Linkuri accesibilitate

#10Întrebări | Cât va rezista unitatea opoziției din Ungaria și ce șanse are în alegerile din aprilie


Șase partide de opoziție din Ungaria au propus un candidat unic pentru a-l înlocui pe Viktor Orbán în urma alegerilor din 3 aprilie. Márki-Zay Péter (centru) nu face parte din niciun partid iar unitatea opoziției este deja pusă sub semnul întrebării.
Șase partide de opoziție din Ungaria au propus un candidat unic pentru a-l înlocui pe Viktor Orbán în urma alegerilor din 3 aprilie. Márki-Zay Péter (centru) nu face parte din niciun partid iar unitatea opoziției este deja pusă sub semnul întrebării.

Stabilirea datei alegerilor din Ungaria în 3 aprilie, în aceeași zi cu referendumul pe teme LGBTQ - considerat de critici un atac la adresa minorităților sexuale, a venit într-un moment în care șansele opoziției par a fi în scădere. Miza alegerilor rămâne una majoră la nivel european.

Viktor Orbán va folosi toate armele pe care le are la dispoziție, inclusiv economia, modificările legislative agresive din ultimii ani și retorica anti-Uniunea Europeană, pentru a obține o nouă victorie.

După cum explică pentru Europa Liberă Székely István Gergő, doctor în științe politice și cercetător la Institutul pentru studierea problemelor minorităţilor naţionale (ISPMN), campania se anunță una intensă, cu teme cu puternic potențial emoțional în rândul populației, iar opoziția are probleme serioase în a formula un mesaj unitar.

1. Europa Liberă: Cât de mare e provocarea pe care o ridică opoziția actualei puteri din Ungaria?

Székely István Gergő: E dificil de apreciat acum. La un moment dat, în perioada septembrie – octombrie, când a avut loc alegerea candidatului care ar urma să îl înlocuiască la Viktor Orbán dacă câștigă opoziția, părea că opoziția are o șansă bună.

Dar acest moment pare să se fi stins acum, iar șansele au scăzut din cauza felului în care s-a purtat opoziția sau anumiți membri ai ei. Sondajele de opinie, chiar dacă trebuie tratate cu prudență - au fost și sondaje exagerate - dau din nou un avans puterii.

2. Europa Liberă: Care credeți că vor fi principalele dezbateri din campanie?

Székely István Gergő: Temele de campanie vor fi numeroase și, mai ales, diferite pentru cele două părți. Pentru puterea de la Budapesta, una dintre principalele teme va fi protecția familiei, asociată referendumului ce va fi organizat în aceeași zi. Iar structura și dinamica acestui referendum vor fi similare cu ceea ce s-a încercat la alegerile precedente, respectiv la referendumul din 2016 cu privire la imigranți și la refugiați.

Vom avea o antiteză forțată între familia tradițională și persoanele cu orientări sexuale alternative.

Se poate observa aici o analogie, doar că în locul imigranților se află acum comunitățile LGBTQ în rolul de țap ispășitor sau de inamic imaginar. Deci vom avea o antiteză forțată între familia tradițională și persoanele cu orientări sexuale alternative.

Dincolo de tema familiei tradiționale, tabăra Orbán va încerca să capitalizeze în privința performanțelor, care, trebuie să admitem, sunt destul de multe. Performanța economică include o creștere substanțială. Anumite elemente ale politicii sociale sunt, din nou, în favoarea Guvernului. De exemplu majorarea pensiilor sau acordarea celei de-a 13-a pensii, creșterii de salarii în anumite domenii – sănătate, educatori din creșe, în domeniul social și cultural.

3. Europa Liberă: La care se adaugă anunțul recent cu privire la intenția de scădere a prețului la alimente.

Székely István Gergő: Da, faptul că a început deja campania este semnalat și de un anunț mai recent de-al lui Orbán, și anume că prețurile unor alimente de bază ar putea fi înghețate: zahăr, făină, ulei, carne, lapte.

Și foarte importantă e și ideea de scădere a facturilor – cu prețurile la energie ținute sub control în mod artificial sau, cel puțin până la alegeri, se pare că guvernul va reuși să le țină sub control.

În Ungaria, prețurile la energie au fost ținute mai mult sub control decât în alte țări afectate de criza globală a prețurilor la energie. De fapt, promisiunea de a diminua facturile populației este prezentă în discursul Fidesz încă dinaintea alegerilor din 2014.

