Linkuri accesibilitate

Vlad Alexandrescu reproșează USR că și-a asumat candidatura lui Nicușor Dan doar cu jumătate de măsură


Vlad Alexandrescu,. senator USR
Vlad Alexandrescu,. senator USR

Senatorul USR Vlad Alexandrescu reproșează conducerii partidului din care face parte că nu și-a asumat cu adevărat candidatura lui Nicușor Dan la Primăria Capitalei.

USR și l-a asumat pe ​Nicușor Dan „doar lateral, pe sub masă, pe la colțul străzii, fără o afirmare răspicată a sprijinului”, în vreme ce useriștii se comportă în această campanie „ca niște studenți care lipesc un afiș A4 pe ușa din spatele Universității”, descrie fostul ministru al Culturii modul în care USR face campanie pentru fostul său președinte fondator, acum candidat independent susținut de USR și PNL la Primăria Capitalei, pentru a o debarca pe Gabriela Firea.

El spune că o astfel de atitudine nu face decât să slăbească șansele opoziției de a o înfrânge pe Gabriela Firea.

„Acum, de vreo două săptămâni, Dan Barna începe să se fotografieze cu Nicușor Dan, cu oarecare discreție. Nu este suficient. Nicușor Dan are nevoie de susținerea integrală a USR-ului, cu toate mijloacele și toate fondurile publice pe care partidul le are, cu tot staful. Acest lucru nu s-a întâmplat până acum”, a spus Vlad Alexandrescu, miercuri, într-un interviu acordat Digi 24.

PNL, însă, a făcut „un gest foarte frumos” atunci când a decis să susțină candidatura lui Nicușor Dan, spune senatorul USR care se aștepta ca a doua zi să apară Dan Barna „de mână cu Nicușor Dan” și să spună același lucru, ceea ce „ar fi dat un semnal de putere și de unitate a opoziției.

„A fost o situație foarte ambiguă și întârziată într-un mod nepermis cea privind validarea candidatului alianței (USR-PLUS) la Primăria Bucureștiului. Asta a creat o mare nemulțumire în partid. Noi știm, prin votul filialei USR București, că acest candidat e Nicușor Dan. Nu de acum, ci de 6-8 luni de zile. Și, în ciuda faptului că acest om e extrem de pregătit să preia conducerea Capitalei, care cunoaște în mod intim toate procesele decizionale și corupția din Primărie, el nu a fost sprijinit de USR, foarte multă vreme”, a spus Alexandrescu care face uitate tensiunile pe care USR le-a avut de soluționat la nivelul alianței cu PLUS din cauza dublării candidaturii lui Nicușor Dan cu cea a lui Vlad Voiculescu.

În schimb, spune senatorul, USR a acționat „în mod artizanal ca și cum am fi niște studenți care lipesc un afiș A4 pe ușa din spatele Universității. Nu se poate așa ceva! Acest lucru a nemulțumit foarte mulți useriști și e un lucru care va trebui îndreptat. Interesul e ca Opoziția să aibă un singur candidat. Nicușor Dan are multe idei, proiecte, are o viziune despre București, cunoaște funcționarea Primăriei mai bine decât noi. Sunt convins că, odată ajuns acolo, ar pune lucrurile pe un făgaș normal”, a mai spus senatorul USR.

„Doamna Firea nu poate să mai rămână primar. Vedem ce se întîmplă în Capitală: se distruge patrimoniul, se distrug parcuri. Se mănâncă, pur și simplu, cu buldozerul, parcuri. Nu avem apă caldă”, a descris senatorul USR starea Capitalei sub administrația Firea.

Conferințele susținute de Nicușor Dan, candidatul USR și PNL la Primăria Capitalei, au fost bruiate în două rânduri până acum, o dată de viceprimarul PSD al Capitalei, Aurelian Bădulescu, și de mașinile de gunoi ale sectorului 5, condus tot de un primar PSD, Daniel Florea, care s-au învârtit amenințător în cerc, în jurul lui Nicușor Dan și a jurnaliștilor în fața cărora susținea o conferință de presă în aer liber. În ambele situații, și președintele PNL, premierul Ludovic Orban, și președintele USR, Dan Barna au intervenit pentru susținerea lui Nicușor Dan și sancționarea derapajelor PSD.

Dan Barna a fost ales președinte al USR la congresul partidului din octombrie 2017, cu 127 de voturi din totalul de 191 valabil exprimate. Contracandidatul său la șefia partidului a fost Vlad Alexandrescu, care a obținut doar 50 de voturi.

USR a ajuns în situaţia de a organiza în 2017 al doilea congres din istoria partidului la mai puţin de şase luni de la primul, după ce Nicuşor Dan, fondatorul şi preşedintele formaţiunii, a demisionat din funcţie şi a părăsit partidul în luna iunie pe fondul diferenţelor de opinii legate de poziţionarea USR faţă de iniţiativa Coaliţiei pentru Familie în privinţa redefinirii familiei în Constituţie ca uniunea dintre un bărbat şi o femeie.

Pe 31 mai, la mai puţin de două săptămâni de la congresul care îl alesese pe Nicuşor Dan preşedinte al partidului, conducerea centrală a formaţiunii a votat pentru poziţionarea USR împotriva iniţiativei Coaliţiei pentru Familie. Deoarece militase pentru nepoziţionare, argumentând că refuză să activeze într-un partid care se defineşte implicit ca un partid al libertăţilor civile, deoarece acest lucru ar limita publicul USR, pe 1 iunie Nicuşor Dan şi-a anunţat demisia din funcţia de preşedinte al partidului şi că părăsește partidul. Poziționarea USR față de referendum a fost validată de Comitetul Politic al USR şi, mai apoi, de referendumul intern organizat la nivelul întregului partid, ceea ce a dus la convocarea unui nou congres pentru alegerea unui nou preşedinte al formaţiunii.

XS
SM
MD
LG