Linkuri accesibilitate

Viktor Orbán a vorbit în premieră despre posibilitatea ca Ungaria să iasă din UE. Budapesta neagă informația


Deși are multe puncte de vedere diferite față de Bruxelles, premierul Ungariei nu a mai făcut până acum referire la un eventual „HuExit”.
Deși are multe puncte de vedere diferite față de Bruxelles, premierul Ungariei nu a mai făcut până acum referire la un eventual „HuExit”.

Premierul maghiar Viktor Orbán s-a referit sâmbătă la posibilitatea ca Ungaria să părăsească Uniunea Europeană, aluzia marcând astfel o premieră în discursul său, relatează dpa.

Premierul naționalist de dreapta al Ungariei, Viktor Orbán, a făcut aluzie la posibilitatea ca țara sa să părăsească Uniunea Europeană, fiind pentru prima dată când menționează un astfel de scenariu.

În discursul său anual, care a marcat anul acesta începutul campaniei sale pentru alegerile parlamentare din Ungaria, din data de 3 aprilie, Orbán a declarat că UE duce „un război sfânt, un jihad” sub sloganul statului de drept.

În același timp, premierul ungar le-a spus susținătorilor săi de la Budapesta că UE ar trebui să dea dovadă de „toleranță” față de Ungaria, în caz contrar nu va fi posibil să se continue pe o cale comună.

Aproximativ 80% dintre maghiari văd în mod favorabil apartenența la Uniunea Europeană.

În trecut, Orbán a atacat în mod repetat ceea ce el a numit „birocrații de la Bruxelles”, dar și-a ținut în frâu amenințările cu plecarea.

Discursul său vine și în contextul în care, pe 16 februarie, Curtea Europeană de Justiție urmează să se pronunțe asupra unui nou mecanism care ar lega alocarea fondurilor UE de respectarea statului de drept în țările membre.

Ungaria și Polonia au depus o plângere împotriva mecanismului adoptat în decembrie 2020, prin care țărilor care încalcă principiile statului de drept li s-ar tăia fondurile din bugetul comun al UE.

Organismele UE și organizațiile de apărare a drepturilor omului îl acuză pe Viktor Orbán, care conduce Ungaria din 2010, de atacuri la adresa democrației și a statului de drept.

Orbán a prelungit sâmbătă plafonarea prețului la carburanți și a anunțat măsuri mai generoase de sprijinire a familiilor în cazul în care va fi reales la alegerile din 3 aprilie, când se va confrunta cu cea mai mare provocare de până acum din perioada celor 12 ani petrecuți la guvernare.

Pentru prima dată din 2010, Fidesz se va confrunta în alegeri cu un front unit al partidelor de opoziție.

Liderul opoziției, Márki-Zay Péter, a anunțat cu doar câteva minute înainte de discursul lui Orbán că alianța celor șase partide a adunat suficiente semnături pentru a prezenta candidați în toate cele 106 circumscripții electorale din Ungaria.

Budapesta spune că nu ia în calcul un „HuExit”

Guvernul ungar a negat că premierul Viktor Orbán ar fi evocat posibilitatea retragerii din Uniunea Europeană, în timpul mitingului electoral de sâmbătă.

Purtătorul de cuvânt al lui Orbán, Zoltan Kovacs, a postat duminică pe Twitter că agenția de presă germană dpa „a înțeles greșit”.

„Premierul Orbán nu a făcut nicio aluzie la ieșirea din UE. Dimpotrivă, el a spus: Noi, în ceea ce ne privește, vrem să păstrăm UE împreună. UE are un viitor doar dacă putem rămâne împreună”, a scris Zoltan Kovacs.

Reportajul dpa, care a acoperit un discurs al lui Orban din 12 februarie, a fost intitulat „Orban face aluzie la posibilitatea ca Ungaria să părăsească UE”.

XS
SM
MD
LG