Linkuri accesibilitate

Val fără precedent de viroze în România: 100.000 de cazuri într-o săptămână. Recomandările medicilor


Medicii spun că pentru a ne proteja de virozele respitarorii ar trebui să purtăm mască, mai ales în zonele aglomerate.
Medicii spun că pentru a ne proteja de virozele respitarorii ar trebui să purtăm mască, mai ales în zonele aglomerate.

Spitalele de boli infecțioase sunt aglomerate zilele acestea din cauza creșterii numărului de persoane cu viroze respiratorii care se prezintă în camera de gardă. Pacienții așteaptă mai mult de două ore pentru a fi consultați.

Centrul Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile a raportat că în săptămâna 5 - 11 decembrie, s-au peste 95.000 de cazuri de infecţii respiratorii acute, gripă clinică, infectiile virale ale căilor respiratorii superioare şi pneumonii.

Numărul virozelor a crescut cu 30% comparativ cu săptămâna de dinainte, când au fost 69.699. Față de aceeași perioadă din 2021, când erau 45.699 cazuri înregistrate, numărul de infecții s-a dublat.

Din această cauză, camerele de garda ale spitalelor sunt supraaglomerate în aceste zile, iar pacienții pot aștepta cu orele să fie consultați.

La Institutul „Matei Balș” din Capitală sunt înregistrați aproximativ 300 de pacienți zilnic.

„Cam până în 50 de pacienți au Covid, dar încă 250 vin cu diverse alte viroze. Avem 300 de prezentări pe zi cu infecții respiratorii virale. Dacă din 300, 10% au nevoie de internare tot vei avea o problemă să ai 30 de locuri libere în fiecare zi”, a spus Adrian Marinescu, director medical la Institutul Național „Matei Balș”.

Medicul arată că numărul mare de infecții respiratorii din aceste zile este „o întoarcere la normalitate”.

Adrian Marinescu spune că pacienții ar trebui să ia legătura mai întâi cu medicii de familie și apoi să meargă la spital.
Adrian Marinescu spune că pacienții ar trebui să ia legătura mai întâi cu medicii de familie și apoi să meargă la spital.

„Oamenii așteaptă mai mult la camera de gardă. Depinde cu ce vin. Dacă are o evaluare completă sau trebuie făcută imagistica atunci așteaptă vreo două ore cel puțin”, a spus Adrian Marinescu.

Medicul spune că spitalul încearcă să reducă timpii de așteptare, dar pacienții care nu sunt în stare gravă ar trebui să meargă mai întâi la medicul de familie.

„Sunt unele semne care ne spun că ar trebui să fim la camera de gardă de la început: în momentul când pacientul are boli cronice și are o stare febrilă care nu se corectează de zile. Dar din prezentările la camera de gardă, probabil că 80% dintre cei care vin nu sunt așa. Ei vin pentru că intră în panică. După părerea mea, timpii de așteptare înseamnă cam peste tot ore”, a mai spus medicul.

„Dacă ești o persoană vulnerabilă, poți purta masca”

Pentru că urmează perioada sărbătorilor și oamenii se vor plimba mai mult, medicii așteaptă ca numărul de viroze respiratorii să crească în următoarea perioadă, inclusiv în luna ianuarie.

„Nu spune nimeni că trebuie să ne întoarcem la restricțiile din pandemie, dar unele sunt reguli de bun simț pentru a preveni infectarea. Dacă avem simptome de răceală, nu mergem la job sau la școală. Evităm zonele aglomerate, mai ales dacă nu sunt aerisite. Sau purtăm mască. Dacă ești o persoană vulnerabilă și ai anumită vârstă cred că poți purta masca, ca să nu te expui la complicații”, este de părere Adrian Marinescu.

Medicul spune că, deoarece în ultimii doi ani virusurile gripale nu au circulat, oamenii nu au o protecție în privința acestora.

„Vor fi mai multe forme severe de viroze respiratorii, nu că e mai agresiv virusul”, a explica Marinescu.

Beatrice Mahler: „Infecțiile de gripă sunt cel puțin la fel de frecvente ca infecțiile de Covid”

Beatrice Mahler, managerul Institutului „Marius Nasta”, spune că numărul de pacienți care se prezintă la camera de gardă cu infecții respiratorii a crescut cu 30-40% în ultima săptămână.

Beatrice Mahler susține că numărul de pacienți care se prezintă la spital aproape că s-a dublat în ultimele zile.
Beatrice Mahler susține că numărul de pacienți care se prezintă la spital aproape că s-a dublat în ultimele zile.

„În ultima săptămână, infecțiile de gripă sunt cel puțin la fel de frecvente ca infecțiile de Covid, ceea ce se întâmplă pentru prima dată de la infecția Covid. Acum avem cam 40-50 de consulturi pe zi, în condițiile în care aveam 25-30 până acum, aproape s-a dublat. Avem 6-7 internări pe zi, și aveam 2-3 pe zi”, a spus Beatrice Mahler.

Medicul afirmă că există și posibilitatea ca virușii gripali să fie mai agresivi acum, după doi ani de pandemie. În același timp și oamenii sunt mai fragili din punct de vedere al imunității.

„După pandemie, oamenii sunt obosiți. Impactul emoțional pe care l-au avut acești doi ani de pandemie se traduce prin scăderea imunității, după care războiul a adus frica. Trăim într-o perioadă în care nici conjuctura nu ne ajută foarte mult”, susține Beatrice Mahler.

  • 16x9 Image

    Andreea Ofițeru

    Andreea Ofițeru s-a alăturat echipei Europa Liberă România în ianuarie 2021, ca Senior Correspondent. Lucrează în presă din 2001, iar primele articole le-a publicat în România Liberă. Aici a scris pe teme legate de protecția copiilor, educație, mediu și social. De-a lungul timpului, a mai lucrat în redacțiile Adevărul, Digi24, Gândul, HotNews.ro, unde a documentat subiecte legate de învățământul din România și de actualitate. 

    A scris știri, interviuri, reportaje și anchete. A participat la mai multe proiecte printre care și conceperea primului supliment dedicat exclusiv subiectelor despre școală: Educație&Școală.  

    A fost bursieră Voice Of America/Washington DC, într-un program dedicat jurnaliștilor din Europa de Est.

XS
SM
MD
LG