Linkuri accesibilitate

VIDEO EXCLUSIV R. Plumb și pesediștii își pot recupera banii pierduți la europarlamentare. Soluția găsită de AEP pentru plata datoriilor


Mitulețu (AEP): PSD poate plăti datoriile către candidați din subvenție
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:21 0:00

Mitulețu (AEP): PSD poate plăti datoriile către candidați din subvenție

Autoritatea Electorală Permanentă va da posibilitatea PSD să le dea candidaților de la europarlamentare banii băgați în campanie din subvenția primită de partid de la stat. E vorba inclusiv de Rovana Plumb, candidatul PSD care a contribuit cu cea mai mare sumă în această campanie cu 800.000 de lei.

PSD a trimis săptămâna trecută o solicitare către Autoritatea Electorală Permanentă în care întreabă dacă poate folosi banii din subvenția pe care o încasează pentru a-i rambursa candidaților la europarlamentare. Este vorba de social-democrații care au adus bani de acasă în campanie, dar nu au mai primit rambursarea sumelor cheltuite. În total, PSD a cerut 3.4 milioane de lei.

AEP a stabilit, în luna august, prin două decizii să nu ramburseze vreun leu celor din PSD pentru europarlamentare din cauza semnăturilor existente pe cererea făcută. PSD nu a putut demonstra ce calitate avea Mircea Drăghici în partid pentru ca semnătura sa să apară pe cererea de rambursare.

Răspunsul primit acum de PSD de la AEP

Soluția pe care ar putea să o folosească PSD se leagă de ultimul răspuns primit de la Autoritatea Electorală Permanentă. Social-democrații primesc mână liberă să le dea candidaților banii cheltuiți în campanie din subvenția încasată de partid.

“Prin modificarea actelor normative pentru campania electorală puteți efectua cheltuieli din subvenția de la stat, se subînțelege că și datoriile restante campaniilor electorale pot fi achitate din aceleași surse de venit”, se precizează în răspunsul primit de PSD și obținut în exclusivitate de Europa Liberă.

Mai mult, AEP susține în răspunsul trimis acum două zile către PSD, că și PNL a beneficiat de același regim în 2016, “ fapt ce conduce la aplicarea actului normative în mod unitar”.

Trezorierul PSD a cerut AEP noi explicații

Ștefan Mihu, trezorierul PSD, a cerut însă un nou punct de vedere de la AEP, susținând că răspunsul primit nu poate constitui baza pentru a da candidaților de la europarlamentare banii din subvenție, potrivit unor surse din conducerea PSD.

Surse citate au declarat pentru Europa Liberă că trezorierul PSD și-a anunțat colegii că nu își va pune semnătura pe un document dacă nu este absolut sigur că acesta respectă prevederile legale. El le-a transmis celor din PSD că dacă îl vor obliga să semneze un astfel de document, își va da demisia din funcția pe care o deține.

Mihu a ajuns trezorierul PSD la începutul lunii iulie, după ce Dăncilă a fost aleasă președintele partidului la Congresul din 29 iunie. El l-a înlocuit în funcție pe Mircea Drăghici, trezorierul partidului din epoca Dragnea, cel care a fost trimis în judecată de DNA pentru delapidarea și folosirea subvenției în scop personal. Drăghici și-a pierdut funcția de trezorier în Comitetul Executiv organizat pe 5 iunie, la câteva zile după condamnarea lui Liviu Dragnea în dosarul angajărilor fictive.

Mitulețu (AEP): PSD poate plăti datoriile către candidați din subvenție

Președintele AEP a explicat într-un interviu acordat în exclusivitate pentru Europa Liberă că a existat o corespondență cu Partidul Social Democrat în care s-a comunicat că banii cu care au venit de acasă candidații de la europarlamentare și nu au fost rambursați de Autoritate, pot să fie luați din subvenția acordată partidului. Constantin Mitulețu-Buică a precizat că decizia de oportunitate aparține conducerii PSD, aceasta nefiind o obligație, ci doar o posibilitate legală.

Europa Liberă: Cei de la PSD susțin că nu știu ce să facă dacă pot plăti din subvenția pe care o primesc contribuțiile cu care au venit candidații la alegerile europarlamentare și pe care AEP nu le-a returnat. Care este soluția sau care este propunerea dumneavoastră?

