„Trage-te mai în față, că te bate soarele”, îl îndeamnă părintește președintele Klaus Iohannis pe Lucian Bode, ministrul Transporturilor, care așteaptă să cuvânteze despre mult așteptata deschidere a liniei de metrou care leagă cartierul Drumul Taberei cu zona Eroilor și centrul orașului.
Peste 100 de jurnaliști și tehnicieni așteaptă înghesuiți pe culoarul de acces la metrou, tăierea verbală a panglicii – discursurile liderilor politici. Distanțarea anti-pandemie este imposibilă, oricât i-ar certa pe jurnaliști reprezentanta Administrației Prezidențiale.
A durat 12 ani de la primul efort oficial pe hârtie, din 2008, pentru ca bucureștenii să asiste la această realizare. Abia din 2011 s-a deschis șantierul. După 9 ani de promisiuni, mulți au ajuns să o considere o veritabilă minune: de atâtea ori au auzit când va fi gata, tot de atâtea ori așteptările le-au fost înșelate. Poate că de aceea, premierul Ludovic Orban a considerat, „atins” de spiritualitate în gura de acces la noua linie de metrou, că asistăm chiar la o intervenție divină: „Lucrurile uneori le aşază Dumnezeu astfel încât să pară coincidențe”.
Nu în sensul că Dumnezeu ar fi vrut ca o lucrare de infrastructură vitală pentru București să dureze 12 ani. Și nici coincidența divină că această inaugurare are loc cu mai puțin de două săptămâni înaintea alegerilor locale. Intervenția divină invocată de premierul României s-a referit chiar la poziționarea sa în acest proiect.
„Coincidența face că domnul director general Gabriel Mocanu era directorul general al Metrorex în 2008 și subsemnatul era ministrul Transporturilor atunci când au fost aprobaţi indicatorii tehnico-economici pentru acest obiectiv de investiții”, a spus premierul Orban. Acum, în septembrie 2020, coincidența divină a făcut ca premierul Ludovic Orban să fie tot aici, la metrou.
Și președintele Klaus Iohannis a dat o tentă supranaturală transportului prin subteranul din Drumul Taberei. Bucureștenii asistau la nașterea unei legende - metroul din Drumul Taberei, dar guvernul PNL i-a readus pe bucureșteni cu picioarele pe pământ, chiar și după 12 ani de așteptări, a explicat președintele.
„Această linie risca să devină așa, un fel de legendă, o legendă a amânărilor, dar, iată, a venit un guvern hotărât, care a dorit să dovedească că și astfel de lucrări pot fi finalizate cu succes. Și iată că se inaugurează”, a spus președintele.
Președintele Klaus Iohannis a calificat deschiderea metroului către cartierul Drumul Taberei drept „o mare realizare”, cea mai mare după Revoluția din 1989, la categoria „realizări de tip metrou”. La rândul său, ministrul Transporturilor, Lucian Bode, a vorbit de „un moment istoric”.
Momentul istoric nu putea să treacă fără ca bucureștenii să nu primească o mică recompensă pentru așteptarea lor de 12 ani: autoritățile au dat acces gratuit pe magistrala M5, de la ora 14.00, când s-a deschis călătorilor, până noaptea la ora 23.00.
„Haideți, domne, credeți că asta mă interesează pe mine, că îmi dă gratis?”, spune nervos un pensionar care declară că locuiește în Drumul Taberei și că a venit la noua stație de la Eroilor să vadă minunea cu ochii lui. Este nemulțumit că lângă gura nouă de metrou autoritățile nu au fost în stare să planteze niște vegetație și tot pământul e proaspăt răscolit. „Păi pe vremea lui Ceaușescu plantau și flori cu o noapte înainte…”.
„Urmează stația Parc Drumul Taberei. De ce ați vopsit-o în roșu?”
Vocea conductorului de tren de metrou pronunță pentru prima oară Drumul Taberei, într-un tur destinat presei. În prealabil, însoțiți doar de câțiva fotografi, cu primul metrou către cartierul care așteaptă metrou de atâția ani s-au plimbat președintele, premierul și suita de oficialități venite la eveniment.
„Vă așteaptă multe, multe lucrări. Unele începute, care trebuie finalizate, unele planificate – și am discutat în metrou despre proiectele de extindere”, a arătat președintele Klaus Iohannis ce sarcini i-a trasat premierului Orban, în scurta plimbare cu metroul, până în Drumul Taberei.
Doi oficiali de la Metrorex mai au un pic și dansează de bucurie, în trenul care gonește spre Drumul Taberei. „Mai am de dat Otopeniul și gata!”, își bifează agenda mentală, plin de el, unul dintre ei, făcând o piruetă.
Până vor primi bucureștenii linia de metrou către aeroport, va fi nevoie probabil tot de o coincidență divină. Ministrul Lucian Bode a explicat că pentru magistrala M6 către Otopeni abia la anul se semnează contractul de execuție.
„Auzi boss, dar de ce ați vopsit în roșu stația Drumul Taberei?”, îl ia peste picior un apropiat pe șeful de la Metrorex, despre cum și-au vopsit liberalii realizarea în culorile adversarilor politici. Omul care crede că învârte pe degete liniile de metrou se predă: „De design nu m-am ocupat eu! Doar de automatizări”.