În acest sens, un rol important îl are un contract pe termen lung semnat cu Rusia. Ce și-a asumat Ungaria în schimb pentru a primi gaz mai ieftin din Rusia nu e cunoscut, dar ajută la a ține sub control prețul acum.

Sunt apoi, proiecte mari de infrastructură: autostrăzi, de exemplu și nu în ultimul rând, continuarea „războiului de independență” față de Uniunea Europeană.

4. Europa Liberă: Cu ce va răspunde opoziția?

Székely István Gergő: Din partea opoziției, cred că tema principală va fi corupția și anumite personalități din jurul partidului Fidesz care s-au îmbogățit, inclusiv ginerele premierului. Apoi va fi critică față de anumite mega proiecte controversate ale guvernului: un nou bloc de centrală nucleară cu bani din Rusia sau construcția universității chinezești Fudan la Budapesta.

Planurile lui Viktor Orbán îngrijorează: universitate chineză la Budapesta
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:04:01 0:00

Pe această temă opoziția încearcă chiar să strângă semnături ca să apară la referendum și o întrebare pe această temă, dar și o întrebare cu privire la prelungirea perioadei în care se poate primi indemnizație de șomaj.

Ca proiecte despre care putem aștepta atacuri ale opoziției ar mai fi și calea ferată Budapesta – Belgrad, și aceasta o investiție chinezească.

Székely István Gergő crede că va fi dificil pentru opoziție să contracareze multe dintre atuurile puternice pe care le are puterea din Ungaria, inclusiv performanțele economice și controlul asupra instituțiilor.
Székely István Gergő crede că va fi dificil pentru opoziție să contracareze multe dintre atuurile puternice pe care le are puterea din Ungaria, inclusiv performanțele economice și controlul asupra instituțiilor.

Modul de gestionare a pandemiei poate fi, de asemenea, o temă de campanie pentru opoziție. Ungaria a avut momente cu mortalitate chiar mai ridicată decât în România. Și, apoi, va fi reforma constituțională și „corectarea” anumitor aspecte constituționale, ale unor pași făcuți de Fidesz în ultimii ani, dintre care unii prin modificarea Constituției, deci care pot fi schimbate cu o majoritate de două treimi.

Mă refer aici la chestiuni precum mandatele anumitor înalți funcționari publici, demnitari cum ar fi procurorul general care e deseori acuzat de opoziție că ar reprezenta interesele Fidesz sau membrii Curții Constituționale.

Este o întreagă serie de instituții în care pozițiile de conducere sunt, în prezent, ocupate de persoane nominalizate de Fidesz și care sunt loiale partidului. Deci dacă opoziția va câștiga, se va confrunta cu acești „jucători”.

Oarecum ironic putem spune că sistemul de „checks and balances” va reintra în funcțiune, după ani buni în care aceste instituții au facilitat guvernarea Fidesz.

Există această dezbatere în cadrul opoziției – dacă este pe de o parte legal, pe de altă parte legitim sau chiar moral să încerce modificarea anumitor legi cu majoritate simplă și nu cu una calificată, ce necesită două treimi din numărul parlamentarilor.

Tema este controversată pentru că Márki-Zay Péter, la un moment dat, a făcut aluzii la posibilitatea de a schimba aceste legi prin procedură simplă. Chiar și Constituția! Deci aici vom avea polemici foarte mari.

Ungaria | Candidatul surpriză care l-ar putea pune în pericol pe Orbán
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:04:55 0:00

În fine, opoziția va vorbi despre importanța apartenenței la UE, despre valorile europene și despre statul de drept și despre PNRR-ul Ungariei, despre care știm că nu a fost aprobat tocmai din cauza problemelor legate de problemele din domeniul statului de drept și justiției.

5. Europa Liberă: Are șanse reale opoziția să folosească aceste teme astfel încă să se vadă la vot?

Székely István Gergő: Cum spuneam, șansa opoziției e din ce în ce mai mică, dar nu poate fi exclusă. Mai e destul de mult până la alegeri și cred că vor apărea și alte teme, unele de campanie negativă puternică de ambele părți.

