Linkuri accesibilitate

Africa de Sud | Violențe după arestarea eroului anti-apartheid acuzat de corupție


Protestele au fost marcate de jefuirea mai multor magazine și depozite în orașe precum Durban.
Protestele au fost marcate de jefuirea mai multor magazine și depozite în orașe precum Durban.

Protestele au izbucnit în urma arestării fostului lider african, săptămâna trecută. Arestarea are loc după ce acesta nu s-a prezentat în fața unei comisii anti-corupție care investighează faptele de corupție comise în timpul președinției sale, inclusiv luare de mită și fraudă.

Marți seara, Serviciul de Poliție din Africa de Sud (SAPS) a declarat că aproximativ 72 de persoane și-au pierdut viața, în timp ce alte 1.234 au fost arestate, în ultimele zile de proteste, care au devenit violente în întreaga țară.

Printre țintele atacate de protestatari se află magazinele și depozitele din Durban, un oraș portuar important din țară. Lângă un depozit din Durban, retailer-ul Game a fost jefuit, iar atacatorii au furat produse electronice și haine, conform declarațiilor unui martor pentru Reuters.

„Indiferent de nefericirea sau circumstanțele personale ale fiecăruia, astea nu dau dreptul nimănui să jefuiască”, a spus ministrul Poliției, Bheki Cele.

Cu toate acestea, ministrul Apărării, Nosiviwe Mapise-Nqakula, a declarat în cadrul aceleiași conferințe de presă că nu există motive să decreteze stare de urgență.

O vedere generală asupra unui depozit devastat de pe urma violențelor din Durban, Africa de Sud. Fotografie realizată la data de 14 iulie 2021.
O vedere generală asupra unui depozit devastat de pe urma violențelor din Durban, Africa de Sud. Fotografie realizată la data de 14 iulie 2021.

Cine este Jacob Zuma și de ce protestează oamenii pentru el

Jacob Zuma, președinte al Africii de sud între 2009 și 2018, este o figură a luptei împotriva apartheid-ului din Africa de Sud.

Acesta a fost închis timp de 10 ani în 1963 pentru opoziția manifestată împotriva rasismului sistemic din țară. În 1975, a plecat în exil și a devenit liderul Congresului Național African, un partid de stânga din Africa de Sud.

Fiindcă a luptat împotriva apartheid-ului din Africa de Sud în plin Război Rece, fostul președinte african încă este de părere că propria lui condamnare nu este decât o conspirație orchestrată de țările din Occident. Acestea ar încerca să îl prevină din a reduce puterea albilor, spune Zuma.

În schimb, mulți consideră că liderul african a devenit, pe parcursul carierei sale politice, obsedat de putere.

În timpul conducerii sale, Zuma ar fi permis fraților Gupta, oameni de afacere apropiați acestuia, să influențeze politicile de la nivelul statului african, inclusiv angajarea și demiterea unor miniștrii care se aliniau mai mult sau mai puțin cu interesele de business ale familiei.

Pe lângă acuzațiile cu privire la actele de corupție comise în timpul mandatelor sale, acesta ar mai fi implicat într-un caz ce privește un contract de vânzare a armelor în valoare de 2 miliarde de dolari, semnat în 1999, când Zuma era vicepreședinte.

Protestatarii sunt nemulțumiți cu reformele inițiate în Africa de Sud după căderea regimului rasist de la Pretoria.
Protestatarii sunt nemulțumiți cu reformele inițiate în Africa de Sud după căderea regimului rasist de la Pretoria.

Decizia de a-l condamna pe Jacob Zuma a stârnit nemulțumiri în rândul susținătorilor acestuia. Ei semnalează problemele economice rămase încă nerezolvate de la încetarea apartheid-ului, în 1994. Aceștia cred că, alături de Zuma, sunt victimele unei represiuni motivate politic, pe care ar fi pus-o la cale succesorul fostului președinte african, Cyril Ramaphosa.

Potrivit lui Mbekezeli Benjamin, cercetător în cadrul organizației Judges Matter, decizia în cazul lui Zuma a fost „o decizie politică dificilă, iar implicațiile cu privire la cineva la fel de popular precum Zuma sunt mari ... dar legea, precum (judecătorii, n.r.) au stabilit-o, spune că trebuie (să meargă la închisoare, n.r.)”.

  • 16x9 Image

    Sorin Dojan

    Absolvent in Drept la Universitatea Queen Mary din Londra, a ales jurnalismul din pasiune pentru oameni si povestile lor de viata. Anterior, a lucrat ca Editor Asistent la diferite publicatii academice, precum Queen Mary Human Rights Review si Women's History Review.

XS
SM
MD
LG