Linkuri accesibilitate

Cine a scris legile securității? Parlamentari: Serviciile secrete. Palatul Cotroceni a fost informat


Eduard Hellvig, directorul Serviciului Român de Informații (stânga) a evitat, într-o conferință organizată săptămâna trecută, să spună dacă serviciul pe care îl conduce a fost implicat în redactarea legilor securității naționale.
Eduard Hellvig, directorul Serviciului Român de Informații (stânga) a evitat, într-o conferință organizată săptămâna trecută, să spună dacă serviciul pe care îl conduce a fost implicat în redactarea legilor securității naționale.

Toate informațiile apărute până în acest moment în spațiul public, spun parlamentarii consultați de Europa Liberă, duc la ideea că elaborarea legilor securității naționale a fost făcută de serviciile secrete, iar Palatul Cotroceni a fost informat.

Serviciul de Informații Externe a confirmat că variantele de lucru ale legilor securității naționale sunt rezultatul consultărilor cu Administrația Prezidențială și Secretariatul General al Guvernului.

Președintele Klaus Iohannis a susținut că proiectele publicate de G4Media au reprezentat o versiune de lucru care urmează să fie îmbunătățită.

Europa Liberă a discutat cu mai mulți parlamentari, de la diferite partide, pentru a vedea dacă în forul legislativ a existat un grup de experți pentru elaborarea pachetului de legi privind securitatea națională.

Reprezentanți de la PNL, PSD, UDMR, USR, AUR și Forța Dreptei, partide care au parlamentari, au negat orice implicare în redactarea pachetului de legi privind securitatea națională.

Cine a scris legile securității naționale?
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:06:09 0:00

Președintele Comisiei de Control a SRI, senatorul PNL Cristian Chirteș, a declarat pentru Europa Liberă că legile au fost elaborate în cadrul unei comisii interministeriale, care a lucrat la „pachet cu juriștii structurilor de forță și cu Administrația Prezidențială”.

Europa Liberă a întrebat mai mulți aleși cine a elaborat proiectele legilor securității și ce părere au despre anumite prevederi.

Președintele Comisiei de control a activității SIE, Mihai Weber (PSD), a declarat că nu a primit la comisie proiectul legilor, iar personal nu a lucrat la elaborarea lor. Nu a întrebat însă conducerea SIE despre proiectul care vizează serviciul de informații externe.

Singurii care au recunoscut că au primit proiectele legilor sunt premierul Ciucă (PNL) și președintele PSD, Marcel Ciolacu. Surse politice precizează că o versiune a ajuns și la vicepremierul Kelemen Hunor, președintele UDMR. Proiectele nu au fost, însă, discutate în Coaliția de guvernare.


Fostul premier și președinte al PNL, Ludovic Orban, este convins că proiectele au fost redactate de serviciile secrete și au avut „acordul Cotroceniului”.

Teoria pare să fie îmbrățișată de parlamentari de la aproape toate grupurile parlamentare. Bogdan Rodeanu, vicepreședinte al Comisiei de Apărare și secretar al Comisiei privind legile securității naționale, afirmă că fiecare serviciu secret sau minister de forță a lucrat la redactarea proiectelor de lege.

Claudiu Târziu, senator AUR, plusează și spune că serviciile de informații au testat societatea să vadă dacă s-ar opune unor astfel de proiecte, totul fiind un „balon de încercare”.

Prevederea prezentă în proiectul de lege privind activitatea SRI, potrivit căreia civilii ar fi obligați să sprijine Serviciul, este criticată de toate partidele.

Articolul este contestat cu vehemență, politicienii consultați de Europa Liberă afirmând că aduce aminte de Securitatea din epoca lui Nicolae Ceaușescu.


Controlul parlamentar rămâne o problemă, spun deputații și senatorii, care cred însă că directorul SRI ar trebui să vină să prezinte raportul în Parlament. De altfel, comisiile de control asupra activității SRI și SIE au fost contestate în ultimul deceniu pentru modul în care au realizat controlul asupra serviciilor secrete.

Textele privind legile securității naționale vor trebui discutate în Coaliție pentru a se ajunge la un acord, după care Guvernul le va aproba.

Pachetul de legi va fi trimis în Parlament ca proiect legislativ asumat de Guvern și va fi dezbătut în Comisia specială pentru legile securității. Președintele Comisiei va fi Eugen Bejinariu, deputat PSD, iar secretarul Comisiei este Bogdan Rodeanu de la USR.

  • 16x9 Image

    Cristian Andrei

    Face parte din echipa Europa Liberă din aprilie 2019, prima dată ca freelancer, iar din ianuarie 2021 este Senior Editor. În ultimii 15 ani a trecut de la presa tipărită, la televiziune și apoi, la presa online. Ca reporter de teren în zona politică este printre cei mai experimentați jurnaliști acreditați la PSD, dar a relatat și despre evoluția tuturor partidelor din ultimul deceniu. A făcut parte din redacția Gândul până în 2015, iar în televiziune a lucrat pentru Digi24.

XS
SM
MD
LG