Pare că mass media pro-guvernamentală s-a pregătit pentru un alt candidat de vârf, primarul Budapestei, Karácsony Gergely, dar nu el a câștigat alegerile primare și cred că este nevoie de un timp până mașinăria de presă va recupera teme care să îl vizeze pe Márki-Zay Péter.

Dar și de partea cealaltă vor apărea materiale compromițătoare. Există deja un blog devenit notoriu pentru dezvăluiri compromițătoare despre un fost primar al puterii, acel blog a promis că urmează informații compromițătoare despre ministrul Justiției. Deci va fi o campanie negativă, chiar murdară de ambele părți și acest lucru poate să mai schimbe unele tendințe de vot.

6. Europa Liberă: Care sunt problemele majore pe care le are opoziția în condițiile în care e formată din formațiuni foarte diferite între ele?

Székely István Gergő: Sunt destul de multe, evident mai multe decât are Fidesz. Însăși persoana lui Márki-Zay Péter este un element care nu e lipsit de probleme. El e un personaj mai degrabă anti-politic. Și când a câștigat alegeri locale (primăria orașului Hódmezővásárhely în 2018 și 2019) în fața unei figuri importante a Fidesz, Márki-Zay s-a impus printr-un discurs anti-politică, anti-sistem, care nu a dus lipsă de elemente populiste.

Felul lui de a fi pare că a fost un avantaj în septembrie, octombrie, pentru că a reușit să mobilizeze o parte a alegătorilor care nu simpatizează cu Fidesz, dar nici nu se regăseau în partidele vechi de opoziție. Acum însă, acest val a trecut, cele șase partide ale opoziției sunt extrem de diferite, iar candidatul de vârf nu aparține niciunuia.

Unele sunt foarte mici, de exemplu partidul verde LMP, care nu ar intra singur în Parlament. Nici măcar partidul lui Karácsony Gergely nu ar avea șanse singur. Partidele mai importante, cel al fostului premier Gyurcsány și Jobbik, care s-a îndepărtat de extrema dreaptă sunt partide cu diferențe ideologice majore. De exemplu, în multe chestiuni Márki-Zay Péter și Jobbik sunt mai apropiate ideologic de Fidesz, decât de partenerii din opoziție.

Pentru unii lideri ai opoziției nu există interesul ca Márki-Zay Péter să devină premier.

E motivul pentru care opoziția nu are încă un program de guvernare finalizat. Sunt și interese particulare. Pentru unii lideri ai opoziției nu există interesul ca Márki-Zay Péter să devină premier. În plus, Fidesz a gestionat astfel împărțirea circumscripțiilor electorale, încât opoziția ar trebui, de fapt să obțină cu câteva puncte procentuale mai mult pentru același număr de mandate ale Fidesz.

7. Europa Liberă: Care ar fi provocările la care opoziția ar trebui să găsească soluții în cel mai scurt timp pentru a-și păstra șansele?

Székely István Gergő: Sunt două lucruri chiar urgente pe care ar trebui să le facă. Primul e să întocmească o listă comună pentru că 93 din cele 199 de mandate se aleg pe listă de partid. Acest lucru, spre deosebire de desemnarea candidaților din circumscripțiile uninominale, nu a fost tranșat la alegerile primare din toamnă.

Numărul real de mandate ce poate fi obținut va fi undeva între 40 și 50, dar împărțirea locurilor sigure de pe listă trebuie să țină cont și de șansele partidelor ca în viitorul parlament să-și poată forma propriul lor grup parlamentar, ceea ce necesită cel puțin cinci deputați.

Și apoi trebuie să nominalizeze, în mod consensual, o persoană pentru candidatura la președinție. Mandatul lui Áder János se termină în mai, iar Fidesz și-a făcut deja nominalizarea în persoana ministrului Familiei, Novák Katalin, de unde se vede iarăși că problematica „familiei” va rămâne pe un loc proeminent.

Mai are opoziția probleme de organizare, de cooperare a echipelor din cele șase partide, dar și de experiență limitată a echipei lui Márki-Zay Péter în chestiunile de nivel național.

La toate se adaugă dezechilibrul din mass-media. Fidesz controlează aproape întreaga presă. Și există și un element de noutate – a apărut o nouă formațiune lansată de un miliardar care se declară adversarul regimului Orbán, dar despre care opoziția spune că a fost creată pentru a fura din voturi ei. Rămâne de văzut ce vor reuși să facă.