La suprafață, s-a strâns deja un grup de oameni care așteaptă să ia și ei parte la coincidența divină, pentru care oficialii liberali au oferit acces gratuit pentru câteva ore: primul drum cu metroul, către Drumul Taberei. Până la ora 14 fix, minunea Bucureștiului a fost păzită de jandarmi, cât timp au contemplat-o cum se cuvine mai întâi liderii politici.
„De când aștept? De 7 ani, uite că s-a ajuns aici. E bine și așa. A durat cam mult, dar asta e, după posibilități. Nu e buget. Este tehnologie nouă, oamenii nu au fost instruiți, pregătiți. Care au fost mai deștepți, mai pricepuți, nu i-au plătit și au plecat și s-a cârpit cu ce s-a putut. Poate nu au fost nici bani”, încearcă pensionarul Ștefan Caraman, care spune că locuiește în zona Favorit din Drumul Taberei, să găsească explicații pentru durata atât de mare a acestui proiect de infrastructură.
„O magistrală în plus chiar nu strică deloc. O să elibereze Drumul Taberei foarte, foarte mult. Să vedeți ce era înainte de 2020, aglomerație maximă. Poate acum va fi mai liber”, speră Andrei, 17 ani.
Pensionarul Caraman spune însă că tot pe la suprafață va circula mai mult. Chiar dacă e mai aglomerat, măcar e gratis: „Pe la suprafață nu se mai poate merge. Metroul este util. Eu ca pensionar, mai puțin. Pensionarii în general merg pe la suprafață, că e gratis. Dar tot noi plătim, că nimic nu e pe gratis”.
Trenuri împrumutate de pe alte magistrale, pentru Drumul Taberei
Cele 10 stații ale noii magistrale vor fi deservite de insuficiente trenuri de metrou, aduse de pe alte linii ale rețelei de metrou. Noile trenuri destinate acestei linii nu au fost încă achiziționate.
Deputatul USR Cătălin Drulă, fondator al Asociației Pro Infrastructura, arată că acest lucru va duce la întârzieri.
„Anapoda și poticnit a mers secțiunea M5 Dr. Taberei-Eroilor care se inaugurează azi. Și încă nu e gata telenovela. Contractul pentru cele 13 trenuri de metrou nu e încă semnat. De 6 ani e tot în licitații. Azi trebuia deja să le avem livrate. De la semnarea contractului va mai dura 2-3 ani până la livrarea trenurilor. În lipsa acestora, se circulă cu trenuri luate de pe alte magistrale (pe care scad frecvențele ca urmare). Trenurile respective nu au echipamentele necesare de automatizare la bord și prin urmare se pot succeda numai la intervale mari (5-6 minute). De ce merg așa de prost aceste proiecte? Pentru că sunt pe mâna unor nepricepuți, care la rândul lor sunt sub politicieni preocupați de panglici, artificii tricolore și luminițe. Asta este istoria dezvoltării de infrastructură în Romania de 30 de ani încoace”, arată deputatul Cătălin Drulă.
Scurt istoric al magistralei de metrou Drumul Taberei
Linia de metrou inaugurată pe 15 septembrie este de fapt doar o parte din proiectul magistralei M5, pe traseul Eroilor 2 – Drumul Taberei - Valea Ialomiței – Râul Doamnei. E vorba de 10 stații, 7 kilometri de linie dublă de metrou.
În proiect mai există însă legătura cu centrul Bucureștiului, care nu este încă finalizată. Este vorba de încă 5,4 kilometri de linie de metrou, adică 6 stații noi pe traseul Eroilor-Universitate-Piața Iancului.
În 2008, Metrorex a lansat licitația pentru magistrala 5 de metrou, însă până în 2011 nu s-a concretizat nimic. Abia în acel an au început lucrările la această linie. Guvernul condus de Victor Ponta a redus succesiv, în 2012 și 2013, fondurile bugetare pentru acest proiect, care astfel a intrat în stagnare.
Spre sfârșitul anului 2013, Comisia Europeană a aprobat finanțarea acestei linii de metrou din fonduri europene nerambursabile, astfel că cele două utilaje gigantice de forat în subteran, devenite celebre cu numele lor Varvara și Filofteia au început săpăturile pentru tunelul de metrou.
În decembrie 2015, săpăturile pentru această linie de metrou au dus la surparea carosabilului în zona Eroilor, lucru care a dus la evacuarea mai multor imobile din zona Eroii Sanitari.
Finalizarea acestei linii de metrou a fost promisă și în 2017, și în 2018, și în 2019, de guvernele PSD. Veniți la guvernare, liberalii au avansat ca termen de dare în folosință 30 iunie 2020, însă nici acest termen nu a fost respectat. Actualul ministru al Transporturilor, Lucian Bode, a devansat termenul pentru luna septembrie.
Linia de metrou care leagă Eroilor de Drumul Taberei a costat peste 3,2 miliarde de lei, adică peste 650 de milioane de euro, conform unei hotărâri de Guvern din 2019. Fondurile au provenit 85% de la Uniunea Europeană și doar 15% de la bugetul României. Companiile care au câștigat contractul de execuție a acestui proiect au fost în asocierea Astaldi (Italia)-FCC (Spania)-Delta ACM-AB Construct (România).
Facebook Forum