Constantin Mitulețu-Buică: Potrivit legislației, după campania electorală se declară trimestrial datoriile de campanie potrivit normelor metodologice. Soluția legală este următoarea: după ce ai declarat sumele la Autoritatea Electorală Permanentă ca datorie de campanie, indiferent care este componența acestora, partidul are la dispoziție temeiul legal prin care poate să-și plătească datoriile de campanie. Oportunitatea acestor plăți fiind la dispoziția conducerii partidului, respectiv președintele partidului și organele statutare care se ocupă de aceste operațiuni financiar contabile. Noi am dat și în trecut răspunsuri și altor partide care primesc subvenție, deci același răspuns l-a primit și PSD ca urmare a datoriilor de campanie, că pot să achite datoriile de campanie electorală.

Europa Liberă: Dacă aceste contribuții au fost înregistrate în contabilitate ca datorie de campanie, atunci partidul poate decide, rămâne la latitudinea sa, dacă dă acești bani către candidați sau nu? Corect?

Constantin Mitulețu-Buică: Absolut. Așa cum am menționat, doar partidul stabilește pe baza răspunsului de la Autoritatea Electorală Permanentă dacă plătește sau nu aceste sume. Noi nu le putem spune că pot să plătească sau că trebuie să le plătească, ci doar le arătăm temeiul legal în baza cărora aceste operațiuni se pot desfășura.

Europa Liberă: Cei de la PSD v-au trimis o nouă scrisoare în care cer o precizare suplimentară. Cum le veți răspunde, care este poziția dumneavoastră?

Constantin Mitulețu-Buică: În aceeași manieră în care am răspuns și la prima solicitare, că datoriile de campanie pe care le-au declarat pot să fie achitate conform dispozițiilor legale din subvenție sau din activitatea curentă, cu mențiunea clară că oportunitatea acestor operațiuni se stabilește de către conducerea partidului.

Europa Liberă: Din informațiile pe care vi le-au furnizat cei de la PSD și înregistrate la AEP, contribuțiile de campanie la europarlamentare au fost înregistrate în contabilitate ca datorii?

Constantin Mitulețu-Buică: Așa cum a menționat directorul financiar- contabil al PSD, au înregistrat în contul de creditori, alți creditori, datoriile față de candidați și ulterior le-au declarat la Autoritatea Electorală Permanentă ca datorii. Răspunsul în scris a fost că datoriile pot să fie achitate din subvenție sau din finanțarea privată.

Scandal în Parlamentul European

Tema datoriilor a ajuns până în Parlamentul European, Rovana Plumb fiind întrebată în timpul audierilor pentru poziția de comisar european cum va putea plăti cei 800.000 de lei pe care i-a pierdut după europarlamentare. Ea a susținut că va da persoanei de la care s-a împrumutat două apartamente în București în schimbul datoriei din campanie, dar explicațiile Rovanei Plumb nu i-au convins pe cei din Comisia Juridică, primind un vot negativ. În cele din urmă, Rovana Plumb a fost retrasă de Guvernul României.

Rovana Plumb, cercetată de ANI

După scandalul din Parlamentul European, Agenția Națională de Integritate a decis să înceapă verificarea averii europarlamentarului Rovana Plumb. Aceasta așteaptă decizia AEP, dar și a PSD pentru a explica cum va returna cei 800.000 de lei, împrumut pe care l-a luat înaintea campaniei de la europarlamentare de la o persoană fizică.

Lista PSD-iștilor care nu și-au recuperat banii – 3.4 milioane de lei

Rovana Plumb – 800.000 lei

Chilat Crina – 676.000 lei

Manda Claudiu – 436.195 lei

Intotero Natalia – 200.000 lei

Doina Pană – 100.000 lei

Marius Margarit – 130.000 lei

Dan Nica – 165.000 lei

Emilian Pavel – 127.000 lei

Gabriela Zoană – 105.000 lei

Dragoș Benea – 100.000 lei

Dragoș Pui – 100.000 lei

Victor Negrescu – 60.000 lei

Alexandru Popa – 71.470 lei

Tudor Ciuhodaru – 50.000 lei

Maria Grapini – 1904 lei

Cristea Andi Lucian – 16.000 lei

Mariana Balanica Dragomir – 72.000 lei

Ion Macaveiu – 71.030 lei

Răzvan Popa – 40.000 lei

Alin Pavelescu – 81.000 lei

Roxana Paturca – 30.150 lei

  • 16x9 Image

    Cristian Andrei

    Face parte din echipa Europa Liberă din aprilie 2019, prima dată ca freelancer, iar din ianuarie 2021 este Senior Editor. În ultimii 15 ani a trecut de la presa tipărită, la televiziune și apoi, la presa online. Ca reporter de teren în zona politică este printre cei mai experimentați jurnaliști acreditați la PSD, dar a relatat și despre evoluția tuturor partidelor din ultimul deceniu. A făcut parte din redacția Gândul până în 2015, iar în televiziune a lucrat pentru Digi24.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG