Linkuri accesibilitate

VIDEO Ciocniri între activiști de mediu și muncitori, în republica rusă Bașkortostan


Violențe lângă dealul Kuștau, o zonă naturală protejată, între muncitorii unei fabrici chimice și activiști de mediu.

Zeci de oameni au fost arestați în regiunea rusă Bașkortostan, după ce au avut loc ciocniri între activiști de mediu și muncitorii unei fabrici de produse chimice, care exploatează un deal considerat o resursă naturală protejată.

Poliția a reținut în jur de 50 de persoane sâmbătă, în urma violențelor de la dealul Kuștau, dintre muncitorii fabricii Bașkir Soda Company (BSK) și activiști de mediu. Avocata Garifulla Yapparov a declarat pentru Europa Liberă că poliția îi va ține în arest 48 de ore, în orașul Sterlitamak. Bașkortostan sau Bașkiria este o republică aflată sub controlul federal al Rusiei, situată între fluviul Volga și munții Ural.

Incidentele au izbucnit după ce o coaliție de sindicate care reprezintă muncitorii din industria chimică a Bașkortostanului, inclusiv cei de la fabrica BSK, au venit să facă un „flash mob” la o tabără ridicată de activiștii de mediu, cu scopul de a bloca exploatarea unui deal de către fabrica BSK. Agenții de pază ai companiei și forțele de ordine OMON s-au ciocnit cu protestatarii.

Activiștii susțin că unii dintre ei au fost răniți și că poliția a folosit gaze lacrimogene împotriva lor. În tabăra lor au mai rămas în jur de 150 de persoane.

În 2019, BSK a primit o licență pe 20 de ani, pentru exploatarea dealului respectiv, în ciuda protestelor publice. Compania a susținut că nu va afecta mediul.

„Acesta nu este un protest sau un marș, ci un flash mob, pentru care nu este nevoie de aprobare. Scopul activității este să îi sprijinim pe muncitorii BSK, care și-ar putea pierde slujbele, dacă fabrica se închide din cauza unor iubitori de dealuri, dintre care cei mai mulți nici măcar nu trăiesc în Sterlitamak sau în zonă”, a declarat Guzel Miroșnicenko, organizatorul manifestației muncitorilor.

El susține că activiștii sunt „wahhabiți și naționaliști care sunt membri ai unor organizații interzise și suporteri ai odiosului politician Navalnîi (activistul rus anti-Putin)”.

Manifestația pro-BSK a venit în urma unei alte manifestații, a activiștilor de mediu, care a avut loc pe 9 august și la care au participat peste 3.000 de oameni, printre care și activiști pentru drepturile omului și membri ai grupului Bașqort, o asociație etnică bașkiră care a fost interzisă ca fiind extremistă, în luna mai, de autoritățile ruse.

Manifestația de atunci a activiștilor de mediu a format un lanț uman care s-a întins pe patru kilometri și la care au participat profesori, artiști, regizori și alți intelectuali.

Duminică, activiștii de mediu au în plan să curețe zona.

XS
SM
MD
LG