După o scurtă perioadă de timp petrecută în presă și în lumea publicității, Irina Sorescu și-a dat seama că zona socială este mediul în care, prin munca ei, ar putea aduce o schimbare în viețile celor din jur. Așa a ajuns la Centrul Parteneriat pentru Egalitate în 2003.
Fundația, pe care Irina Sorescu o conduce din 2007, a luptat încă de la înființare pentru drepturile femeilor aflate în situații vulnerabile. Dincolo de proiectele legate de prevenirea violenței, de traficul de femei pentru exploatare sexuală și prin muncă, făcute de fundație, Irina Sorescu și celelalte membre ale fundației și-au dorit să ofere un sprijin concret femeilor.
Așa s-a născut în urmă cu cinci ani, MamaPan, o brutărie pusă pe picioare cu peste 65.000 de euro, din fonduri europene dar și bani proprii, situată în cartierul bucureștean Vitan. Mai multe femei au fost calificate pentru meseria de brutar, sub îndrumarea Corinei Muntean, cea care știe cel mai bine tot ceea ce înseamnă crearea unei pâini cu maia. Astăzi, lucrează în producție patru brutărese iar, în total, MamaPan are zece angajate.
„MamaPan este o afacere socială, e o brutărie socială în care lucrează mame, de aceea se numește MamaPan și este aparte pentru că face pâine cu maia și face produse folosind doar ingrediente naturale”, explică fondatoarea afacerii.
Inițial, Irina Sorescu și colegele ei de la fundație au vrut să angajeze doar mame care își cresc singure copiii, însă curând și-au dat seama că nu este singura zonă de vulnerabilitate și de aceea s-au uitat și „la mame care își cresc greu copiii fie că sunt singure, fie că nu, în general din cauza unei lipse de oportunități de a avea un loc de muncă decent, fie pentru că …”. Femeile din această categorie socială dacă reușeșc să își găsească un loc de muncă, îl păstrează cu dificultate din cauza responsabilităților familiale, mai atrage atenția fondatoarea MamaPan.
Mărturisește, de altfel, că experiența managerială de la fundație a ajutat-o în momentul în care s-a văzut în postura de antreprenor. Spune că s-a văzut nevoită să treacă de la „a cheltui bani”, așa cum face o fundație, la a face bani: „într-un business, fie el și social, trebuie să produci în fiecare zi”.
A pariat pe pâine pentru că este un produs pe care românii îl consumă zilnic, este relativ ușor de făcut, iar procesul de învățare nici nu durează foarte mult timp, nici nu necesită abilități speciale. Pentru a susține afacerea, a diversificat producția și către produse de patiserie, toate având la bază același ingredient pe care au mizat de la bun început : maiaua.
Șocul pandemiei
Produsele MamaPan se vând online și la târguri, iar o mare parte din comenzi vine de la companiile multinaționale. Pandemia și-a pus însă amprenta și asupra micuței afaceri cu pâine cu maia.
„Noi am luat decizia ca, atât timp cât suntem sănătoase, să mergem mai departe, în primul rând pentru că nu am vrut să trimit oamenii în șomaj tehnic ca să nu le diminuez salariile”, spune Irina Sorescu, subliniind că spațiul din hala de producție este suficient de mare pentru a asigura distanțarea socială, iar măsurile de igienă sanitară au putut fi și ele rapid implementate.
Ea mărturisește că, inițial, pentru toată lumea, a fost o perioadă „mai derutantă” și „încărcată de spaimă și incertitudine” pentru că în doar două-trei zile s-au anulat toate evenimentele, târgurile planificate în perioada imediat următoare, restaurantele și grădinițele au fost și ele închise și practic, singurul lor sprijin a rămas doar online-ul, unde majoritatea comenzilor au venit de la persoanele fizice.
La începutul stării de urgență, comenzile au început însă să crească. Faptul că oamenii se deplasau mai puțin, a însemnat pentru MamaPan o creștere semnificativă a comenzilor de la persoane fizice.
„Această perioadă a durat însă până la Paște, după aceea au început să se mai relaxeze oamenii, să mai iasă la cumpărături, iar numărul de clienți persoane fizice a revenit la normalul de dinaintea pandemiei”, explică fondatoarea MamaPan.
Minusul a rămas însă, fiindcă majoritatea comenzilor predictibile și constante veneau de la clienții mari: grădiniție, restaurante, companii sau din participarea la târguri și evenimente - toate afectate în mod semnificativ de pandemie.
„E o luptă de supraviețuire în fiecare zi, sperând că o să ne revenim cumva și că vom compensa spre finalul anului pierderile din această perioadă”, mai spune ea. Bani de investiții nu mai sunt acum, toate rezervele au fost direcționate către supraviețuirea afacerii și către facturile curente.
„Am sentimentul că fac ceva semnificativ”
Dacă s-ar uita înapoi, recunoaște că făcut și greșeli în drumul ei în antreprenoriatul social. A țintit prea sus chiar de la început, iar realitatea din teren a contrazis-o.
„Cea mai mare greșeală a fost că am pornit de la prea mult, de la o supradimensionare a spațiului, a echipamentelor, a echipei, pornind de la niște naivități legate de cât de mult putem să vindem de la început”, mărturisește ea.
Credea că poate vinde 400 de pâini pe zi, dar nici măcar în prezent, după cinci ani de activitate și după diversificarea producției cu produse de patiserie, nu ajunge la această cifră. Produsele, fiind artizanale, au și prețuri pe măsură, o pâine, de pildă costă între 7 lei și 25 de lei, în funcție de făina folosită.
Brutăria MamaPan face și produse speciale, cum ar fi tradiționala pâine cu sare, al cărei preț este mai mare – 75 de lei și cântărește 2 kilograme. Producția trebuie bine calculată, căci pâinea și produsele de patiserie au termene de valabilitate scurte, iar pierderile pot fi considerabile, mai ales pentru o afacere mică, precum MamaPan.
Indiferent câte bătăi de cap îi dau facturile care trebuie plătite și oricâte nopți nedormite a numărat până acum în încercarea de a menține afacerea pe linia de plutire, este mulțumită de faptul că nu a fost pusă în situația de a renunța la nicio angajată. Mica echipă nu mai este aceeași ca la început, dar pentru unele angajate este o șansă pe care nu au primit-o în altă parte.
De altfel, deși statistica arată că un român din patru primește salariul minim pe economie, Irina Sorescu se luptă ca salariul net la MamaPan să fie peste acest prag, iar explicația ei este simplă: „nu poți să întreții doi sau mai mulți copii cu minimul pe economie”.
„Încerc să mă gândesc cum eram înainte [de MamaPan, n.r]. Cumva, e atât de mult parte din mine în momentul asta, încât îmi este greu să mă întorc și să îmi dau seama cum era înainte. Într-un anume fel, era mai liniște, dar în același timp, nu aveam sentimentul că am făcut ceva semnificativ”, mai subliniază Irina Sorescu.
Puterea binelui este o serie de videoreportaje prin care Europa Liberă își propune să prezinte oameni care luptă pentru a schimba România. Acest videoreportaj a fost realizat în luna ianuarie, înainte de instalarea stării de urgență.
Facebook Forum