31 martie, 2024.
Susținătorii Partidului Popular Republican (CHP), sărbătoresc victoria candidatului propriu la primăria Ankarei, la alegerile locale din Turcia. 31 martie, 2024.

Principalul partid de opoziție din Turcia și-a păstrat controlul asupra orașelor mari și a obținut câștiguri uriașe în alte părți ale țării la alegerile locale de duminică. Rezultatele sunt considerate de observatori o înfrângere majoră pentru partidul președintelui Recep Tayyip Erdogan.

După numărarea a peste 90% din buletinele de vot, primarul în exercițiu al Istanbulului, Ekrem Imamoglu, din Partidul Popular Republican (CHP), conducea cu o marjă de peste 10%, potrivit agenției de stat Anadolu, citată de Reuters.

Imamoglu avea 50,6% din voturi, în timp ce candidatul Partidului Justiție și Dezvoltării (AKP), Murat Kurum, fost ministru al urbanizării și mediului, a primit 40,5%, potrivit Anadolu.

La rândul lui, Mansur Yavas, primarul CHP capitalei Ankara, și-a păstrat locul cu o diferență netă de 25 de procente în fața contracandidatul său, după numărarea majorității voturilor exprimate duminică.

La nivel național, CHP a câștigat alte 15 locuri de primar în orașe mari la nivel național, rezultat ce marchează o înfrângere gravă a președintelui Recep Tayyip Erdogan și a partidului său, AKP, aflat de două decenii la putere.

Observatorii spun chiar că rezultatul alegerilor locale ar putea semnala o schimbare majoră în peisajul politic turc.

Rezultatele AKP au fost mai proaste decât au prezis sondajele

„Cei care nu înțeleg mesajul națiunii vor pierde în cele din urmă", a declarat Ekrem Imamoglu, câștigătorul alegerilor pentru funcția de primar al Istanbulului, transmite Reuters.

„În această seară, 16 milioane de cetățeni ai Istanbulului au trimis un mesaj atât rivalilor noștri, cât și președintelui”, a spus fostul om de afaceri, care a intrat în politică în 2008 și este acum prezentat pe scară largă ca un posibil candidat la președinție, împotriva lui Recep Tayyip Erdogan.

Primarul Istanbulului, Ekrem Imamoglu, ține un discurs după aflarea rezultatelor intermediare care îl indică drept câștigător al unui nou mandat de primar.
Primarul Istanbulului, Ekrem Imamoglu, ține un discurs după aflarea rezultatelor intermediare care îl indică drept câștigător al unui nou mandat de primar.

La rândul lui, adresându-se mulțimii adunate la sediul AKP din Ankara, Erdogan a declarat că alianța sa a „pierdut altitudine” în întreaga națiune și va lua măsuri pentru a răspunde mesajului alegătorilor.

„Dacă am făcut o greșeală, o vom repara” în anii următori, a spus el.

În altă parte a Ankarei, mii de susținători au fluturat steaguri turcești și de partid pentru un discurs al primarului reales al CHP, Mansur Yavas,

Potrivit rezultatelor parțiale după numărarea a peste 90% din voturi, CHP conduce la nivel național cu aproape 1% din voturi, o premieră în 35 de ani. Astfel, CHP a luat 37% din voturi la nivel național, comparativ cu 36% pentru partidul președintelui.

Alegătorii au decis să stabilească o nouă ordine politică în Turcia, a declarat liderul CHP, Ozgur Ozel, unei mulțimi de susținători care jubilau.

„Astăzi, alegătorii au decis să schimbe imaginea veche de 22 de ani din Turcia și să deschidă ușa unui nou climat politic în țara noastră”, a spus liderul CHP, potrivit AP.

Analiști politici citați de Reuters spun că rezultatul alegerilor locale din Turcia reprezintă „cea mai severă înfrângere electorală” a lui Erdogan de când a venit la putere națională în 2002.

Ascensiunea politică a lui Imamoglu

În 2019, Ekrem Imamoglu i-a aplicat lui Erdogan prima lovitură electorală puternică atunci când a câștigat pentru prima dată Istanbulul. El punea astfel capăt celor 25 de ani de guvernare în oraș a AKP și a predecesorilor săi islamiști, inclusiv a candidaturii lui Erdogan ca primar în anii 1990. În acel an, CHP a câștigat și primăria orașului Ankara.

Președintele Erdogan a replicat la alegerile generale și prezidențiale din 2023, când a câștigat un nou mandat iar partidul lui AKP a format o coaliție majoritară cu aliații săi naționaliști.

Analiștii spun că rezultatele alegerilor locale sunt un rezultat al situației economice din țară, unde inflația a ajuns la aproape 70% iar creșterea economică a încetinit semnificativ.

Președintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan spune că partidul AKP trebuie să tragă învățămintele din rezultatele alegerilor locale.
Președintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan spune că partidul AKP trebuie să tragă învățămintele din rezultatele alegerilor locale.

Ei spun acum că Ekrem Imamoglu devine inamicul politic cel mai important al lui Recep Tayyip Erdogan. În fața clădirii primpriei din Istanbul, susținătorii care fluturau steaguri au spus că vor să-l vadă pe Imamoglu provocându-l pe Erdogan pentru președinție în viitor.

În sud-estul majoritar kurd, DEM și-a reafirmat puterea, câștigând 10 provincii. În urma alegerilor anterioare, statul a înlocuit primarii pro-kurzi cu „administratori” numiți de stat din cauza presupuselor legături cu militanții kurzi.

Analiștii spun că o performanță puternică pentru partidul lui Erdogan i-ar fi întărit hotărârea de a introduce o nouă constituție, una care să reflecte valorile sale conservatoare și să-i permită să conducă dincolo de 2028, când se încheie actualul său mandat.

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.
  • 16x9 Image

    Adrian Ardelean

    S-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2023. A intrat în presă în 2002 și s-a format că jurnalist la BBC World Service Romania. A lucrat mai apoi atât pentru posturi de radio și televiziune naționale ca Europa FM, Digi24, cât și pentru posturi de radio și televiziune regionale ca Transilvania LIVE, Radio Romania Cluj sau EBS Radio Cluj. Experiența lui include producerea și prezentarea de emisiuni live, jurnale de știri, dar și realizarea de analize, reportaje și documentare pe subiecte ce țin de actualitatea în economie, administrație și societate.

XS
SM
MD
LG