8. Europa Liberă: Se spunea că ar putea fi un moment de răscruce pentru Ungaria. Îl vedeți astfel?

Székely István Gergő: Și în 2018, chiar și în 2014, se putea spune același lucru. Dar într-adevăr, acest lucru se accentuează, nu dispare. Dacă Orbán câștigă din nou, va continua pe drumul pe care se află din 2010, și nu va renunța nici la planul de a coagula o nouă tabără politică la nivel european, a partidelor de dreaptă radicală, eurosceptice și anti-imigrare.

Dacă va câștiga opoziția, va urma o reconciliere cu UE, însă e foarte greu de spus ce se va întâmpla inclusiv din perspectiva capacității acestor partide (șase și foarte diferite) de a guverna țara, cu un lider care nu face parte din niciunul din aceste partide.

Iar Fidesz este un partid puternic, care poate coordona inclusiv mișcări populare masive, de sute de mii. În cazul unei înfrângeri va recurge în mod cert și la mijloace extraparlamentare de a face politică, nu putem exclude nici o mobilizare masivă pe străzi.

9. Europa Liberă: Va exista un rol important al alegătorilor din afara granițelor, inclusiv România?

Székely István Gergő: În 2018, voturile din afara granițelor au decis două mandate. La alegerile precedente un mandat. Cam aceasta ar fi magnitudinea impactului alegătorilor din Transilvania și din diaspora în general. Dar importanța acestor mandate devine relevantă dacă opoziția se apropie de Fidesz.

Atunci Orban nu va lăsa lucrurile la voia întâmplării iar preferințele politice ale acestor alegători sunt, în proporție de 90% în favoarea Fidesz, care a început și să finanțeze puternic în ultimii ani comunitățile din afara granițelor.

Opoziția nu au avut niciodată o ofertă pentru acești alegători, mai mult, la referendumul cu privire la cetățenie din 2004, Gyurcsány le-a spus „Nu” iar acest lucru nu se uită. Chiar și acum Gyurcsány are mesaje negative față de dreptul de vot al celor care trăiesc în afara granițelor.

10. Europa Liberă: În fine, cum estimați că vor sta lucrurile în privința referendumului programat tot pentru 3 aprilie?

Székely István Gergő: Din perspectiva opoziției este important de văzut dacă va reuși să strângă semnături suficiente pentru a impune două noi întrebări (cele referitoare la universitatea chineză, respectiv la indemnizația de șomaj).

Întrebările propuse de Fidesz, prezentate drept „pentru protecția copiilor”, sunt de fapt o capcană, deoarece sunt formulate într-un mod care nu prea permite o campanie pentru un vot cu „da”.

Prin urmare, miza opoziției va fi să reușească invalidarea votului, sau cel puțin, obținerea unui număr mare de voturi invalide. Demobilizarea nu este o opțiune, deoarece astfel opoziția și-ar compromite propriile șanse de a câștiga alegerile.

În schimb, dacă opoziția va strânge semnăturile, și Fidesz ar putea avea parte de surprize, deoarece susținerea celor două teme propuse de opoziție nu se suprapune în mod perfect cu linia de falie dintre guvern și opoziție.

De exemplu nici votanții Fidesz nu susțin în mod unanim înființarea universității chinezești, iar cealaltă întrebare poate avea priză mai ales în rândul alegătorilor cu un status social mai scăzut.

Székely István Gergő este cercetător la Institutul pentru studierea problemelor minorităţilor naţionale din România. Are un doctorat în științe politice la Universitatea Central Europeană din Budapesta și este cadru didactic asociat la Universitatea Babeș-Bolyai, Facultatea de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării din Cluj-Napoca.
  • 16x9 Image

    Carmen Valică

    A început să lucreze în presă în 2000, când studia încă jurnalismul la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca. Pasionată de radio, Carmen s-a mutat la București în 2004, când s-a alăturat redacției în limba română a BBC World Service. După închiderea acesteia a lucrat la Radio România Actualități iar apoi, timp de cinci ani, s-a dedicat comunicării și relațiilor publice. A revenit în presă în 2020 iar din ianuarie 2021 s-a alăturat echipei Europa Liberă România.

    valican@rferl.org

XS
SM
MD
LG