Linkuri accesibilitate

Violențe în Irak: 23 de morți. Iranul închide granițele către țara vecină


Protestele din capitala Irakului, Bagdad, s-au soldat până marți, 30 august) cu cel puțin 23 de morți și 350 de răniți.
Protestele din capitala Irakului, Bagdad, s-au soldat până marți, 30 august) cu cel puțin 23 de morți și 350 de răniți.

Cel puțin 23 de persoane au fost ucise și alte câteva sute au fost rănite în timpul unor confruntări care au avut loc în capitala Irakului, Bagdad.

Adepții influentului cleric irakian, Muqtada al-Sadr, au luat cu asalt clădirile guvernamentale după anunțul acestuia că se va retrage din politică.

Armata irakiană a declarat că a lansat patru rachete în Zona Verde, un perimetru fortificat în care se află sediul guvernului irakian. Acolo, în timpul nopții de luni spre marți, au avut loc ciocniri armate între o miliție loială clerului irakian Muqtada al-Sadr și forțele de securitate irakiene.

Din cauza tensiunilor în creștere dintre adepții clericului și grupurile rivale șiite – susținute de Iran – Teheranul a anunțat marți că a închis granițele terestre către Irak. Anterior, zborurile către țara vecină fuseseră suspendate.

Suporteri ai liderului religios Moqtada al-Sadr în timpul protestelor care au avut loc la Bagdad/Irak.
Suporteri ai liderului religios Moqtada al-Sadr în timpul protestelor care au avut loc la Bagdad/Irak.

Decizia a venit în timp ce milioane de iranieni se pregăteau să viziteze Irakul pentru un pelerinaj anual în locurile religioase șiite. Televiziunea de stat iraniană a invocat „tulburările” și „starea de urgență” din orașele irakiene drept motiv pentru închiderea frontierei.

Autoritățile iraniene au cerut locuitorilor să evite orice călătorie în Irak, inclusiv pe cele viitoare.

Între timp, Kuweit a cerut cetățenilor săi din Irak să părăsească țara. Agenția de presă de stat KUNA i-a încurajat și pe cei care intenționau să călătorească în Irak să-și întârzie planurile din cauza violențelor de la Bagdad.

Misiunea de Asistență a Națiunilor Unite în Irak (UNAMI) a numit tulburările „o escaladare extrem de periculoasă” și a îndemnat toate părțile „să se abțină de la acte care ar putea duce la un lanț de evenimente de neoprit”.

Muqtada al-Sadr a câștigat alegerile parlamentare din octombrie, însă a decis să își retragă parlamentarii după ce a eșuat să formeze un guvern care să nu îi includă și pe rivalii săi șiiți, susținuți în general de Iran.

Din acest motiv, ultimul an a fost unul instabil din punct de vedere politic pentru Irak.

Potrivit BBC, al-Sadr a anunțat că intră în greva foamei până ce violențele și utilizarea armelor vor înceta.

În vârstă de 48 de ani, al-Sadr a fost o figură dominantă în viața publică și politică irakiană în ultimele două decenii. Armata sa, Mehdi, a fost una dintre cele mai puternice miliții care au luptat cu forțele guvernamentale americane și aliate ale Irakului în urma invaziei care l-a răsturnat pe fostul conducător Saddam Hussein.

Articol în curs de actualizare.

XS
SM
MD
LG