Întâmpinat cu critici vehemente pe facebook, criticat de opoziție, catalogat ca fiind descendent din vremea comuniștilor, inițiativa PSD care prevede închisoarea pentru cei care nu le plătesc un venit lunar părinților și bunicilor neputincioși este respinsă de Viorica Dăncilă. Într-o conferință de presă.
„Am văzut în spațiul public că se discută foarte mult despre acea inițiativă legislativă din Parlament legată de plata de către copii a întreținerii părinților, așa-numita Lege a Recunoștinței. Este opinia unor deputați. În Parlamentul României sunt foarte multe inițiative legislative, nu este o lege care să fie agreată, nici susținută de Guvernul României și nici de PSD. Dacă vă uitați, sunt foarte multe inițiative legislative, dar de la o inițiativă legislativă, până la transpunerea în lege, este un drum lung. Eu vă spun din start că această inițiativă, această Lege a Recunoștinței, nu este susținută nici de Guvernul României, nici de PSD”, a declarat Viorica Dăncilă într-o conferință de presă la Galați, potrivit Agerpres.
Așa cum părinții sunt obligați să-și întrețină copiii până la terminarea studiilor dar nu peste vârsta de 26 de ani, tot așa ar trebui obligați și copiii să aibă grijă de părinții, bunicii și chiar străbunicii aflați în dificultate. Asta este ideea proiectului de lege inițiat de 74 de deputați PSD.
Expunerea de motive din proiectul ”Legii recunoștinței între generații” nu lămurește însă foarte bine la cât se cuantifică ”recunoștința” și mai ales de ce e nevoie de o lege care să adauge la Codul civil modificat acum un an. Într-un amalgam de formulări ambigue și reflexii personale, motivarea vorbește despre ”abandonul emoțional” și ”dezumanizarea sub influența banilor, egoismul și lupta pentru dobândirea averilor create prin munca părinților și bunicilor” antidotul fiind reglementarea prin ”contract a raporturilor între generații”.
Proiectul este inițiat de deputatul Dumitru Gherman, ajuns în PSD via PSM, Partidul Socialist al Muncii, fondat la începutul anilor 90 de Ilie Verdeț, și este semnat de 74 de deputați, printre care și ministrul Muncii, Marius Budai, ministrul Economiei, Niculae Bădălău, deputații Eugen Nicolicea și Florin Iordache.
Facebook Forum